Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για το θαλασσινό αλάτι

Μύθοι και αλήθειες για το θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι παρασκευάζεται μέσω της εξάτμισης του αλμυρού, δηλαδή του θαλασσινού, νερού. Από τους προϊστορικούς χρόνους άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν και βρίσκεται συνήθως σε κάθε κουζίνα.

Εκτός από τις γαστρονομικές του χρήσεις, το θαλασσινό αλάτι προστίθεται συχνά στην απολέπιση σώματος, σε λουτρά, σε ποτά και σε αμέτρητα άλλα προϊόντα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό από άλλους τύπους αλατιού και παρέχει πολλά οφέλη, αλλά δεν είναι επαρκής η έρευνα για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών.

Θαλασσινό αλάτι έναντι επιτραπέζιου αλατιού

Το θαλασσινό αλάτι αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο, μία ένωση που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και της αρτηριακής πίεσης στο σώμα. Επειδή έχει ελάχιστη επεξεργασία, περιέχει ορισμένα μέταλλα, όπως κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο συχνά θεωρείται θρεπτικά ανώτερο από το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι πολύ αλεσμένο και έχουν αφαιρεθεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο, τα θρεπτικά συστατικά στο θαλασσινό αλάτι υπάρχουν μόνο σε ίχνη. Θα πρέπει να τρώτε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες για να πλησιάσετε ακόμη και την ποσότητα καλίου, σιδήρου, ασβεστίου ή μαγνησίου που θα μπορούσατε εύκολα να πάρετε από ολόκληρα τρόφιμα.

Οι κόκκοι του θαλασσινού αλατιού είναι επίσης μεγαλύτεροι από τους κόκκους επιτραπέζιου αλατιού. Ως αποτέλεσμα, το κανονικό αλάτι παρέχει περίπου 2.300 mg νατρίου ανά κουταλάκι του γλυκού, περίπου 6.1 γραμμάρια, ενώ το θαλασσινό αλάτι περιέχει 2.000 mg νατρίου ανά κουταλάκι του γλυκού, δηλαδή γύρω στα 4,2 γραμμάρια.

Αυτό συμβαίνει επειδή λιγότερα κοκκία θαλασσινού αλατιού μπορούν να συσκευαστούν σε ένα κουταλάκι του γλυκού σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι. Δε συμβαίνει επειδή περιέχει λιγότερο νάτριο από το επιτραπέζιο αλάτι. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν αυτήν τη διάκριση και θεωρούν ότι το θαλασσινό αλάτι είναι πιο υγιεινό από το επιτραπέζιο αλάτι, καθώς η υπερβολική κατανάλωση νατρίου έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όμως, εάν η ποσότητα νατρίου που καταναλώνετε υπερβαίνει το συνιστώμενο όριο ή την προσωπική σας ανοχή, η χρήση θαλασσινού αλατιού αντί του κανονικού αλατιού δεν έχει καμία διαφορά.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο θαλασσινό αλάτι στο μαγείρεμα για να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο γεύσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λέσβος: Τραγικό τέλος για γυναίκα πρόσφυγα

Ερυθρά Θάλασσα: «Ωρολογιακή βόμβα» - Έκκληση για δράση

Πώς να φέρεις την ηρεμία της θάλασσας και τα οφέλη της στο μπάνιο σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.