Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαύρο ψωμί: Πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαύρο ψωμί;

Μαύρο ψωμί: Πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μαύρο ψωμί;

Μαύρο ψωμί: Το να φτιάξετε το δικό σας μαύρο ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική γαστρονομική επιχείρηση


Το να φτιάξετε το δικό σας μαύρο ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική γαστρονομική επιχείρηση που όχι μόνο γεμίζει την κουζίνα σας με το ανακουφιστικό άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού, αλλά σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε τα συστατικά για μια πιο υγιεινή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή. Αυτή η συνταγή για σπιτικό μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως είναι απλή, υγιεινή και μια απολαυστική προσθήκη σε κάθε γεύμα.

Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο (2 1/4 κουταλάκια του γλυκού) ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι λιναρόσπορο (προαιρετικά για πρόσθετη υφή)
  • 1/4 φλιτζάνι ηλιόσποροι (προαιρετικά για πρόσθετο τραγανό)

Οδηγίες:

Ενεργοποιήστε τη μαγιά: Σε ένα μπολ, συνδυάστε χλιαρό νερό, μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου) και δραστική ξηρή μαγιά. Αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, τους λιναρόσπορους και τους ηλιόσπορους. Συνδυάστε υγρά και ξηρά υλικά: Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς στα ξηρά συστατικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη: Γυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Πρώτη άνοδο: Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθουμε το καρβέλι: Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την πλάθουμε σε καρβέλι. Το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Αφήνουμε τη διαμορφωμένη ζύμη να φουσκώσει ξανά για 30-45 λεπτά μέχρι να φτάσει στην κορυφή του ταψιού. Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C). Ψήστε το ψωμί για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε στον πάτο. Ψύξτε και κόψτε σε φέτες: Αφήστε το σπιτικό μαύρο ψωμί να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες.

Αυτό το σπιτικό μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στις επιλογές που αγοράζονται από το κατάστημα, παρέχοντας την καλοσύνη των δημητριακών ολικής αλέσεως και την ικανοποίηση της δημιουργίας ενός βασικού προϊόντος από την αρχή. Με πλούσια υφή και διακριτική γλυκύτητα από μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, αυτό το ψωμί δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ένας ευέλικτος σύντροφος σε σούπες, σάντουιτς ή να το απολαμβάνετε μόνο του. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς σπόρων για πρόσθετη αίσθηση και θρέψη. Μοιραστείτε τη χαρά του φρεσκοψημένου μαύρου ψωμιού με την οικογένεια και τους φίλους σας για μια υγιεινή και ικανοποιητική εμπειρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούμε να τρώμε ψωμί με ζυμαρικά;

Δημιουργήστε το δικό σας αφράτο ψωμί

Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως

Δημιουργήστε το δικό σας vegan ψωμί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon