Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μάνγκο: Το μάνγκο προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας

Μάνγκο: Το μάνγκο προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας

Μάνγκο: Ένα φλιτζάνι μάνγκο σε φέτες έχει περίπου 165 θερμίδες και παρέχει σχεδόν το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.


Τα μάνγκο είναι λαχταριστά, γλυκά τροπικά φρούτα , τα οποία είναι γεμάτα με τόσες πολλές βιταμίνες και μέταλλα που είναι εξαιρετικά για την καρδιά, το δέρμα, τα μάτια και το πεπτικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Διαθέτοντας περισσότερες από 20 βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων υψηλών δόσεων βιταμινών Α και C, τα μάνγκο προέρχονται από την οικογένεια των κάσιους και είναι επίσης χαμηλά σε λιπαρά – ένα ολόκληρο μάνγκο έχει περίπου 207 θερμίδες. Ένα φλιτζάνι μάνγκο σε φέτες έχει περίπου 165 θερμίδες και παρέχει σχεδόν το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, η οποία βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προσθέστε τα μάνγκο στη διατροφή σας

«Η βιταμίνη C είναι καλή για το ανοσοποιητικό», λέει η Maya Vadiveloo, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα διατροφής και επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island. “Είναι ένα αντιοξειδωτικό και μπορεί να βοηθήσει με το οξειδωτικό στρες στο σώμα. Το κύριο όφελος, εκτός από το ότι είναι μια πραγματικά καλή πηγή βιταμίνης C, είναι ότι (τα μάνγκο) είναι μια αξιοπρεπής πηγή βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος και είναι αρκετά υψηλή σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, τις καρδιακές παθήσεις και τον έλεγχο του βάρους».

Τα μάνγκο βοηθούν στην προστασία και υποστήριξη του οργανισμού με διάφορους τρόπους, ειδικά όταν καταναλώνονται σε πλήρη μορφή και όχι με τα πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται στα κονσέρβες μάνγκο. Περιέχουν αρκετές αντιοξειδωτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία ή την καθυστέρηση της βλάβης από «ελεύθερες ρίζες», ασταθή άτομα ή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και κάλιο στο ζουμερό φρούτο συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. «Εκτός από τη μείωση του νατρίου, το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, κάτι που αποτελεί σημαντική ανησυχία για τους περισσότερους Αμερικανούς», είπε ο Vadiveloo.

Αν και η εποχή του μάνγκο διαρκεί συνήθως από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, οι εισαγόμενες ποικιλίες φρούτων είναι διαθέσιμες στις Ηνωμένες Πολιτείες όλο το χρόνο. Αλλά δεν πρέπει να τα τρώνε όλοι. Όπως και η υπόλοιπη οικογένεια των κάσιους, η οποία περιλαμβάνει τον δηλητηριώδη κισσό και τη δηλητηριώδη βελανιδιά, τα μάνγκο περιέχουν urushiol, ένα έλαιο που μπορεί να προκαλέσει το δέρμα να ξεσπάσει σε εξανθήματα για μερικούς ανθρώπους. Το λάδι βρίσκεται σε όλα τα μέρη του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των μίσχων και ακόμη και στις ρίζες.

Όσοι έχουν ευαισθησίες σε αυτήν την λιπαρή ουσία μπορεί να μπορούν να φάνε μάνγκο φορώντας γάντια για να αφαιρέσουν το δέρμα ή ζητώντας από κάποιον άλλο να τους το αφαιρέσει. «Η σοβαρότητα της αλλεργίας είναι πολύ ατομική», είπε ο Vadiveloo, «άρα είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε από τι κινδυνεύετε ιδιαίτερα». Εκτός από το ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά, τα μάνγκο μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, επειδή η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες σας βοηθά να παραμείνετε χορτάτοι περισσότερο.

“Ένα πράγμα που είναι ωραίο με το μάνγκο είναι ότι οι άνθρωποι το συνδυάζουν με διαφορετικά πράγματα, όπως σάλσα, και μπορεί επίσης να συνδυαστεί με πολλά λαχανικά. Ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τις συνολικές θερμίδες σας είναι να συνδυάσετε φρούτα με μερικά από τα μη -αμυλώδη φυλλώδη λαχανικά και φτιάξτε μια ενδιαφέρουσα σαλάτα», είπε. «Ή προσθέστε λίγη σάλσα μάνγκο στο ψάρι σας».

Τα μάνγκο είναι υγιή, αλλά δεν είναι η μόνη μονάδα παραγωγής φρούτων εκεί έξω, είπε ο Vadiveloo. Οι ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση δύο φλιτζανιών φρούτων ημερησίως. Οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους «να καταναλώνουν ποικιλίες φρούτων και λαχανικών επειδή το καθένα έχει ελαφρώς διαφορετικό διατροφικό προφίλ», είπε. «Έτσι, είναι καλύτερο να μην τρώτε μόνο μάνγκο αλλά και να τρώτε μούρα και πεπόνια και μια ποικιλία από ολόκληρα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

10 συμβουλές για να μειώσετε τη ζάχαρη αποτελεσματικά

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τρώτε φρούτα;

Μάσκες προσώπου που μεταμορφώνουν το δέρμα

Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί για εσάς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon