Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan: Πώς η ωμοφαγική vegan διατροφή μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας

Vegan: Πώς η ωμοφαγική vegan διατροφή μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας

Vegan: Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε μόνο ωμές φυτικές τροφές που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, με μερικούς να απορρίπτουν ακόμη και ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές, όπως το γάλα αμυγδάλου ή βρώμης.


Οι βίγκαν δίαιτες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς με τα χρόνια, με διασημότητες υψηλού προφίλ όπως η Billie Eilish, η Miley Cyrus και ο Benedict Cumberbatch να τραγουδούν όλοι τους επαίνους. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί, καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι οι δίαιτες με βάση τα φυτά μπορούν να έχουν πολλά θετικά αποτελέσματα στο σώμα, από υγιέστερα επίπεδα χοληστερόλης και σωματικό βάρος έως τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Αυτά είναι υπέροχα νέα, αλλά μερικοί άνθρωποι παίρνουν την επιλογή του τρόπου ζωής στα άκρα. Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε μόνο ωμές φυτικές τροφές που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, με μερικούς να απορρίπτουν ακόμη και ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές, όπως το γάλα αμυγδάλου ή βρώμης. Οι υποστηρικτές αυτής της ακραίας δίαιτας ισχυρίζονται ότι το μαγείρεμα κάνει τα συστατικά να χάνουν μερικά από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμά τους.

Πιστεύουν ότι τρώγοντας ωμές φυτικές τροφές, η δίαιτα θα ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας, θα αποτρέψει (πιθανώς ακόμη και να αναστρέψει) τις ασθένειες και θα ενισχύσει τη συνολική υγεία. Όμως, η έρευνα δείχνει ότι οι ωμές βίγκαν δίαιτες – εάν ακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα – μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Να γιατί:

Μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Mελέτες δείχνουν ότι ορισμένα ωμά τρόφιμα μπορεί να είναι πιο υγιεινά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Γνωρίζατε ότι το μαγείρεμα του κόκκινου λάχανου και των λαχανικών Βρυξελλών τα κάνει να χάνουν έως και 225 της θειαμίνης – μια μορφή βιταμίνης Β1 που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος; Αλλά είναι απλώς ανακριβές να πούμε ότι όλα τα λαχανικά τρώγονται καλύτερα ωμά – με μερικά στην πραγματικότητα να περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται.

Γιατί λοιπόν είναι αυτό; Ορισμένα θρεπτικά συστατικά δεσμεύονται στα πραγματικά κυτταρικά τοιχώματα του λαχανικού και το μαγείρεμα καταστρέφει τα τοιχώματα, απελευθερώνοντας έτσι τα θρεπτικά συστατικά και επιτρέποντάς τους να απορροφώνται πιο εύκολα από το σώμα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ξεκάθαρα όταν μαγειρεύετε σπανάκι – το οποίο απελευθερώνει την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο με πιο απορροφήσιμο τρόπο.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ενώ το μαγείρεμα της ντομάτας μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C κατά 28%, αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο κατά ένα εκπληκτικό 50%. Το λυκοπένιο – μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα – έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι καρδιακές παθήσεις. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα μαγειρεμένα λαχανικά μπορούν επίσης να παρέχουν στον οργανισμό περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Είναι πιθανό να σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα

Δυστυχώς, οι ωμοφαγικές βίγκαν δίαιτες σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β12 και D, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο και δύο τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το 38 τοις εκατό των ανθρώπων που ακολουθούσαν αυστηρές δίαιτες με ωμές τροφές είχαν έλλειψη σε Β12. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως:

  • στοματικά έλκη,
  • ίκτερο,
  • προβλήματα όρασης,
  • κατάθλιψη και
  • αλλαγές στη διάθεση.

Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια περιόδου

Είναι πιθανό να μην καταναλώνετε αρκετές θερμίδες που απαιτούνται για τη λειτουργία, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις νεαρές γυναίκες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 30% των γυναικών ηλικίας κάτω των 45 ετών που ακολούθησαν μια αυστηρή δίαιτα με ωμές τροφές για περισσότερα από τρία χρόνια είχαν μερική έως πλήρη αμηνόρροια.

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στην απώλεια βάρους που προκαλείται από την ωμή vegan διατροφή. Η αμηνόρροια μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως μειωμένη οστική πυκνότητα, οστεοπόρωση και ακόμη και στειρότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο ωφέλιμα είναι τα τρόφιμα ολικής άλεσης για την υγεία μας;

Πόσο σημαντικά είναι τα Vegan προϊόντα ομορφιάς για την επιδερμίδα σας;

Τι είναι η δίαιτα pegan;

Πώς να υποστηρίξετε το παιδί σας που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon