Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μούρα ιδιότητες : Οφέλη κατά του καρκίνου

Μούρα ιδιότητες : Οφέλη κατά του καρκίνου

Μούρα ιδιότητες: Σμέουρα, κράνμπερι, μύρτιλα, φράουλες, μπλε, μαύρα, κόκκινα ή λευκά, όλα τα μούρα αποτελούν ένα διατροφικό θησαυρό κι έναν πολύτιμο σύμμαχο σε σοβαρότατες ασθένειες όπως ο καρκίνος που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος, τα μούρα είναι από τα πιο ευεργετικά φρούτα για την υγεία, γεγονός που τα κατατάσσει επάξια στις πρώτες θέσεις των υπερτροφών.

Τα μούρα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού όπως ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, οι βιταμίνες C και Α, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Περιέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των φυτοθρεπτικών ουσιών ζεαξανθίνη, ρεσβερατρόλη, λουτεΐνη καθώς και διάφορες πολυφαινολικές ενώσεις.

Σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και πολυφαινόλες, τα μούρα περιέχουν ανθοκυανίνες, τις λεγόμενες φυτικές χρωστικές που ευθύνονται για το έντονο χρώμα των μούρων και βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα μαύρα και τα μπλε. Οι ανθοκυανίνες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ μερικές από αυτές αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα, περιέχουν φλαβονοειδή που αποδεδειγμένα δρουν αποτελεσματικά ενάντια στον καρκίνο του δέρματος. Έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts κατατάσσει το μύρτιλο ως το νούμερο ένα σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες  ανάμεσα σε 60 φρούτα που εξετάσθηκαν συστηματικά.

Ένας τύπος ανθοκυανίνης, γνωστός ως κυανιδίνη που εντοπίζεται στο βατόμουρο και το άγριο μύρτιλλο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποδείχθηκε ότι αυξάνει την παραγωγή SIRT6 σε κύτταρα κατά 55 φορές. Επιπλέον, αυξάνει την έκφραση του ενζύμου σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου ενώ μειώνει την έκφραση των καρκινικών γονιδίων Twist1 και GLUT1. Τέλος, αυξάνει την έκφραση του γονιδίου FOXO3, το οποίο είναι κατασταλτικό του όγκου. Με άλλα λόγια, αυτή η ένωση φάνηκε να μειώνει τη δραστηριότητα των γονιδίων που προκαλούν καρκίνο και να ενισχύει τη δραστηριότητα των γονιδίων που σταματούν τον καρκίνο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», αποδεικνύει ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος μαύρων μούρων από ασθενείς που πάσχουν από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 59% τους πολύποδες. Τη γνώμη αυτή έρχονται να ενισχύσουν και ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, οι οποίοι, μετά από μελέτες σε πειραματόζωα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μαύρα μούρα αποτρέπουν την εμφάνιση κακοήθειας στη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο και το παχύ έντερο. Τέλος, σύμφωνα με έρευνες του «James Graham Brown», του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο του μαστού η δράση των μαύρων μούρων είναι ισχυρή και κατά του καρκίνου των πνευμόνων.

Ο γιατρός Gary Stoner από το ιατρικό κέντρο Ohio State Wexner μιλάει σχετικά με την έρευνα του

https://www.youtube.com/watch?v=hivnIc9T9vE

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή κατά του στρες: Τρόφιμα με αγχολυτική δράση

Αυτά είναι τα φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Close Icon