Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τομάτα: Πώς συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου;

Τομάτα: Πώς συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου;

Τομάτα: Έπειτα από καθημερινή κατανάλωση τομάτας, η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου σε μια μελέτη μετατοπίστηκε προς ένα πιο υγιές και ευνοϊκό προφίλ.


Πλούσιες σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, οι ντομάτες είναι γνωστές για τα οφέλη τους στην υγεία. Αλλά λιγότερο κατανοητές είναι οι επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση ντομάτας για την υγεία του εντέρου. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα μιας δίαιτας με ντομάτες στο μικροβίωμα του εντέρου χρησιμοποιώντας ένα ζωικό μοντέλο. Οι ερευνητές έδωσαν σε χοιρίδια συμπλήρωμα ντομάτας για 14 ημέρες και διαπίστωσαν ότι η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου τους μετατοπίστηκε προς ένα πιο υγιές και ευνοϊκό προφίλ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Microbiology Spectrum.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jessica Cooperstone, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους, δήλωσε: «Η κατανάλωση ντομάτας έχει συσχετιστεί με μια ποικιλία θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία και είναι το δεύτερο λαχανικό που καταναλώνεται πιο συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 22% της συνολικής πρόσληψης λαχανικών προέρχεται από τις ντομάτες, επομένως μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις στην υγεία αυτής της τροφής που καταναλώνεται συχνά».

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 20 αρσενικά χοιρίδια που γεννήθηκαν το καλοκαίρι του 2019 στο OSU Swine Facility στο Δουβλίνο. Αφού απογαλακτίστηκαν από τις χοιρομητέρες τους, τρέφονταν με βασική διατροφή για 1 εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία 10 χοιρίδια σε μια δίαιτα ντομάτας που αποτελείται από λυοφιλοποιημένη σκόνη ντομάτας που προστέθηκε στη βασική δίαιτα. Τα υπόλοιπα 10 χοιρίδια έλαβαν τη δίαιτα ελέγχου, αποτελούμενη από τη βασική δίαιτα τροποποιημένη ώστε να ταιριάζει με το περιεχόμενο ζάχαρης, φυτικών ινών και άλλων μακροθρεπτικών συστατικών της δίαιτας της τομάτας.

«Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι θα μπορούσαμε να παρέχουμε μια σταθερή πηγή ντομάτας στους χοίρους σε όλη τη διάρκεια της μελέτης», είπε ο Δρ Κούπερστοουν. «Στο Οχάιο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ντομάτες στο χωράφι για συγκομιδή μόνο προς το τέλος του καλοκαιριού, επομένως η ξήρανση στην κατάψυξη χρησιμεύει ως βήμα συντήρησης. Θέλαμε να ενσωματώσουμε την ντομάτα στη βασική διατροφή των χοίρων και αυτή η δίαιτα είναι κονιοποιημένη», πρόσθεσε.

Οι ντομάτες από τις οποίες προήλθε η σκόνη ήταν ένα υβρίδιο που αναπτύχθηκε στο North Central Agricultural Research Station του Ohio State University (OSU) στο Fremont, OH. Επιπλέον, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μη διατροφική εξάπλωση βακτηρίων, οι χοίροι στεγάζονταν μόνο με άλλα μέλη της ομάδας τους στη μία πλευρά ενός διαδρόμου. Στο τέλος του πειράματος, δεν υπήρχαν διαφορές σωματικού βάρους μεταξύ των δύο ομάδων χοιριδίων.

Πώς οι ντομάτες άλλαξαν τη μικροχλωρίδα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από όλους τους χοίρους στην αρχή του πειράματος, 7 ημέρες μετά και μετά ξανά μετά από 14 ημέρες. Χρησιμοποιώντας DNA, οι ερευνητές αναγνώρισαν τα βακτήρια που υπήρχαν σε κάθε σημείο. Η αλληλουχία ανίχνευσε μια μετατόπιση μετά από 14 ημέρες στην αναλογία Bacillota («κακά» βακτήρια) προς Bacteroidota («καλά» βακτήρια).

Και οι δύο τύποι ή γενεαλογίες βακτηρίων, γνωστές ως phyla, περιέχουν μεγάλο αριθμό βακτηρίων, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα ή όχι.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στα δείγματα της ομάδας ντομάτας, η οποία μπορεί να υποδηλώνει έναν πιο υγιεινό φαινότυπο. Ενώ η ποικιλομορφία θεωρείται χρήσιμη στο μικροβίωμα του εντέρου, πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τη συνολική επίδραση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το Αλτσχάιμερ με τη διέγερση του εγκεφάλου;

Φτιάξτε το απόλυτο ελληνικό παραδοσιακό πιάτο και γεμίστε με ενέργεια!

Η λήψη καροτενοειδών βελτιώνει την υγεία των γυναικών

11 Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon