Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για το θαλασσινό αλάτι

Μύθοι και αλήθειες για το θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι παρασκευάζεται μέσω της εξάτμισης του αλμυρού, δηλαδή του θαλασσινού, νερού. Από τους προϊστορικούς χρόνους άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν και βρίσκεται συνήθως σε κάθε κουζίνα.


Εκτός από τις γαστρονομικές του χρήσεις, το θαλασσινό αλάτι προστίθεται συχνά στην απολέπιση σώματος, σε λουτρά, σε ποτά και σε αμέτρητα άλλα προϊόντα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό από άλλους τύπους αλατιού και παρέχει πολλά οφέλη, αλλά δεν είναι επαρκής η έρευνα για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών.

Θαλασσινό αλάτι έναντι επιτραπέζιου αλατιού

Το θαλασσινό αλάτι αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο, μία ένωση που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και της αρτηριακής πίεσης στο σώμα. Επειδή έχει ελάχιστη επεξεργασία, περιέχει ορισμένα μέταλλα, όπως κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο συχνά θεωρείται θρεπτικά ανώτερο από το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι πολύ αλεσμένο και έχουν αφαιρεθεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο, τα θρεπτικά συστατικά στο θαλασσινό αλάτι υπάρχουν μόνο σε ίχνη. Θα πρέπει να τρώτε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες για να πλησιάσετε ακόμη και την ποσότητα καλίου, σιδήρου, ασβεστίου ή μαγνησίου που θα μπορούσατε εύκολα να πάρετε από ολόκληρα τρόφιμα.

Οι κόκκοι του θαλασσινού αλατιού είναι επίσης μεγαλύτεροι από τους κόκκους επιτραπέζιου αλατιού. Ως αποτέλεσμα, το κανονικό αλάτι παρέχει περίπου 2.300 mg νατρίου ανά κουταλάκι του γλυκού, περίπου 6.1 γραμμάρια, ενώ το θαλασσινό αλάτι περιέχει 2.000 mg νατρίου ανά κουταλάκι του γλυκού, δηλαδή γύρω στα 4,2 γραμμάρια.

Αυτό συμβαίνει επειδή λιγότερα κοκκία θαλασσινού αλατιού μπορούν να συσκευαστούν σε ένα κουταλάκι του γλυκού σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι. Δε συμβαίνει επειδή περιέχει λιγότερο νάτριο από το επιτραπέζιο αλάτι. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν αυτήν τη διάκριση και θεωρούν ότι το θαλασσινό αλάτι είναι πιο υγιεινό από το επιτραπέζιο αλάτι, καθώς η υπερβολική κατανάλωση νατρίου έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όμως, εάν η ποσότητα νατρίου που καταναλώνετε υπερβαίνει το συνιστώμενο όριο ή την προσωπική σας ανοχή, η χρήση θαλασσινού αλατιού αντί του κανονικού αλατιού δεν έχει καμία διαφορά.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο θαλασσινό αλάτι στο μαγείρεμα για να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο γεύσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λέσβος: Τραγικό τέλος για γυναίκα πρόσφυγα

Ερυθρά Θάλασσα: «Ωρολογιακή βόμβα» - Έκκληση για δράση

Πώς να φέρεις την ηρεμία της θάλασσας και τα οφέλη της στο μπάνιο σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon