Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Όσπρια: Γιατί τα φασόλια θεωρούνται η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης;

Όσπρια: Γιατί τα φασόλια θεωρούνται η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης;

Όσπρια: Τα φασόλια υπάρχουν σε κάθε σχήμα, μέγεθος, χρώμα και γεύση που μπορείτε να σκεφτείτε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα όσπρια, η ομάδα τροφίμων που περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές και τα μπιζέλια, βελτιώνουν την ικανότητα του σώματός σας να καίει θερμίδες και λίπος, κάτι που μπορεί να είναι ο κρίκος που λείπει για να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία των φασολιών και τους πέντε κορυφαίους λόγους για τους οποίους τα φασόλια είναι τελικά μαγικά.


Προσθέστε τα φασόλια στη ζωή σας

Γεμάτο με φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνες και πρωτεΐνες, υπάρχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση περισσότερων φασολιών.

Τα φασόλια δεν περιέχουν γλουτένη

Αν ψάχνετε για λιγότερη γλουτένη, τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας. Τα αλεύρια φασολιών και μπιζελιών, όπως το αλεύρι ρεβιθιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψήσιμο. Ωστόσο, να είστε αναγνώστης ετικετών. Προσέξτε για πρόσθετο αλεύρι σίτου ή άμυλο σίτου για να βεβαιωθείτε ότι η επιλογή σας είναι χωρίς γλουτένη.

Τα φασόλια είναι χαμηλά σε λιπαρά

Η περιεκτικότητα σε λίπος στα φασόλια είναι λιγότερο από δύο τοις εκατό και, ως επί το πλείστον, ακόρεστα, που είναι το είδος του λίπους που θέλετε στη διατροφή σας. Τα φασόλια είναι επίσης χωρίς χοληστερόλη, κάτι που κρατά την καρδιά σας χαρούμενη.

Τα φασόλια είναι μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης

Τα φασόλια είναι μια πηγή παραγωγής πρωτεϊνών με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι πολύ χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά από τις ζωικές πρωτεΐνες και πολύ λιγότερο ακριβά. Μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η αντικατάσταση ενός χάμπουργκερ με ένα χάμπουργκερ μαύρου φασολιού θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Τα όσπρια παρέχουν επίσης στον οργανισμό σας τον πολύ αναγκαίο σίδηρο, επομένως είναι ιδανικό για όσους δεν τρώνε κρέας να λάβουν αυτό το σημαντικό μέταλλο.

Ποικιλία τύπων φασολιών για να διαλέξετε

Τα φασόλια έρχονται σε κάθε σχήμα, μέγεθος, χρώμα και γεύση που μπορείτε να σκεφτείτε. Μερικές από τις πιο κοινές ποικιλίες φασολιών περιλαμβάνουν:

  • κόκκινα φασόλια
  • φασόλια garbanzo ή ρεβίθια
  • φασόλια λίμα
  • φάβα
  • μαύρα φασόλια
  • μαυρομάτικα φασόλια
  • καφέ, πράσινες και κόκκινες φακές

Τα περισσότερα παντοπωλεία έχουν ένα μεγάλο τμήμα στοκ γεμάτο με αποξηραμένα φασόλια και υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές σε κονσέρβες φασολιών. Η συμβουλή μου είναι να ξεπλένετε πάντα τα κονσερβοποιημένα φασόλια για να αφαιρέσετε λίγο από το προστιθέμενο αλάτι. Τα αποξηραμένα φασόλια είναι φυσικά πολύ χαμηλά σε νάτριο.

Τα φασόλια παραμένουν σταθερά στο ράφι για τρία χρόνια

Πόσα τρόφιμα σας έρχονται στο μυαλό που μπορείτε να αποθηκεύσετε στο ντουλάπι της κουζίνας σας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χαλάσουν. Τα ξερά φασόλια διατηρούν τη θρεπτική τους αξία για έως και τρία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αθηναϊκή σαλάτα: Ένα εμβληματικό πιάτο μιας άλλης εποχής

Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν δεν τρώμε μετά την προπόνηση;

Εύκολες και φτηνές συνταγές για ένα όμορφο βράδυ

Προσθέστε ένα αυγό στην καθημερινή σας διατροφή για την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon