Διατροφή

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο κάνει καλό στα οστά!

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο κάνει καλό στα οστά!

Μαγνήσιο: Η ανεπάρκεια μαγνησίου φαίνεται να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ημικρανιών και πονοκεφάλων.

Από τη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων και της αρτηριακής πίεσης, μέχρι την παραγωγή ενέργειας, την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, ακόμη και τη διαχείριση του βάρους και τις διαταραχές της διάθεσης, ο ρόλος του μαγνησίου στο σώμα είναι άφθονο. Με έναν τόσο μακρύ κατάλογο χρήσεων, δεν αποτελεί έκπληξη ότι είναι το τέταρτο πιο άφθονο ορυκτό στο σώμα και εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις.

Ποιες μορφές μαγνησίου υπάρχουν;

Βρίσκεται φυσικά στα πετρώματα και το θαλασσινό νερό, υπάρχει ένας αριθμός μορφών μαγνησίου, όπως ανθρακικό, χλωριούχο, υδροξείδιο, οξείδιο και θειικό, καθώς και γλυκινικό, γαλακτικό, μηλικό, κιτρικό και οροτικό.

Κάθε μορφή ποικίλλει ανάλογα με τη βιοδιαθεσιμότητα και την καλύτερη χρήση της. Για παράδειγμα, οι μορφές που διαλύονται καλά στο νερό τείνουν να απορροφώνται πιο εύκολα στο έντερο. Αυτό σημαίνει ότι το μαγνήσιο με τη μορφή κιτρικού, γαλακτικού και χλωρίου απορροφώνται πληρέστερα από το ισοδύναμο οξειδίου.

Ποια είναι τα οφέλη του μαγνησίου για την υγεία;

1. Μπορεί να δυναμώσει τα οστά και να προστατεύσει από την οστεοπόρωση

Ορισμένες πληθυσμιακές μελέτες έχουν αναφέρει θετικές συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης μαγνησίου και της οστικής πυκνότητας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μαγνήσιο εμπλέκεται στον σχηματισμό οστών μέσω της επιρροής του στον οστικό μεταβολισμό, καθώς και του ρόλου του στην ενίσχυση της βιταμίνης D. Το επαρκές μαγνήσιο μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση των μυών μας δυνατών και υγιών. αυτή είναι μια σημαντική στρατηγική για την πρόληψη πτώσεων και καταγμάτων στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

2. Μπορεί να βοηθήσει με την κατάθλιψη και το άγχος

Το μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι έχει επίδραση στη βελτίωση της διάθεσης με οφέλη που επιτυγχάνονται τόσο με ή χωρίς τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

3. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Για όσους πάσχουν από υπέρταση, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν επίσης ευρύτερα καρδιαγγειακά οφέλη, με υψηλότερες προσλήψεις μαγνησίου που συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων.

4. Μπορεί να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους/ημικρανίες

Η ανεπάρκεια μαγνησίου φαίνεται να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ημικρανιών και πονοκεφάλων. Ωστόσο, τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων για την πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων είναι, επί του παρόντος, περιορισμένα.

5. Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο

Καθώς μεγαλώνουμε, βιώνουμε αλλαγές στα πρότυπα ύπνου μας. Μια μελέτη που εξετάζει την επίδραση του μαγνησίου σε μια ομάδα ηλικιών 60-80 ετών δείχνει ότι το μέταλλο μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή αυτών των αλλαγών. Για τους υπόλοιπους από εμάς, το μαγνήσιο μπορεί επίσης να είναι ένα χρήσιμο βοήθημα ύπνου, επειδή βοηθά να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα, δημιουργώντας μια ήρεμη και χαλαρή διάθεση.

6. Μπορεί να ανακουφίσει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

Για πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, τα στελέχη του κυκλικού άγχους, του στρες, των εναλλαγών της διάθεσης και του φουσκώματος καθώς και της εμμηνορροϊκής ημικρανίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Ενδιαφέρουσες μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο μόνο του και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Β6 μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη δίαιτα για τον εγκέφαλό σας για κάθε ηλικία

Οφέλη από την προσθήκη του Jackfruit στη διατροφή ασθενών με διαβήτη

5 προειδοποιητικά σημάδια ότι το σώμα σας είναι γεμάτο τοξίνες

Πότε δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές οι διατακτικές σίτισης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα;

Μέλι: Το ακατέργαστο, μη επεξεργασμένο μέλι διατηρεί περισσότερες από τις ευεργετικές του ενώσεις σε σύγκριση με τις εξαιρετικά επεξεργασμένες ποικιλίες που βρίσκονται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.