Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπρόκολο ογκρατέν: Ένα ελαφρύ και λαχταριστό πιάτο χωρίς περιττά λιπαρά

Μπρόκολο ογκρατέν: Ένα ελαφρύ και λαχταριστό πιάτο χωρίς περιττά λιπαρά

Μπρόκολο ογκρατέν: Εάν θέλετε ένα ελαφρύ πιάτο ως συνοδευτικό τώρα στο γιορτινό τραπέζι ή αν σας λείπει η κρεμώδης υφή ενός σουφλέ, το μπρόκολο ογκρατέν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε στο τραπέζι σας!


Το ογκρατέν το έχουμε συνηθίσει σαν βαριά συνταγή με πολλά λιπαρά, αλλά εδώ έχουμε για εσάς ένα πολύ ελαφρύ και λαχταριστό πιάτο που η σάλτσα του το απογειώνει, χωρίς να του προσθέτει περιττά λιπαρά. Αντιθέτως, αναβαθμίζει κατά πολύ αυτήν την εύκολη συνταγή σε σχέση με άλλα συνοδευτικά που έχουν μπρόκολο και τυρί.

Υλικά:

  • 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
  • 2 κιλά μπουκίτσες μπρόκολου
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια κρεμμύδι σε κυβάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ⅓ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 ½ φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
  • 1 κεσεδάκι τυρί κρέμα με μειωμένα λιπαρά
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς 
  • Αλείψτε ένα μέτριο ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο 
  • Κόψτε το ψωμί σε πολύ μικρά κομματάκια μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.  
  • Απλώστε τη σε ένα ταψί και ψήστε μέχρι να στεγνώσει και να γίνει τραγανό, υπολογίστε για περίπου 10 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, βάλτε να βράζει το μπρόκολο στον ατμό μέχρι να μαλακώσει, για 4 με 6 λεπτά.
  • Το ψιλοκόβουμε και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει.
  • Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο μαζί με το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
  • Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με αλεύρι και τα ρίχνουμε μέσα. 
  • Ενώ ανακατεύετε, ρίχνετε σιγά σιγά το ζωμό κότας. Συνεχίζετε το ανακάτεμα κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει, περίπου 3 λεπτά.
  • Προσθέστε το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα 1 1/2 φλιτζάνι τυρί. Ανακατεύετε καλά και περιχύνετε το μπρόκολο με τη σάλτσα τυριού.
  • Λιώστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Ενώστε το λιωμένο βούτυρο και την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μεσαίο μπολ.  Απλώστε ομοιόμορφα πάνω από το μπρόκολο και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί 
  • Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει μερικές βράσεις η σάλτσα γύρω από τις άκρες, 25 με 30 λεπτά.

Έτοιμο το γεύμα μας!! Απολαύστε το ζεστό και προσθέστε και άλλο τυρί αν θέλετε από πάνω! 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη! 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ζυμαρικά με πανσέτα και πέστο από μπρόκολο

Ζεστή χειμωνιάτικη σούπα με μπρόκολο

Μια απλή και πεντανόστιμη συνταγή με μπρόκολο και αμύγδαλο

Ετοιμάζουμε ομελέτα με λαχανικά, απλά και όμορφα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon