Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οστεοπόρωση διατροφή: Ειδική διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Οστεοπόρωση διατροφή: Ειδική διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που χτίζεται και αποδομείται καθημερινά στο σώμα μας. Για να υπάρξει ένα θετικό ισοζύγιο στο τέλος της ημέρας, πρέπει να υπερτερεί ο σχηματισμός νέου οστού από την αποδόμηση.


Οστεοπόρωση διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για να σε θωρακίσει απέναντι στην οστεοπόρωση – και όχι μόνο. Δες παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών αλλά και – επίσης σημαντικό – ποιες είναι οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγεις.

Οστεοπόρωση: Οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να την προλάβεις

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα με χαμηλά λιπαρά και χωρίς λιπαρά, γιαούρτι και τυρί
  • Ψάρια, κυρίως με το κόκαλο, όπως σαρδέλα ή γαύρος
  • Φρούτα όπως γογγύλι, λάχανο, μπάμια, κινέζικο λάχανο, πικραλίδα, χόρτα, μπρόκολο, προϊόντα ντομάτας, πατάτα, κόκκινη πιπεριά, πράσινη πιπεριά, λαχανάκι Βρυξελλών
  • Λαχανικά, όπως πορτοκάλι, μπανάνα, γκρέιπφρουτ, φράουλα, παπάγια, ανανάς, δαμάσκηνο

‣ Όσπρια: Ενώ τα φασόλια περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται φυτικά οξέα. Αυτά επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός μας να απορροφά το ασβέστιο που περιέχεται στα όσπρια. Μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδο φυτικών οξέων βάζοντας τα όσπρια σε νερό για αρκετές ώρες και στη συνέχεια να τα μαγειρέψουμε.

‣ Κρέας και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετή, αλλά όχι πάρα πολλή πρωτεΐνη για υγιή οστά αλλά και τη συνολική υγεία μας. Πολλοί άνθρωποι ίσως δε λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή τους και αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα οστά. Ωστόσο, ειδικές δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που περιέχουν πολλές μερίδες κρέατος και πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια ασβεστίου στο σώμα. Μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτή την απώλεια παίρνοντας αρκετό ασβέστιο για τις ανάγκες του σώματός μας. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, περιέχουν επίσης ασβέστιο, που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών.

‣ Αλμυρά τρόφιμα: Η κατανάλωση τροφών που έχουν πολύ αλάτι οδηγεί σε απώλεια ασβεστίου από το σώμα. Το σημαντικό εδώ να είναι περιορίσουμε την ποσότητα των επεξεργασμένων τροφίμων, των κονσερβοποιημένων τροφίμων και του αλατιού που προσθέτουμε στα τρόφιμα.

‣ Σπανάκι και άλλα τρόφιμα με οξαλικά: Το σώμα δεν απορροφά καλά το ασβέστιο από τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, όπως το σπανάκι. Άλλα τρόφιμα με οξαλικά είναι το ραβέντι, το παντζάρι, η σόγια, η γλυκοπατάτα κ.ά. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν άλλα υγιή θρεπτικά συστατικά, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

‣ Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής πυκνότητας, οπότε θα πρέπει να γίνει περιορισμός σε τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα.

‣ Καφές, τσάι: Η κατανάλωση περισσότερων από 3 φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ασβεστίου και να προκαλέσει απώλεια οστικής πυκνότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η υγεία των οστών σχετίζεται με πολλά παραπάνω από το γάλα

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που κινδυνεύουν από οστεοπορωτικά κατάγματα,σύμφωνα με μελέτη

Ο ρόλος της άσκησης στην οστεοπόρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon