Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ωμοφαγική δίαιτα: Τάση ή πραγματική λύση για την απώλεια βάρους;

Ωμοφαγική δίαιτα: Τάση ή πραγματική λύση για την απώλεια βάρους;

Ωμοφαγική δίαιτα: Ο όρος "rawdogging" στα γεύματα αναφέρεται στην κατανάλωση ωμών τροφών χωρίς να έχουν υποστεί οποιαδήποτε μαγειρική επεξεργασία.


Ο όρος “rawdogging” στα γεύματα αναφέρεται στην κατανάλωση ωμών τροφών χωρίς να έχουν υποστεί οποιαδήποτε μαγειρική επεξεργασία. Οι υποστηρικτές αυτής της πρακτικής ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι αυτή η μέθοδος αποτελεσματική και ασφαλής; Ας δούμε τι υποστηρίζεται και ποια είναι τα πιθανά οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι.

Τι είναι το “Rawdogging” στα γεύματα

Το “rawdogging” γευμάτων αφορά κυρίως την κατανάλωση ωμών φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων. Υποστηρίζεται ότι η κατανάλωση τροφών στη φυσική τους κατάσταση διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ένζυμα που συχνά χάνονται κατά τη θερμική επεξεργασία. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι αυτά τα ένζυμα μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να συμβάλουν στη γενική υγεία. Επιπλέον, οι ωμές τροφές έχουν συνήθως χαμηλότερη θερμιδική αξία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα θερμίδων – το οποίο είναι βασικό για την απώλεια βάρους.

Πιθανά Οφέλη για την Απώλεια Βάρους

  1. Χαμηλές θερμίδες: Τα ωμά φρούτα και λαχανικά έχουν φυσικά χαμηλή θερμιδική αξία και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, ενώ καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, διευκολύνοντας την απώλεια βάρους.
  2. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Η ωμοφαγία προσφέρει υψηλά επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην ισορροπία της διατροφής και στη μείωση της επιθυμίας για ανθυγιεινά τρόφιμα.
  3. Μείωση επεξεργασμένων τροφών: Οι ωμές δίαιτες αποκλείουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που συχνά περιέχουν ανθυγιεινά λιπαρά, σάκχαρα και πολλές θερμίδες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους και στη βελτίωση του μεταβολισμού.

Πιθανοί Κίνδυνοι

  1. Έλλειψη απορρόφησης θρεπτικών συστατικών: Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο και η βήτα-καροτίνη, απορροφώνται καλύτερα όταν τα τρόφιμα είναι μαγειρεμένα, κάτι που μπορεί να περιοριστεί στην ωμή δίαιτα.
  2. Ασφάλεια τροφίμων: Οι ωμές τροφές μπορεί να φέρουν βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli. Το μαγείρεμα μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και δηλητηριάσεων.
  3. Δυσκολία στη χώνεψη: Οι ωμές τροφές μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν για κάποιους ανθρώπους, προκαλώντας φούσκωμα και δυσφορία.

Το “rawdogging” μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά χρειάζεται προσοχή ώστε να εξασφαλιστεί ότι το σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μια ισορροπία μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων τροφών είναι πιθανώς η καλύτερη προσέγγιση για μακροπρόθεσμη υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι 5 καλύτερες επιλογές για βραδινό, σύμφωνα με διατροφολόγο 

Απώλεια βάρους: Τι ρόλο παίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Ο ύπνος χωρίς δείπνο σας βοηθά να χάσετε βάρος;

Πώς τα Ωμέγα 3 συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και στην υγεία γενικότερα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon