Ψάρια

  • Τα ψάρια, ιδιαίτερα ο σολομός, μπορούν να είναι ένα υπέροχο φαγητό που καταναλώνεται για την υγεία των ματιών. Ο σολομός και άλλα ψάρια έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι «υγιή» λίπη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλουν στην οπτική ανάπτυξη και την υγεία του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας.

Αυγα

  • Τα αυγά είναι ένα υπέροχο φαγητό για την υγεία των ματιών. Οι κρόκοι περιέχουν βιταμίνη Α, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και ψευδάργυρο, που είναι όλα ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α προστατεύει τον κερατοειδή. Ο κερατοειδής είναι η επιφάνεια του ματιού. Λουτεΐνη και ζεαξανθίνηχαμηλώστε την πιθανότητα να πάρετε σοβαρές παθήσεις των ματιών, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην υγεία του αμφιβληστροειδούς. Ο αμφιβληστροειδής είναι το πίσω μέρος του ματιού. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης τα μάτια να βλέπουν τη νύχτα.
  • Τα αυγά είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστα και μπορούν να λειτουργήσουν για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Ένας απλός τρόπος για να απολαύσετε τα αυγά είναι να τα βράσετε σκληρά. Δοκιμάστε τα σε σαλάτες και σάντουιτς. Μπορείτε ακόμη και να φάτε ένα σκληρό αυγό για ένα σνακ.
 Αμύγδαλα
  • Τα αμύγδαλα, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, είναι γενικά καλό για την υγεία των ματιών. Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε. Αυτή η βιταμίνη προστατεύει από ασταθή μόρια που στοχεύουν υγιή ιστό. Η κατανάλωση τακτικών ποσοτήτων βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία καθώς και του καταρράκτη. Θα πρέπει να στοχεύετε σε περίπου 22 διεθνείς μονάδες (IU) ή 15 mg βιταμίνης Ε την ημέρα. Μία μερίδα αμύγδαλων είναι περίπου 23 καρύδια, ή ¼ φλιτζάνι, και έχει 11 IU. Άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι που περιέχουν βιταμίνη Ε περιλαμβάνουν ηλιόσπορους, φουντούκια και φιστίκια.

Balanced nutrition concept for DASH clean eating flexitarian mediterranean diet to stop hypertension and low blood pressure. Assortment of healthy food ingredients for cooking on a kitchen table.

 Γαλακτοκομικά
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι μπορούν να είναι καλά για τα μάτια. Περιέχουν βιταμίνη Α καθώς και τον ορυκτό ψευδάργυρο. Η βιταμίνη Α προστατεύει τον κερατοειδή ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά να φέρει αυτή τη βιταμίνη στα μάτια από το ήπαρ. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε όλο το μάτι, ειδικά στον αμφιβληστροειδή και στο χοριοειδές, που είναι ο αγγειακός ιστός που βρίσκεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό το σημαντικό ορυκτό βοηθά τόσο στην νυχτερινή όραση όσο και στην πρόληψη του καταρράκτη. Τα γαλακτοκομικά από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο παρέχουν τα περισσότερα οφέλη.

Καρότα

  • Τα καρότα είναι γνωστό ότι είναι καλό για την υγεία των ματιών. Όπως οι κρόκοι των αυγών, τα καρότα έχουν βιταμίνη Α και επίσης β-καροτένιο. Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο βοηθούν την επιφάνεια του ματιού και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων των ματιών και άλλων σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων.

Ακολουθεί βίντεο για υγιεινή διατροφή