Διατροφή

Mπρόκολο : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Mπρόκολο : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Μπρόκολο : Το μπρόκολο είναι μια θρεπτική δύναμη γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό που μοιάζει αόριστα με ένα μικροσκοπικό δέντρο. Ανήκει στα φυτικά είδη που είναι γνωστά ως Brassica oleracea . Έχει στενή σχέση με το λάχανο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι – όλα τα βρώσιμα φυτά αναφέρονται συλλογικά ως σταυρανθή λαχανικά. Υπάρχουν τρεις κύριες ποικιλίες μπρόκολου και ακολουθούν παρακάτω

  • Μπρόκολο της Καλαβρίας
  • Βλάστηση μπρόκολο
  • Μωβ κουνουπίδι – παρά το όνομά του ένα είδος μπρόκολου

Τα οφέλη του στην υγεία

  • Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μπρόκολου είναι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτο με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και άλλων βιοδραστικών ενώσεων.
  • Ένα φλιτζάνι (91 γραμμάρια) ακατέργαστων πακέτων μπρόκολου :
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2,6 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,3 γραμμάρια
  • Ίνες: 2,4 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 135% του RDI
  • Βιταμίνη Α: 11% της RDI
  • Βιταμίνη Κ: 116% του RDI
  • Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ): 14% του RDI
  • Κάλιο: 8% του RDI
  • Φώσφορος: 6% του RDI
  • Σελήνιο: 3% του RDI

Φάτε το ωμό η μαγειρεμένο

  • Το μπρόκολο μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο ή ωμό – και τα δύο είναι απόλυτα υγιή αλλά παρέχουν διαφορετικά προφίλ θρεπτικών συστατικών.
  • Ωμά ή μαγειρεμένα, μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C . Μόνο μισό φλιτζάνι (78 γραμμάρια) μαγειρεμένου μπρόκολου παρέχει το 84% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI) – μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από το μισό πορτοκάλι ( 3 , 4 ).
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά 
  • Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μπρόκολου μπορεί να είναι ένας από τους κύριους ευεργετίες του για την ανθρώπινη υγεία .
  • Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που αναστέλλουν ή εξουδετερώνουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονή και συνολικό αποτέλεσμα προστασίας της υγείας.
  • Το μπρόκολο έχει υψηλά επίπεδα γλυκοραφανίνης, μια ένωση που μετατρέπεται σε ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σουλφοραφάνη κατά την πέψη .
  • Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο σάκχαρο στο αίμα, επίπεδα χοληστερόλης, οξειδωτικό στρες και ανάπτυξη χρόνιας νόσου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση του ρόλου της στους ανθρώπους.
  • Το μπρόκολο περιέχει επίσης μετρήσιμες ποσότητες αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης , οι οποίες μπορεί να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες και την κυτταρική βλάβη στα μάτια σας .

Ακολουθεί βίντεο για τα οφέλη του μπρόκολου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαιτητική ίνα : Τα οφέλη της στον οργανισμό

Σεξ περίοδος : Δείτε αν μπορείτε να μείνετε έγκυος

Ταινίες τρόμου : Κάνουν κακό στην ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια τα πλεονεκτήματα υγείας που προσφέρει η κατανάλωση αβοκάντο στις γυναίκες;

Γυναίκες αβοκάντο: Γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών C, E, K και B6 και ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέος, παντοθενικού οξέος, μαγνησίου και καλίου.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.