Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παιδική διατροφή: Πώς να κάνετε τα παιδιά να τρώνε περισσότερα φρούτα & λαχανικά;

Παιδική διατροφή: Πώς να κάνετε τα παιδιά να τρώνε περισσότερα φρούτα & λαχανικά;

Παιδική διατροφή: Εάν τα παιδιά μείνουν στο τραπέζι για μόλις 10 λεπτά περισσότερο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, είναι πιθανό να καταναλώσουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.


Εάν τα παιδιά μένουν στο τραπέζι για μόλις 10 λεπτά περισσότερο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, είναι πιθανό να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, έδειξε μια μελέτη που διεξήχθη στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, δείχνουν ότι τα παιδιά έτρωγαν, κατά μέσο όρο, 100 γραμμάρια περισσότερα φρούτα και λαχανικά όταν έμειναν στο τραπέζι για συνολικά 30 λεπτά.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης για τις οικογένειες να βελτιώσουν τη διατροφική υγεία των παιδιών τους. «Αυτό το αποτέλεσμα έχει πρακτική σημασία για τη δημόσια υγεία, επειδή μια επιπλέον ημερήσια μερίδα φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου κατά 6 έως 7%», δήλωσε σε δελτίο τύπου η Jutta Mata, καθηγήτρια ψυχολογίας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Mannheim.

Οι Γερμανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη πειραματίστηκαν με 50 ζευγάρια γονέων και 50 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 11 ετών. Υπήρχαν ίσος αριθμός αγοριών και κοριτσιών. Ψωμί σε φέτες, αλλαντικά, τυριά, φρούτα και λαχανικά ήταν στο μενού για τους συμμετέχοντες. Τους δόθηκε νερό και ένα ζαχαρούχο ποτό με το γεύμα και πρόσφεραν γλυκό στο τέλος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά κόπηκαν σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, τα οποία οι ερευνητές πίστευαν ότι ήταν δελεαστικά για τα παιδιά. Οι οικογένειες έτρωγαν τα γεύματα δύο φορές, μια φορά στην κανονική διάρκεια του οικογενειακού γεύματος και την άλλη που ορίστηκε ως 50% μεγαλύτερη (περίπου 10 λεπτά κατά μέσο όρο). Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι τα παιδιά έτρωγαν «σημαντικά» περισσότερα κομμάτια φρούτων κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου γεύματος και έτρωγαν πιο αργά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ψωμιού και αλλαντικών δεν διαφοροποιήθηκε και τα παιδιά ανέφεραν υψηλότερο κορεσμό μετά. «Η διάρκεια του γεύματος είναι ένα από τα κεντρικά συστατικά ενός οικογενειακού γεύματος, το οποίο οι γονείς μπορούν να αλλάξουν για να βελτιώσουν τη διατροφή των παιδιών τους», δήλωσε ο Ralph Hertwig, Διευθυντής στο Κέντρο Προσαρμοστικής Ορθολογικότητας του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Ανάπτυξης Max Planck.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό κάνουν οι δουλειές του σπιτιού στα παιδιά μας;

Χαμηλά λιπαρά έναντι χαμηλών υδατανθράκων, ποιο είναι το καλύτερο;

Ξηροί καρποί και φρούτα για το καλοκαίρι

Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon