Διατροφή

Vegan: Πώς η ωμοφαγική vegan διατροφή μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας

Vegan: Πώς η ωμοφαγική vegan διατροφή μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας

Vegan: Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε μόνο ωμές φυτικές τροφές που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, με μερικούς να απορρίπτουν ακόμη και ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές, όπως το γάλα αμυγδάλου ή βρώμης.

Οι βίγκαν δίαιτες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς με τα χρόνια, με διασημότητες υψηλού προφίλ όπως η Billie Eilish, η Miley Cyrus και ο Benedict Cumberbatch να τραγουδούν όλοι τους επαίνους. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί, καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι οι δίαιτες με βάση τα φυτά μπορούν να έχουν πολλά θετικά αποτελέσματα στο σώμα, από υγιέστερα επίπεδα χοληστερόλης και σωματικό βάρος έως τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Αυτά είναι υπέροχα νέα, αλλά μερικοί άνθρωποι παίρνουν την επιλογή του τρόπου ζωής στα άκρα. Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε μόνο ωμές φυτικές τροφές που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, με μερικούς να απορρίπτουν ακόμη και ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές, όπως το γάλα αμυγδάλου ή βρώμης. Οι υποστηρικτές αυτής της ακραίας δίαιτας ισχυρίζονται ότι το μαγείρεμα κάνει τα συστατικά να χάνουν μερικά από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμά τους.

Πιστεύουν ότι τρώγοντας ωμές φυτικές τροφές, η δίαιτα θα ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας, θα αποτρέψει (πιθανώς ακόμη και να αναστρέψει) τις ασθένειες και θα ενισχύσει τη συνολική υγεία. Όμως, η έρευνα δείχνει ότι οι ωμές βίγκαν δίαιτες – εάν ακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα – μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Να γιατί:

Μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Mελέτες δείχνουν ότι ορισμένα ωμά τρόφιμα μπορεί να είναι πιο υγιεινά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Γνωρίζατε ότι το μαγείρεμα του κόκκινου λάχανου και των λαχανικών Βρυξελλών τα κάνει να χάνουν έως και 225 της θειαμίνης – μια μορφή βιταμίνης Β1 που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος; Αλλά είναι απλώς ανακριβές να πούμε ότι όλα τα λαχανικά τρώγονται καλύτερα ωμά – με μερικά στην πραγματικότητα να περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται.

Γιατί λοιπόν είναι αυτό; Ορισμένα θρεπτικά συστατικά δεσμεύονται στα πραγματικά κυτταρικά τοιχώματα του λαχανικού και το μαγείρεμα καταστρέφει τα τοιχώματα, απελευθερώνοντας έτσι τα θρεπτικά συστατικά και επιτρέποντάς τους να απορροφώνται πιο εύκολα από το σώμα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ξεκάθαρα όταν μαγειρεύετε σπανάκι – το οποίο απελευθερώνει την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο με πιο απορροφήσιμο τρόπο.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ενώ το μαγείρεμα της ντομάτας μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C κατά 28%, αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο κατά ένα εκπληκτικό 50%. Το λυκοπένιο – μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα – έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι καρδιακές παθήσεις. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα μαγειρεμένα λαχανικά μπορούν επίσης να παρέχουν στον οργανισμό περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Είναι πιθανό να σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα

Δυστυχώς, οι ωμοφαγικές βίγκαν δίαιτες σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β12 και D, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο και δύο τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το 38 τοις εκατό των ανθρώπων που ακολουθούσαν αυστηρές δίαιτες με ωμές τροφές είχαν έλλειψη σε Β12. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως:

  • στοματικά έλκη,
  • ίκτερο,
  • προβλήματα όρασης,
  • κατάθλιψη και
  • αλλαγές στη διάθεση.

Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια περιόδου

Είναι πιθανό να μην καταναλώνετε αρκετές θερμίδες που απαιτούνται για τη λειτουργία, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις νεαρές γυναίκες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 30% των γυναικών ηλικίας κάτω των 45 ετών που ακολούθησαν μια αυστηρή δίαιτα με ωμές τροφές για περισσότερα από τρία χρόνια είχαν μερική έως πλήρη αμηνόρροια.

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στην απώλεια βάρους που προκαλείται από την ωμή vegan διατροφή. Η αμηνόρροια μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως μειωμένη οστική πυκνότητα, οστεοπόρωση και ακόμη και στειρότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο ωφέλιμα είναι τα τρόφιμα ολικής άλεσης για την υγεία μας;

Πόσο σημαντικά είναι τα Vegan προϊόντα ομορφιάς για την επιδερμίδα σας;

Τι είναι η δίαιτα pegan;

Πώς να υποστηρίξετε το παιδί σας που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.