Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπρόκολο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε το μπρόκολο στην διατροφή μας;

Μπρόκολο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε το μπρόκολο στην διατροφή μας;

Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποία για τους περισσότερους από εμάς είναι εξαιρετικά ευεργετική – υποστηρίζει την πεπτική διαδικασία και παρέχει μια πηγή καυσίμου για τα υγιή βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μας.



Το μπρόκολο είναι ένα διακλαδισμένο, πράσινο λαχανικό με μωβ ή πιο συχνά πράσινα μπουμπούκια. Ανήκει στην οικογένεια brassica, μαζί με το κουνουπίδι και το λάχανο και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.

Γιατί πρέπει να τρώμε μπρόκολο;

1. Καλό για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη της Nutrition Research διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μπρόκολου στον ατμό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνοντας τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο σώμα. Μια άλλη μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε επίσης ότι η αύξηση των λαχανικών στη διατροφή, ειδικά των λαχανικών brassica όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

2. Περιέχει αντικαρκινικές ενώσεις. Αν και δεν υπάρχουν μεμονωμένες «υπερτροφές» που μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο δεν σχετίζονται με τη διατροφή, υπάρχουν στοιχεία ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ένα βασικό συστατικό του μπρόκολου είναι ένα φυτοχημικό γνωστό ως σουλφοραφάνη, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για την ελαφρώς πικρή γεύση του μπρόκολου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να παίξει ρόλο στην ενίσχυση της αποτοξίνωσης των τοξινών που μεταφέρονται στον αέρα, όπως ο καπνός του τσιγάρου, και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Περαιτέρω έρευνα έχει δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Τα φύτρα μπρόκολου είναι μια ακόμη πιο συμπυκνωμένη πηγή αυτών των ενώσεων που καταπολεμούν τον καρκίνο. Μπορείτε εύκολα να φυτρώσετε σπόρους μπρόκολου στο περβάζι σας, όπως θα κάνατε με κάρδαμο.

3. Μπορεί να είναι καλό για την υγεία των ματιών. Το μπρόκολο περιέχει τα καροτενοειδή, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που, σε μελέτες του 2003 και του 2006, συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το μπρόκολο περιέχει επίσης βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η ανεπάρκεια της οποίας σχετίζεται με τη νυχτερινή τύφλωση.

4. Μπορεί να υποστηρίξει την ορμονική ισορροπία. Τα λαχανικά Brassica, όπως το μπρόκολο, περιέχουν μια φυτική ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), η οποία δρα ως φυτικό οιστρογόνο και μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών ρυθμίζοντας τα επίπεδα οιστρογόνων. Το I3C έχει επίσης δείξει πολλά υποσχόμενο μέσο μείωσης του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του αναπαραγωγικού καρκίνου που προκαλείται από οιστρογόνα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε αυτόν τον τομέα. Το Brassicas, όπως και το μπρόκολο, φαίνεται να επηρεάζει τον μεταβολισμό των οιστρογόνων δυνητικά μετατοπίζοντάς τον σε μια πιο ευνοϊκή σύνθεση.

5. Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όντας πλούσιες σε θείο, οι μπράσικες όπως το μπρόκολο μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την άμυνά σας έναντι των λοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το θείο υποστηρίζει την παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας της επένδυσης του εντέρου, καθώς και για την υποστήριξη της επισκευής της. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η γλουταθειόνη δρα σε όλο το σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από φλεγμονώδεις βλάβες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πικάντικες γαρίδες με μπρόκολο στην κατσαρόλα

Πώς μπορεί να ρυθμιστεί το σάκχαρο με τη μεσογειακή διατροφή;

Επιστροφή στο σχολείο πώς θα γίνει πιο ομαλά η προσαρμογή μικρών και μεγάλων;

Φροντίστε τα μαλλιά σας αμέσως μετά τις διακοπές σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Τι να επιλέξω;

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Η επιλογή μεταξύ αποξηραμένων και φρέσκων φρούτων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι διατροφικές ανάγκες, η ευκολία και τα προσωπικά προτιμήματα. Και τα δύο έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα,

Μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα 

Συνταγή χειμώνας: Το μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα είναι ένα υπέροχο πιάτο που συνδυάζει την τρυφερότητα του κρέατος με τη φρεσκάδα των λαχανικών και την αρωματική γεύση του λεμονιού. Ιδανικό για οικογενειακά γεύματα, προσφέρει γεύσεις που μαγνητίζουν τους πάντες.

Μαρούλι: Ένας θαυματουργός σύμμαχος για διαβητικούς

Μαρούλι:Πολύτιμος σύμμαχος για τους διαβητικούς. Χάρη στη χαμηλή θερμιδική του αξία, τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί ιδανική επιλογή για καθημερινή κατανάλωση.

Σπιτική πίτσα: 5 ιδέες για να μην βαρεθείτε ποτέ

Σπιτική πίτσα: Η παρασκευή σπιτικής πίτσας είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική διαδικασία που μπορείτε να απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ακολουθούν πέντε νόστιμες ιδέες για πίτσες

Τσάι: Ποια είδη τσαγιού βελτιώνουν την πέψη;

Τσάι: Οι κατάλληλες τσάι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της πέψης, ανακουφίζοντας από πεπτικά προβλήματα και ενισχύοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα τσάγια

Πώς προστατεύει το ακτινίδιο την υγεία της καρδιάς;

Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας

Μαύρο τσάι: Με αυτόν τον τρόπο πραστατεύει την υγεία του εγκεφάλου

Μαύρο τσάι: Το μαύρο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως και εκτός από τις ευχάριστες γεύσεις και τις αναζωογονητικές του ιδιότητες, έχει και πολλά οφέλη για τον εγκέφαλο. Η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού

Close Icon