Διατροφή

Mπρόκολο : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Mπρόκολο : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Μπρόκολο : Το μπρόκολο είναι μια θρεπτική δύναμη γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό που μοιάζει αόριστα με ένα μικροσκοπικό δέντρο. Ανήκει στα φυτικά είδη που είναι γνωστά ως Brassica oleracea . Έχει στενή σχέση με το λάχανο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι – όλα τα βρώσιμα φυτά αναφέρονται συλλογικά ως σταυρανθή λαχανικά. Υπάρχουν τρεις κύριες ποικιλίες μπρόκολου και ακολουθούν παρακάτω

  • Μπρόκολο της Καλαβρίας
  • Βλάστηση μπρόκολο
  • Μωβ κουνουπίδι – παρά το όνομά του ένα είδος μπρόκολου

Τα οφέλη του στην υγεία

  • Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μπρόκολου είναι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτο με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και άλλων βιοδραστικών ενώσεων.
  • Ένα φλιτζάνι (91 γραμμάρια) ακατέργαστων πακέτων μπρόκολου :
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2,6 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,3 γραμμάρια
  • Ίνες: 2,4 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 135% του RDI
  • Βιταμίνη Α: 11% της RDI
  • Βιταμίνη Κ: 116% του RDI
  • Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ): 14% του RDI
  • Κάλιο: 8% του RDI
  • Φώσφορος: 6% του RDI
  • Σελήνιο: 3% του RDI

Φάτε το ωμό η μαγειρεμένο

  • Το μπρόκολο μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο ή ωμό – και τα δύο είναι απόλυτα υγιή αλλά παρέχουν διαφορετικά προφίλ θρεπτικών συστατικών.
  • Ωμά ή μαγειρεμένα, μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C . Μόνο μισό φλιτζάνι (78 γραμμάρια) μαγειρεμένου μπρόκολου παρέχει το 84% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI) – μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από το μισό πορτοκάλι ( 3 , 4 ).
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά 
  • Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μπρόκολου μπορεί να είναι ένας από τους κύριους ευεργετίες του για την ανθρώπινη υγεία .
  • Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που αναστέλλουν ή εξουδετερώνουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονή και συνολικό αποτέλεσμα προστασίας της υγείας.
  • Το μπρόκολο έχει υψηλά επίπεδα γλυκοραφανίνης, μια ένωση που μετατρέπεται σε ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σουλφοραφάνη κατά την πέψη .
  • Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο σάκχαρο στο αίμα, επίπεδα χοληστερόλης, οξειδωτικό στρες και ανάπτυξη χρόνιας νόσου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση του ρόλου της στους ανθρώπους.
  • Το μπρόκολο περιέχει επίσης μετρήσιμες ποσότητες αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης , οι οποίες μπορεί να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες και την κυτταρική βλάβη στα μάτια σας .

Ακολουθεί βίντεο για τα οφέλη του μπρόκολου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαιτητική ίνα : Τα οφέλη της στον οργανισμό

Σεξ περίοδος : Δείτε αν μπορείτε να μείνετε έγκυος

Ταινίες τρόμου : Κάνουν κακό στην ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρωινό χωρίς πολλούς υδατάνθρακες: Γίνεται; (Keto friendly edition)

Keto πρωινό συνταγές: Ιδέες για εύκολα και γρήγορα πρωινά, τα οποία μπορείτε να ετοιμάσετε μέσα σε ελάχιστα λεπτά χωρίς να σας γεμίσουν με κενές θερμίδες και υπερβολικούς υδατάνθρακες. Ενέργεια και γεύση για το πρωινό σας ξύπνημα!

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Στη νέα έρευνα σύμφωνα με τον Δρ Ζαχαρίου η ερευνητική ομάδα εστίασε σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και όχι σε μια συγκεκριμένη διατροφή. Επρόκειτο για συστατικά που είτε συμβάλλουν στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από τον εγκέφαλο είτε καταπολεμούν την επιβαρυντική του δράση.

Η μείωση της ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να αποτρέψει 2,48 εκατ. καρδιαγγειακά νοσήματα

ΗΠΑ Μελέτη: Ένα νέο μοντέλο υγείας και οικονομίας δείχνει σαφώς γιατί είναι επιτακτικό οι παρασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα τους.

Δημιουργικοί τρόποι να εντάσσουμε σταφύλια στην καθημερινότητά μας

Επιπλέον, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Korean Journal of Family Medicine τον Ιανουάριο του 2021 σημείωσε ότι τα σταφύλια έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (και τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, καθιστώντας τα κατάλληλο σνακ για άτομα που ζουν με αυτή την πάθηση).

Διατροφικό σχήμα για πιο αποτελεσματικά εμβόλια

Η χορήγηση καθημερινών συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε σε άτομα άνω των 65 ετών βρέθηκε να αυξάνει την ποσότητα αντισωμάτων που παρήγαγαν μετά τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β και του τετάνου.

Χτένια με κουσκούς και σκορδάτη σάλτσα

Με ένα τσέρκι βάζετε το κουσκούς σε κάθε πιάτο και από πάνω 4 χτένια με λίγο απ’ το ζουμάκι τους και για διακόσμηση μπορείτε να βάλετε λίγο σχοινόπρασο.