Διατροφή

Μπρόκολο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε το μπρόκολο στην διατροφή μας;

Μπρόκολο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε το μπρόκολο στην διατροφή μας;

Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποία για τους περισσότερους από εμάς είναι εξαιρετικά ευεργετική – υποστηρίζει την πεπτική διαδικασία και παρέχει μια πηγή καυσίμου για τα υγιή βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μας.

Το μπρόκολο είναι ένα διακλαδισμένο, πράσινο λαχανικό με μωβ ή πιο συχνά πράσινα μπουμπούκια. Ανήκει στην οικογένεια brassica, μαζί με το κουνουπίδι και το λάχανο και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.

Γιατί πρέπει να τρώμε μπρόκολο;

1. Καλό για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη της Nutrition Research διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μπρόκολου στον ατμό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνοντας τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο σώμα. Μια άλλη μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε επίσης ότι η αύξηση των λαχανικών στη διατροφή, ειδικά των λαχανικών brassica όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

2. Περιέχει αντικαρκινικές ενώσεις. Αν και δεν υπάρχουν μεμονωμένες «υπερτροφές» που μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο δεν σχετίζονται με τη διατροφή, υπάρχουν στοιχεία ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ένα βασικό συστατικό του μπρόκολου είναι ένα φυτοχημικό γνωστό ως σουλφοραφάνη, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για την ελαφρώς πικρή γεύση του μπρόκολου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να παίξει ρόλο στην ενίσχυση της αποτοξίνωσης των τοξινών που μεταφέρονται στον αέρα, όπως ο καπνός του τσιγάρου, και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Περαιτέρω έρευνα έχει δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Τα φύτρα μπρόκολου είναι μια ακόμη πιο συμπυκνωμένη πηγή αυτών των ενώσεων που καταπολεμούν τον καρκίνο. Μπορείτε εύκολα να φυτρώσετε σπόρους μπρόκολου στο περβάζι σας, όπως θα κάνατε με κάρδαμο.

3. Μπορεί να είναι καλό για την υγεία των ματιών. Το μπρόκολο περιέχει τα καροτενοειδή, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που, σε μελέτες του 2003 και του 2006, συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το μπρόκολο περιέχει επίσης βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η ανεπάρκεια της οποίας σχετίζεται με τη νυχτερινή τύφλωση.

4. Μπορεί να υποστηρίξει την ορμονική ισορροπία. Τα λαχανικά Brassica, όπως το μπρόκολο, περιέχουν μια φυτική ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), η οποία δρα ως φυτικό οιστρογόνο και μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών ρυθμίζοντας τα επίπεδα οιστρογόνων. Το I3C έχει επίσης δείξει πολλά υποσχόμενο μέσο μείωσης του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του αναπαραγωγικού καρκίνου που προκαλείται από οιστρογόνα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε αυτόν τον τομέα. Το Brassicas, όπως και το μπρόκολο, φαίνεται να επηρεάζει τον μεταβολισμό των οιστρογόνων δυνητικά μετατοπίζοντάς τον σε μια πιο ευνοϊκή σύνθεση.

5. Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όντας πλούσιες σε θείο, οι μπράσικες όπως το μπρόκολο μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την άμυνά σας έναντι των λοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το θείο υποστηρίζει την παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας της επένδυσης του εντέρου, καθώς και για την υποστήριξη της επισκευής της. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η γλουταθειόνη δρα σε όλο το σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από φλεγμονώδεις βλάβες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πικάντικες γαρίδες με μπρόκολο στην κατσαρόλα

Πώς μπορεί να ρυθμιστεί το σάκχαρο με τη μεσογειακή διατροφή;

Επιστροφή στο σχολείο πώς θα γίνει πιο ομαλά η προσαρμογή μικρών και μεγάλων;

Φροντίστε τα μαλλιά σας αμέσως μετά τις διακοπές σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.