ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παιδική διατροφή: Πώς να κάνετε τα παιδιά να τρώνε περισσότερα φρούτα & λαχανικά;

Παιδική διατροφή: Πώς να κάνετε τα παιδιά να τρώνε περισσότερα φρούτα & λαχανικά;

Παιδική διατροφή: Εάν τα παιδιά μείνουν στο τραπέζι για μόλις 10 λεπτά περισσότερο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, είναι πιθανό να καταναλώσουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Εάν τα παιδιά μένουν στο τραπέζι για μόλις 10 λεπτά περισσότερο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, είναι πιθανό να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, έδειξε μια μελέτη που διεξήχθη στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, δείχνουν ότι τα παιδιά έτρωγαν, κατά μέσο όρο, 100 γραμμάρια περισσότερα φρούτα και λαχανικά όταν έμειναν στο τραπέζι για συνολικά 30 λεπτά.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης για τις οικογένειες να βελτιώσουν τη διατροφική υγεία των παιδιών τους. «Αυτό το αποτέλεσμα έχει πρακτική σημασία για τη δημόσια υγεία, επειδή μια επιπλέον ημερήσια μερίδα φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου κατά 6 έως 7%», δήλωσε σε δελτίο τύπου η Jutta Mata, καθηγήτρια ψυχολογίας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Mannheim.

Οι Γερμανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη πειραματίστηκαν με 50 ζευγάρια γονέων και 50 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 11 ετών. Υπήρχαν ίσος αριθμός αγοριών και κοριτσιών. Ψωμί σε φέτες, αλλαντικά, τυριά, φρούτα και λαχανικά ήταν στο μενού για τους συμμετέχοντες. Τους δόθηκε νερό και ένα ζαχαρούχο ποτό με το γεύμα και πρόσφεραν γλυκό στο τέλος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά κόπηκαν σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, τα οποία οι ερευνητές πίστευαν ότι ήταν δελεαστικά για τα παιδιά. Οι οικογένειες έτρωγαν τα γεύματα δύο φορές, μια φορά στην κανονική διάρκεια του οικογενειακού γεύματος και την άλλη που ορίστηκε ως 50% μεγαλύτερη (περίπου 10 λεπτά κατά μέσο όρο). Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι τα παιδιά έτρωγαν «σημαντικά» περισσότερα κομμάτια φρούτων κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου γεύματος και έτρωγαν πιο αργά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ψωμιού και αλλαντικών δεν διαφοροποιήθηκε και τα παιδιά ανέφεραν υψηλότερο κορεσμό μετά. «Η διάρκεια του γεύματος είναι ένα από τα κεντρικά συστατικά ενός οικογενειακού γεύματος, το οποίο οι γονείς μπορούν να αλλάξουν για να βελτιώσουν τη διατροφή των παιδιών τους», δήλωσε ο Ralph Hertwig, Διευθυντής στο Κέντρο Προσαρμοστικής Ορθολογικότητας του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Ανάπτυξης Max Planck.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό κάνουν οι δουλειές του σπιτιού στα παιδιά μας;

Χαμηλά λιπαρά έναντι χαμηλών υδατανθράκων, ποιο είναι το καλύτερο;

Ξηροί καρποί και φρούτα για το καλοκαίρι

Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να τρώμε μπανάνες καθημερινά;

Μπανάνες: Η κατανάλωση μιας μπανάνας κάθε μέρα είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Είναι νόστιμα, βολικά και γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σοκολατόπιτα σε κούπα: Ένα γρήγορο και λαχταριστό γλυκάκι

Σοκολατόπιτα σε κούπα: Η σοκολατόπιτα σε κούπα είναι ο τέλειος τρόπος για να ικανοποιήσετε τις λαχταρίες σας για σοκολάτα. Είναι γρήγορο, εύκολο και απαιτεί ελάχιστα υλικά, καθιστώντας το την τέλεια επιλογή για απογευματινό σνακ ή βραδινό επιδόρπιο.

Αρακάς: Πώς βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου;

Αρακάς: Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όπως ο αρακάς στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της γενικής υγείας σας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του στομάχου.