Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μελιτζάνες συνταγή: Φτιάξτε τις δικές σας μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζάνες συνταγή: Φτιάξτε τις δικές σας μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζάνες συνταγή: Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι μια ελληνική συνταγή που λαμβάνει το όνομά της από την ομοιότητα του σχήματός της με μικρά παπούτσια. Αν είστε λάτρης της παραδοσιακής κουζίνας, πρέπει να το δοκιμάσετε!


Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με βάση τη μελιτζάνα σίγουρα θα σας εκπλήξει! Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι μια ελληνική συνταγή που λαμβάνει το όνομά της από την ομοιότητα του σχήματός της με μικρά παπούτσια. Αν είστε λάτρης της παραδοσιακής κουζίνας, πρέπει να το δοκιμάσετε!

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Υλικά συνταγής:

  • 5 μελιτζάνες
  • 500γρ κιμάς
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες ή χυμό ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 100γρ τριμμένο κεφαλοτύρι ή οποιοδήποτε σκληρό κίτρινο τυρί
  • Ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για τη μπεσαμέλ

  • 100γρ αλεύρι
  • 100γρ βούτυρο
  • 900ml γάλα
  • 2 κρόκους αυγού
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι για γεύση

Για τον πουρέ πατάτας

  • 4 μεγάλες πατάτες, βραστές
  • 50γρ. γάλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κρόκους αυγού

Παρασκευή συνταγής:

  • Για να προετοιμάσετε αυτή την εξαιρετικά ζουμερή συνταγή, κόψτε τις μελιτζάνες σε δύο κομμάτια και χαράξτε τις σταυρωτά (τη σάρκα). Αλατοπιπερώστε τις μελιτζάνες και τοποθετήστε της σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα. Πλύντε τις με άφθονο νερό και στραγγίξτε τις σε χαρτί κουζίνας.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200C. Αλατοπιπερώστε τις μελιτζάνες και πασπαλίστε με ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τις (με το δέρμα στραμμένο προς τα πάνω) σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήστε τις μελιτζάνες για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα για τα «παπουτσάκια». Ξεφλουδίστε και κόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατέψτε το σκόρδο και σοτάρετε. Ανεβάστε τη φωτιά, προσθέστε τον κιμά, να το σπάτε με το κουτάλι και σοτάρετε. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί. Ανακατέψτε τις ντομάτες, το ραβδί κανέλας, μια πρέζα ζάχαρη, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνετε. Φέρτε σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν οι περισσότεροι χυμοί. Στο τέλος προσθέστε 1-2 χούφτες τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε.

  • Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο τηγάνι για να λιώσετε λίγο βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτετε συνεχώς το αλεύρι για να φτιάξετε μια πάστα. Προσθέστε ζεστό γάλα σε σταθερή ροή. Συνεχίστε το χτύπημα για να αποτρέψετε τη σάλτσα σας από το να γίνει άμορφη. Αν η σάλτσα χρειάζεται ακόμα να σφίξει, βράζετε σε χαμηλή φωτιά ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά, ανακατεύετε τους κρόκους των αυγών, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Χτυπήστε γρήγορα, για να αποτρέψετε τα αυγά από το να γυρίσουν μια ομελέτα!
  • Αν επιλέξετε να συνοδέψετε με πουρέ πατάτας, βράστε τις πατάτες σε ζεστό νερό για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Βάλτε τες στο μούλτι, μαζί με το γάλα, το βούτυρο, τους κρόκους αυγού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεψτε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Στρώστε τις μελιτζάνες στο κάτω μέρος ενός ταψιού, με το δέρμα κάτω. Αφαιρέστε λίγη από τη σάρκα, για να κάνετε χώρο για τη γέμιση. Πασπαλίστε τις μελιτζάνες με λίγο τριμμένο τυρί και περιχύστε με τη σάλτσα από πάνω από κάθε κομμάτι. Από πάνω με τη μπεσαμέλ ή τον πουρέ πατάτας πασπαλίστε με τριμμένο τυρί. Ψήστε τα «παπουτσάκια» στους 180C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Σερβίρετε αυτό το νόστιμο γεμιστό πιάτο μελιτζάνας ως κυρίως πιάτο με μια ωραία δροσερή σαλάτα και τραγανό ψωμί.

Απολαύστε!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ελληνικό παραδοσιακό μπριάμ για boost βιταμινών

Ιταλική συνταγή με μελιτζάνες που θα σας συναρπάσει

Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες και φέτα

Ρολάκια μελιτζάνας με ξινομυζήθρα και φέτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι πράγματι η καστανή ζάχαρη πιο υγiεινή επιλογή;

Καστανή Ζάχαρη: Η καστανή ζάχαρη συχνά θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή ζάχαρη λόγω της παρουσίας μελάσας, η οποία της προσδίδει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα και μια πιο πλούσια γεύση. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι διαφορές

Κέικ Αμυγδάλου: Το γλυκό που θα λατρέψετε

Κέικ Αμυγδάλου: Το κέικ αμυγδάλου είναι ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό της ελληνικής κουζίνας, γνωστό για την ελαφριά υφή του και τη γλυκιά, αρωματική γεύση του αμυγδάλου. Πρόκειται για μια απλή αλλά εξαιρετικά γευστική συνταγή

Το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ σας

Μπισκότα με τζίντζερ και κανέλα: Τα μπισκότα τζίντζερ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και αρωματικά γλυκά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και των εορτών. Η χαρακτηριστική γεύση του τζίντζερ, σε συνδυασμό με την κανέλα, το γαρίφαλο και τη γλυκιά μελάσα,

4 tips που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ζάχαρη

Η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση είναι να αναγνωρίσετε ποιες τροφές περιέχουν ζάχαρη. Πολλές φορές η ζάχαρη κρύβεται σε τρόφιμα που δεν περιμέναμε, όπως σε σάλτσες, έτοιμα γεύματα και ακόμη και σε φρούτα σε κονσέρβα.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σπανάκι συχνά 

Η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στη βελτίωση της πεπτικής υγείας και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες προάγουν επίσης την αίσθηση κορεσμού, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Το απόλυτο γλυκό για μικρούς και μεγάλους

Μαλακά Μπισκότα: Τα μαλακά μπισκότα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα γλυκά με απαλή και αφράτη υφή. Είναι ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας και συνδυάζονται τέλεια με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Close Icon