Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μικροβίωμα: 3 τρόποι για να τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης

Μικροβίωμα: 3 τρόποι για να τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης

Μικροβίωμα: Τα βακτήρια έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πέψη μας, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και στην υγεία ολόκληρου του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μυών και των οστών μας.


Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, αλλά ένας που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η διατροφή. Η θετική επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών τροφών στο μικροβίωμα του εντέρου και στην υγεία μας είναι αδιαμφισβήτητη. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας – περίπου 40 τρισεκατομμύρια μικρόβια στην πραγματικότητα – και τα περισσότερα από αυτά ζουν στο έντερό μας. Συλλογικά, είναι γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου.

Έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πέψη μας, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και στην υγεία ολόκληρου του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μυών και των οστών μας. Μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Όλοι έχουμε ένα εντερικό μικροβίωμα που είναι μοναδικό για εμάς, επομένως η επιλογή ενός μόνο δείκτη υγείας είναι δύσκολη. Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε, ανεξάρτητα από αυτή τη διαφορά μεταξύ των ατόμων, είναι ότι ένα διαφορετικό μικροβίωμα είναι ο καλύτερος δείκτης ενός υγιούς μικροβιώματος. Και ένα υγιές μικροβίωμα θα διατηρήσει το σώμα σας στη βέλτιστη λειτουργία του.

Τα ευρήματα από το American Gut Project, το μεγαλύτερο πρόγραμμα μικροβιώματος της επιστήμης των πολιτών στον κόσμο, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα από 30 διαφορετικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης την εβδομάδα έχουν πιο ποικίλο και επομένως πιο υγιεινό μικροβίωμα από εκείνους που τρώνε δέκα ή λιγότερα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου μας είναι να τρώμε ένα ευρύ φάσμα φρούτων και λαχανικών. Και όμως, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να φάνε τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα που συνιστά ο ΠΟΥ.

Για παράδειγμα, μια έρευνα Veg Facts του 2021 σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι μόνο το 33% των ενηλίκων και μόλις το 12% των νέων 11-18 ετών καταφέρνουν επί του παρόντος να πετύχουν αυτόν τον ημερήσιο στόχο. Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους η Unilever R&D, Nutrition and Ice Cream εργάζονται για τη δημιουργία προϊόντων που διευκολύνουν τους ανθρώπους να τρώνε και να απολαμβάνουν μια πιο φυτική διατροφή.

Τρεις τρόποι για να τρώτε περισσότερα λαχανικά και να αναπτύσσετε καλά βακτήρια του εντέρου

  • Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες με φασόλια και όσπρια: Αν και τα ρεβίθια ή το μπρόκολο μπορεί να μην είναι συστατικά που κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στα γεύματα, η προσθήκη τους σε μια σούπα, τσίλι ή κατσαρόλα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαφοροποιήσετε την πρόσληψη λαχανικών και να προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες διατηρούν την ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων του εντέρου μας. Ενώ το ανθρώπινο μέρος του εντέρου μας δεν μπορεί να τα αφομοιώσει, είναι μια πλούσια πηγή τροφής για τα βακτήρια του εντέρου μας, που όλοι προτιμούν να τρώνε διαφορετικά πράγματα.

  • Αυξήστε την πρόσληψη πρεβιοτικών με μια ώθηση από μούρα: Τα πρεβιοτικά είναι καλά για το μικροβίωμα του εντέρου επειδή λειτουργούν σαν μικροβιακό λίπασμα, διεγείροντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Τα καλά νέα είναι ότι τα πρεβιοτικά βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα βατόμουρα, για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πολυφαινολών, καθιστώντας τα υγιή τόσο για εσάς όσο και για το μικροβίωμα του εντέρου σας.
  • Προσθέστε μερικές γλυκόξινες γεύσεις με λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση: Η έρευνα δείχνει ότι διαφορετικοί τύποι τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί, το κεφίρ και το kimchi περιέχουν διαφορετικούς τύπους μικροβίων, επομένως η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Αποτελούν επίσης μια πλούσια πηγή ωφέλιμων μικροβίων που μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του μικροβιώματος μας και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καλής υγείας του μικροβιώματος, εάν έχει τεθεί σε κίνδυνο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε τα δικά σας Burgers με αγνά υλικά!

Η περίοδος για το Dry January έχει φτάσει!

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο και εύκολο κέικ καρότου

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon