Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπρόκολο : Τα οφέλη του στην υγεία

Μπρόκολο : Τα οφέλη του στην υγεία

Μπρόκολο : Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μπρόκολου μπορεί να είναι ένας από τους κύριους ευεργετίες του για την ανθρώπινη υγεία.


Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό που μοιάζει αόριστα με ένα μικροσκοπικό δέντρο. Ανήκει στα φυτικά είδη που είναι γνωστά ως Brassica oleracea .  Έχει στενή σχέση με το λάχανο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι – όλα τα βρώσιμα φυτά αναφέρονται συλλογικά ως σταυρανθή λαχανικά. Υπάρχουν τρεις κύριες ποικιλίες μπρόκολου:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Μπρόκολο της Καλαβρίας
  • Βλάστηση του μπρόκολου
  • Μωβ κουνουπίδι – παρά το όνομά του ένα είδος μπρόκολου
Συσκευασμένο με βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις
  • Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μπρόκολου είναι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτο με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και άλλων βιοδραστικών ενώσεων.
  • Ένα φλιτζάνι (91 γραμμάρια) ακατέργαστων πακέτων μπρόκολου .
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2,6 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,3 γραμμάρια
  • Ίνες: 2,4 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 135% του RDI
  • Βιταμίνη Α: 11% της RDI
  • Βιταμίνη Κ: 116% της RDI
  • Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ): 14% του RDI
  • Κάλιο: 8% του RDI
  • Φώσφορος: 6% του RDI
  • Σελήνιο: 3% του RDI

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που προσφέρουν επιπτώσεις στην υγεία
  • Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μπρόκολου μπορεί να είναι ένας από τους κύριους ευεργετίες του για την ανθρώπινη υγεία.
  • Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που αναστέλλουν ή εξουδετερώνουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονή και συνολικό αποτέλεσμα προστασίας της υγείας.
  • Το μπρόκολο έχει υψηλά επίπεδα γλυκοραφανίνης, μια ένωση που μετατρέπεται σε ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σουλφοραφάνη κατά τη διάρκεια της πέψης.
  • Το μπρόκολο περιέχει επίσης μετρήσιμες ποσότητες αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης , οι οποίες μπορεί να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες και την κυτταρική βλάβη στα μάτια σας .

Οι βιοδραστικές ενώσεις μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής

  • Το μπρόκολο περιέχει διάφορες βιοδραστικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στους ιστούς του σώματός σας.
  • Είναι θεωρητικό ότι πολλές ενώσεις λειτουργούν συνεργικά για να υποστηρίξουν αυτό το αποτέλεσμα, αν και μερικές φαίνεται να λειτουργούν μεμονωμένα επίσης .
  • Μια μικρή ανθρώπινη μελέτη σε καπνιστές καπνού αποκάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση μπρόκολου οδήγησε σε σημαντική μείωση των δεικτών φλεγμονής
  • Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η κατανάλωση μπρόκολου επηρεάζει τη φλεγμονή στον άνθρωπο.

Ακολουθεί βίντεο για το μπρόκολο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξ και αλκοόλ : Μύθοι και αλήθειες

Σημεία του σώματος που ξεχνάμε να προστατέψουμε με αντηλιακό

Κοτόπουλο : Έτσι θα καταλάβετε ότι είστε αλλεργικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon