ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι 4 πιο συχνές ανεπάρκειες βιταμινών

Οι 4 πιο συχνές ανεπάρκειες βιταμινών

Η βιταμίνη Β12 είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία που απαιτείται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τυπική δυτική διατροφή , η οποία αποτελείται από συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας, τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλμυρά σνακ. Επιπλέον, η διατροφή είναι χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά. Αυτές είναι οι 4 πιο συχνές ανεπάρκειες  σημαντικών βιταμινών για την υγεία μας.

 

 

Βιταμίνη D

Η  βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών. Λειτουργεί επίσης ως προστατευτικός παράγοντας κατά του καρκίνου και του διαβήτη . Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάρετε βιταμίνη D: Το φως του ήλιου και τα τρόφιμα. Οι διατροφικές πηγές της βιταμίνης D είναι λίγες και περιλαμβάνουν έλαια από συκώτι ψαριών , λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών, συκώτι και μανιτάρια. Επίσης πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και άλλα τρόφιμα ( γάλα σόγιας ) είναι συνήθως εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Το φυλλικό οξύ  είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας. Ο FDA επιβάλλει την προσθήκη φυλλικού οξέος σε όλα τα προϊόντα δημητριακών για την πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στα παιδιά.

Οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ότι κάθε γυναίκα πρέπει να καταναλώνει 400 mg φυλλικού οξέος ημερησίως. Το φυλλικό οξύ μπορεί να βρεθεί σε καλές ποσότητες σε τρόφιμα, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μπιζέλια, τα ρεβίθια και τα φασόλια. Ορισμένα δημητριακά πρωινού είναι επίσης εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ.

 

Βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη

Η βιταμίνη Β6 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο και στα παιδιά, ειδικά στα νήπια. Άτομα με νεφρική νόσο ή εντερική νόσο που επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ανεπάρκεια αυτού του θρεπτικού συστατικού. Οι πηγές τροφής της βιταμίνης Β6 περιλαμβάνουν το κοτόπουλο, το ψάρι, τα ρεβίθια και τις μπανάνες. Αρκετές τροφές είναι επίσης εμπλουτισμένες με το θρεπτικό συστατικό.

 

Βιταμίνη Β12 ή κυανοκοβαλαμίνη

Η βιταμίνη Β12 είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία που απαιτείται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία , πόνο στη γλώσσα , κατάθλιψη και αίσθημα μυρμηκίασης στα άκρα. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε αφθονία σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, το γάλα και τα πουλερικά. Τα άτομα που είναι vegans ή όσοι υποφέρουν από εντερικά προβλήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας Β12.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο καθημερινά καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για λήψη βιταμινών;

Ποια είναι τα πιο νόστιμα φαγητά της Αργεντινής;

Τα πιο νόστιμα φαγητά που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Λαμία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είδη φαγητού θα πρέπει να τρώτε αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα;

Αναπνευστικό φαγητό: Εάν υποφέρετε από αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή βρογχίτιδα, η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα παραδοσιακά πιάτα της Σλοβακίας;

Σλοβακία φαγητό: Η σλοβακική κουζίνα είναι μια πλούσια ταπισερί γεύσεων και παραδόσεων, που αντικατοπτρίζει την ιστορία, τη γεωγραφία και τις πολιτιστικές επιρροές της χώρας.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον αστεροειδή γλυκάνισο και που τον χρησιμοποιούμε;

Αστεροειδής γλυκάνισος: Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα μοναδικό μπαχαρικό που φημίζεται για τη χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα, που θυμίζει γλυκόριζα με διακριτικές νότες γλυκύτητας και ζεστασιάς.

Παντζάρια: Η πολύτιμη συμβολή τους στη μάχη κατά του διαβήτη

Παντζάρια: Μπορούν να αποτελέσουν μια ωφέλιμη προσθήκη στη διατροφή σας, χάρη στην ικανότητά τους να βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.