Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατανάλωση ψαριών: Ποια ψάρια πρέπει να τρώμε και πόσο συχνά και ποια να αποφεύγουμε;

Κατανάλωση ψαριών: Ποια ψάρια πρέπει να τρώμε και πόσο συχνά και ποια να αποφεύγουμε;

Κατανάλωση ψαριών: Τα ψάρια είναι μια θρεπτική τροφή με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.


Τα ψάρια είναι μια θρεπτική τροφή με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών όπως D και B2 (ριβοφλαβίνη), ασβεστίου, φωσφόρου και μεταλλικών στοιχείων, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, μαγνήσιο και κάλιο. Τα ψάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τύποι ψαριών που μπορεί να μην είναι ασφαλείς για γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή είναι έγκυες ή θηλάζουν καθώς και για μικρότερα παιδιά.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) έχουν καταγράψει τους τύπους ψαριών που είναι θρεπτικά και ασφαλή για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , του θηλασμού και/ή της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Πριν σας οδηγήσουμε στις οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών, ας καταλάβουμε πρώτα τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών.

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριού

Τα ψάρια παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, σίδηρο, ιώδιο, χολίνη που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Ως εκ τούτου, η πρόσληψη ψαριών συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Η χολίνη (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του μωρού, ενώ ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος στα ψάρια υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς από την κατανάλωση ψαριού, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα . Πρόκειται για ένα είδος ακόρεστου λίπους που είναι γνωστό ότι ωφελεί την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τις φλεγμονές, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, αποτρέποντας την πήξη του αίματος κ.λπ. Η κατανάλωση ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών .

Τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν επίσης ότι η κατανάλωση ψαριών, ως μέρος ενός προτύπου υγιεινής διατροφής, μπορεί να προάγει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο για κατάγματα ισχίου, να μειώσει τον κίνδυνο υπέρβαρων ή παχύσαρκων, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ή δύο μερίδες την εβδομάδα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το ίδιο λένε και οι διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα παιδιά ηλικίας 1 – 11 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερο από 2 μερίδες ψάρι ή θαλασσινά την εβδομάδα. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες και εκείνες που θηλάζουν συνιστάται να καταναλώνουν μεταξύ 2 και 3 μερίδες την εβδομάδα από μια ποικιλία ψαριών που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Οι καλύτερες επιλογές ψαριών και ποιο να αποφύγετε

Τα ψάρια με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι οι καλύτερες επιλογές για παιδιά, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Αυτά περιλαμβάνουν γαύρο, αχιβάδες και άλλα θαλασσινά, καβούρι, καραβίδες,  μπακαλιάρο, κέφαλο, στρείδια, σολομό, σαρδέλες, χτένια, σκουμπρί, γαρίδες, γλώσσα, καλαμάρι, τιλάπια και πέστροφα.

Αυτά τα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν τα ψάρια που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας και ο τόνος. Οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν συνιστάται να περιορίζουν τον υδράργυρο στη διατροφή τους καθώς μπορεί να βλάψει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού τους. Ο υπερβολικός υδράργυρος είναι κακός και για τα παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ορατά και μη οράτα λίπη στην καθημερινή διατροφή

Ζήστε περισσότερο επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα

Καλύτερες τροφές για την διατήρηση μιας καλής όρασης

Κίνδυνος από τους δηλητηριώδεις λαγοκέφαλους που βγαίνουν "στα ρηχά"

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά θαλασσινά φαγητά;

Τα ωμέγα-3 μπορεί να διατηρήσουν την υγεία των πνευμόνων

Υγιεινές τροφές για αύξηση της ενέργειας του σώματός μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon