Επιστημονικά Νέα

Έρευνα Οστεοπόρωση: Αν συμβάλλουν και με ποιο τρόπο τα προβιοτικά στην ανάπτυξη των οστών

Έρευνα Οστεοπόρωση: Αν συμβάλλουν και με ποιο τρόπο τα προβιοτικά στην ανάπτυξη των οστών

Περιορισμοί της έρευνας Ο βασικός περιορισμός που χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη μας είναι ότι αυτή η έρευνα έγινε σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες τονίζουν πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η έρευνα. Θα ήθελαν να καταλάβουν αν τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν και άλλες παθήσεις των οστών και έτσι ελπίζουν αυτή η έρευνα να συνεχιστεί σε ανθρώπους.

Έρευνα Οστεοπόρωση: Τα οστά δεν σταματούν να αναπτύσσονται όσο ζούμε. Αποτελούνται από ζωντανό ιστό που συνεχώς διασπάται και αναδομείται σε νέο οστό. Αυτή η διαδικασία είναι πιο αποδοτική όταν είμαστε νέοι. Στην ηλικία περίπου των 30, ο οργανισμός σταματά να αυξάνει την οστική του μάζα και μόλις φτάσουμε στα 40 και 50, περισσότερα οστά διασπώνται παρά αντικαθίστανται.

Με τον καιρό, αυτό προκαλεί οστεοπόρωση. Τα οστά γίνονται σταδιακά όλο και λεπτότερα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κατάγματα, ακόμα και μετά από μια απλή, ακίνδυνη φαινομενικά πτώση.

Οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας τείνουν να εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί εξίσου και σε άνδρες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν ένα κάταγμα μετά την ηλικία των 50, η πρόωρη εμμηνόπαυση, το μικρότερο σωματικό πλαίσιο, το κάπνισμα και οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης. Τα κατάγματα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες• για παράδειγμα, τον πρώτο χρόνο μετά από κάταγμα στο ισχίο, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται κατά 24-30% λόγω του κινδύνου επιπλοκών.

Η οστεοπόρωση γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς μεγαλώνουμε, και οι γυναίκες τείνουν να χάνουν γρήγορα οστική μάζα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Μέχρι να φτάσουν στα 70, και τα δύο φύλα χάνουν οστική μάζα στα ίδια περίπου ποσοστά. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, αλλά η πρόληψη ή επιβράδυνση της αρχικής οστικής απώλειας θα μπορούσε να βελτιώσει κατά πολύ τα ποσοστά εμφάνισής της.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Μία πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Immunity, έλεγξε την ικανότητα ενός προβιοτικού να ενισχύει την ανάπτυξη των οστών. Οι επιστήμονες με κύριο ερευνητή τον Roberto Pacifici από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, εξέτασαν αυτή την υπόθεση σε εργαστηριακό περιβάλλον με θηλυκά ποντίκια. Τους χορήγησαν συμπλήρωμα Lactobacillus rhamnosus GG για μια περίοδο 4 περίπου εβδομάδων.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι το προβιοτικό πυροδοτούσε την ανάπτυξη εντερικών βακτηρίων που παράγουν έναν συγκεκριμένο μεταβολίτη που ονομάζεται βουτυρικό οξύ. Το βουτυρικό οξύ, με τη σειρά του, υποβοηθούσε τα Τ κύτταρα στα οστά να παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Wnt10b και είναι σημαντική για την οστική ανάπτυξη.

«Εκπλαγήκαμε από τη δυνατότητα του εντερικού μικροβιώματος να ρυθμίζει τα οστά και από την πολυπλοκότητα του μηχανισμού δράσης των προβιοτικών», τόνισε ο Roberto Pacifici. Εξηγεί επίσης ότι τα προβιοτικά αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και αυτό επειδή ο μηχανισμός δράσης τους στα οστά είναι άγνωστος κι έτσι θεωρούνται ως μια εναλλακτική, μη αποδεδειγμένη θεραπεία.

Εντούτοις, η παρούσα έρευνα δείχνει ότι μπορούν να επηρεάσουν τη δομή των οστών με θετικό τρόπο. Ο Pacifici επίσης πιστεύει ότι ο αριθμός των βακτηρίων που περιέχονται στα προβιοτικά μπορεί να είναι το ίδιο σημαντικός όσο τα προβιοτικά που χρησιμοποιούνται, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Περιορισμοί της έρευνας

Ο βασικός περιορισμός που χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη μας είναι ότι αυτή η έρευνα έγινε σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες τονίζουν πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η έρευνα. Θα ήθελαν να καταλάβουν αν τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν και άλλες παθήσεις των οστών και έτσι ελπίζουν αυτή η έρευνα να συνεχιστεί σε ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί να εντάξετε το γιαούρτι στη διατροφή σας

Το κεφίρ με τα πολλαπλά οφέλη – Εντάξτε το στην καθημερινότητά σας

Πώς να καταπολεμήσετε την οστεοπόρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.