Διατροφή

Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Το 48% του πληθυσμού συνδέεται με υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή

Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Το 48% του πληθυσμού συνδέεται με υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή

Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης υποφέρει από κακή διατροφή που συνδέεται με την υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή, με επιπτώσεις στην υγεία και στον πλανήτη.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης υποφέρει από κακή διατροφή που συνδέεται με την υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή, σύμφωνα με μια παγκόσμια αξιολόγηση σήμερα με ευρείες επιπτώσεις στην υγεία και στον πλανήτη. Η Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής (GNR) αποτελεί μια ετήσια έρευνα και ανάλυση των πιο πρόσφατων δεδομένων για τη διατροφή και τα σχετικά θέματα υγείας. Διαπιστώθηκε ότι το 48% των ανθρώπων που τρέφονται επί του παρόντος το κάνουν είτε πολύ λίγο είτε πολύ, με αποτέλεσμα να είναι υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή λιποβαρείς.

Με τους σημερινούς ρυθμούς, διαπιστώνει η έκθεση, ο κόσμος δεν θα επιτύχει τους οκτώ στους εννέα διατροφικούς στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το 2025. Αυτές περιλαμβάνουν την μείωση της σπατάλης φαγητού σε σχέση με τα παιδιά (όταν τα παιδιά είναι πολύ αδύνατα για το ύψος τους) και την παιδική υστέρηση (όταν είναι πολύ κοντά για την ηλικία τους), καθώς και την παχυσαρκία των ενηλίκων. Η έκθεση υπολογίζει ότι σχεδόν 150 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είναι αναπτυσσόμενα, περισσότερα από 45 εκατομμύρια υποφέρουν από σπατάλη και σχεδόν 40 εκατομμύρια είναι υπέρβαρα.

Η έρευνα επίσης ότι περισσότερο από το 40% των ενηλίκων (2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) είναι τώρα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. “Οι θάνατοι που μπορούν να αποφευχθούν λόγω κακής διατροφής έχουν αυξηθεί κατά 15% από το 2010 και οι κακές δίαιτες ευθύνονται πλέον για το ένα τέταρτο όλων των θανάτων ενηλίκων”. Αυτό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος της Ομάδας Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του GNR, Renata Micha. “Τα παγκόσμια ευρήματά μας δείχνουν ότι η διατροφή μας δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και αποτελεί πλέον σημαντική απειλή για την υγεία των ανθρώπων και για τον πλανήτη”.

Σημαντικά ευρήματα της έκθεσης

Το φετινό GNR είναι το πρώτο που εξετάζει τις παγκόσμιες δίαιτες και πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα που προάγουν την υγεία, όπως φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

  • Οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα είχαν την υψηλότερη πρόσληψη τροφίμων με επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και ζαχαρούχα ποτά.
  • Η κατανάλωση επιβλαβών τροφίμων βρίσκεται σε άνοδο, σύμφωνα με την έκθεση, με το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας να είναι ήδη σχεδόν πενταπλάσιο από τη μέγιστη σύσταση μιας μερίδας την εβδομάδα.
  • Οι τρέχοντες παγκόσμιοι διατροφικοί στόχοι δεν αναφέρουν τη διατροφή, με εξαίρεση τον περιορισμό του νατρίου, και προτείνει νέους, πιο ολιστικούς στόχους.

Το GNR υπολόγισε ότι η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων παρήγαγε περίπου το 35% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2018. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει ανάγκη επείγουσας χρηματοδότησης για τη βελτίωση της διατροφής σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα καθώς η Covid-19 έχει ωθήσει περίπου 155 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια. Εκτιμάται ότι οι δαπάνες για τη διατροφή θα πρέπει να αυξάνονται κατά σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 για να επιτευχθούν μόνο οι στόχοι της αναιμίας και του θηλασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτεΐνική διατροφή: Αξίζει να τη δοκιμάσετε ή όχι;

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των μανιταριών

Παγκόσμια ημέρα σιδηροπενίας 2021-Μαριάννα Πολίτου: Η σιδηροπενία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία

Στοχευμένες αλλαγές στην καθημερινότητα επιφέρουν εξάλειψη της ημικρανίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.