Διατροφή

Μανταρίνια: Ποιες είναι οι διαφορές τους με τα πορτοκάλια

Μανταρίνια: Ποιες είναι οι διαφορές τους με τα πορτοκάλια

Μανταρίνια: Τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια είναι εσπεριδοειδή που συχνά συγχέονται το ένα με το άλλο. Και τα δύο περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών ουσιών, έχουν σχετικά γλυκιά γεύση και είναι γενικά χαμηλές σε θερμίδες.

Όμως, ενώ τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια είναι στενά συνδεδεμένα, είναι στην πραγματικότητα δύο ξεχωριστά φρούτα με κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές. Τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια έχουν παρόμοιες ιδιότητες επειδή είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Μπορεί να μοιάζουν όμοια, αλλά στην πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικά είδη φρούτων με ξεχωριστή προέλευση και ποικιλία.

Η κύρια διάκριση μεταξύ μανταρινιών και πορτοκαλιών είναι το μέγεθος. Τα πορτοκάλια διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και ελαφρώς διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με την ποικιλία. Ωστόσο, κατά κανόνα, τα πορτοκάλια μεγαλώνουν σε μεγαλύτερο μέγεθος από τα μανταρίνια. Μερικές φορές αναφέρονται ως «πορτοκάλια μωράν», τα μανταρίνια είναι μικρότερα, κάπως πεπλατυμένα και γενικά λιγότερο στρογγυλεμένα, καθιστώντας τα ένα τέλειο σνακ σε μέγεθος τσέπης.

Τα μανταρίνια είναι επίσης πιο μαλακά στην αφή όταν είναι ώριμα, ενώ τα πορτοκάλια είναι συνήθως σταθερά και βαριά όταν είναι ώριμα. Τόσο τα μανταρίνια όσο και τα πορτοκάλια κυμαίνονται από το να έχουν πολλούς σπόρους έως και χωρίς καθόλου σπόρους, ανάλογα με την ποικιλία. Για παράδειγμα, τα πορτοκάλια του ομφαλού είναι χωρίς σπόρους, ενώ τα πορτοκάλια της Βαλένθια έχουν σπόρους.

Τέλος, τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια μπορεί να διαφέρουν σε χρώμα. Τα πορτοκάλια είναι συνήθως πιο κίτρινα-πορτοκαλί, εκτός από το σανγκουίνι, το οποίο έχει σκούρο κόκκινο χρώμα. Αν και το μανταρίνι έχει παρόμοιο χρώμα με τις περισσότερες ποικιλίες πορτοκαλιού, συνήθως είναι πιο κοκκινωπό-πορτοκαλί.

Οι γεύσεις των μανταρινιών και των πορτοκαλιών ποικίλλουν, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποικιλία κάθε φρούτου. Και τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια μπορεί να είναι γλυκά ή ξινά. Ωστόσο, τα περισσότερα μανταρίνια είναι πιο γλυκά από τα πορτοκάλια. Τα μανταρίνια τείνουν επίσης να έχουν ισχυρότερο προφίλ γεύσης από τα πορτοκάλια και μικρότερη επίγευση. Μια εξαίρεση σε αυτό είναι το σανγκουίνι. Τα σανγκουίνια έχουν ένα ξεχωριστό προφίλ γεύσης που διαφέρει από τις περισσότερες ποικιλίες μανταρινιών και πορτοκαλιών. Τα σανγκουίνια τείνουν να έχουν μια πολύ πλούσια γεύση που δεν είναι υπερβολικά γλυκιά με μια ένδειξη γεύσης που μοιάζει με μούρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πολλά οφέλη των εσπεριδοειδών στη διατροφή μας

Μανταρίνι: Το φρούτο που είναι σημαντικό για την υγεία και την ομορφιά σου

Το εξαιρετικά εύγευστο φρούτο με τα πολλαπλά του οφέλη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.