Διατροφή

Ω3 συνταγή: Λεμονάτος σολομός με κριθαράκι στο φούρνο

Ω3 συνταγή: Λεμονάτος σολομός με κριθαράκι στο φούρνο

Ω3 συνταγή: Αυτός ο λεμονάτος σολομός με κριθαράκι είναι ένα δείπνο γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της φλεγμονής, αλλά και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτός ο λεμονάτος σολομός με κριθαράκι είναι ένα δείπνο γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα πολυακόρεστο λίπος στον σολομό που μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της φλεγμονής και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Εδώ, ο πλούσιος σε ωμέγα-3 σολομός κάθεται πάνω από ένα μείγμα με κριθαράκι που ψήνεται στο φούρνο, αντί να βράζει στην εστία, απορροφώντας όλες τις λεμονάτες γεύσεις ενώ ψήνεται.

Συστατικά

  • 1 μικρό λεμόνι
  • 250 γρ. ντοματίνια
  • 2 μέτρια πράσα, μόνο τα ανοιχτά πράσινα και λευκά μέρη, κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1 1/4 φλιτζάνι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη, ξεπλυμένη, χωρισμένη
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών με χαμηλότερο νάτριο
  • 2 φλιτζάνια κριθαράκι ολικής αλέσεως
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, χωρισμένα
  • 1 ½ κιλό φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κιλό φρέσκα σπαράγγια, κομμένα (3 φλιτζάνια)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο συν 1/4 φλιτζάνι, χωρισμένο

 

Οδηγίες παρασκευής

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C. Κόβουμε το λεμόνι στη μέση σταυρωτά. Κόβουμε σε λεπτές φέτες 1 μισό λεμόνι. αφαιρέστε και πετάξτε τους σπόρους και την άκρη του λεμονιού. Αφαιρέστε το υπόλοιπο μισό λεμόνι για να βγάλετε 1 κουταλιά της σούπας χυμό. Τοποθετήστε τις φέτες λεμονιού, τις ντομάτες, τα πράσα, το σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη σε ένα ταψί.
  • Ψήνετε, ακάλυπτα, μέχρι να αρχίσουν να σκάνε οι ντομάτες και να μαλακώσει το λεμόνι, για 15 με 18 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο. Ανακατεύουμε απαλά με το ζωμό, το κριθαράκι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά και να γίνει al dente το orzo, 20 με 26 λεπτά.

  • Εν τω μεταξύ, αλατοπιπερώστε το σολομό και τα σπαράγγια και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Περιχύνουμε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι.
  • Μόλις το κριθαράκι γίνει al dente, αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο. ανακατεύουμε μέσα τα σπαράγγια και 2 κουταλιές της σούπας άνηθο. Βάζουμε τον σολομό μέσα στο μείγμα με το κριθαράκι. Ψήνετε, ακάλυπτα, μέχρι να ψηθεί ο σολομός και να ξεφλουδίσει εύκολα όταν δοκιμάζεται με ένα πιρούνι, περίπου 10 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, συνδυάστε την κρατημένη 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη και 1/4 φλιτζάνι άνηθο σε ένα μικρό μπολ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ζήστε περισσότερο επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα

Ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες για την λειτουργία του οργανισμού;

Αν έχετε ανεπάρκεια σε Ωμέγα-3 θα πρέπει να προσθέσετε κάποιες υπερτροφές στη διατροφή σας

Πώς να ενισχύσετε τις ορμόνες της ευτυχίας φυσικά μέσω της διατροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη των αποξηραμένων σύκων όταν τρώγονται με άδειο στομάχι

Αποξηραμένα σύκα: Τα αποξηραμένα σύκα με άδειο στομάχι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.