Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λάχανο: Γιατί οφείλουμε να προσθέσουμε το λάχανο στη διατροφή μας;

Λάχανο: Γιατί οφείλουμε να προσθέσουμε το λάχανο στη διατροφή μας;

Λάχανο: Το λαχανικό προέρχεται από την οικογένεια των λάχανων, η οποία περιλαμβάνει επίσης μπρόκολο και κουνουπίδι. Το λάχανο είναι πιο δημοφιλές από ποτέ και είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα.


Το λαχανό είναι ένα σκούρο, φυλλώδες πράσινο που μπορείτε να το φάτε ωμό ή μαγειρεμένο. Αυτή η υπερτροφή βρισκόταν στα πιάτα του δείπνου από τη ρωμαϊκή εποχή και ήταν από καιρό κοινή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Το λαχανικό προέρχεται από την οικογένεια των λάχανων, η οποία περιλαμβάνει επίσης μπρόκολο και κουνουπίδι. Το λάχανο είναι πιο δημοφιλές από ποτέ και είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα.

Οφέλη λάχανου για την υγεία

  • Βιταμίνη Α (σημαντική για την υγεία των ματιών και των οστών και για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα), βιταμίνη C (βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και των χρόνιων ασθενειών) και βιταμίνη Κ (καλή για την πήξη του αίματος και την οικοδόμηση των οστών)
  • Φολικό οξύ, μια βιταμίνη Β που είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του εγκεφάλου
  • Άλφα-λινολενικό οξύ, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. (Αν και το λάχανο έχει πολύ λιγότερα ωμέγα-3 από τα ψάρια, είναι ένας άλλος τρόπος για να βάλετε μέρος αυτού του υγιούς λίπους στη διατροφή σας.)
  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, θρεπτικά συστατικά που δίνουν στο λάχανο το βαθύ, σκούρο πράσινο χρώμα του και προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη
  • Ορυκτά όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος

Τα θρεπτικά συστατικά στο λάχανο μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν:

  • Χαμηλότερη χοληστερόλη
  • Πρόληψη του καρκίνου
  • Χάστε βάρος γεμίζοντας σας με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά λίγες θερμίδες

Τύποι λάχανου

Το λαχανό μπορεί να είναι σγουρό ή επίπεδο ή ακόμα και να έχει μια μπλε απόχρωση αναμεμειγμένη με το πράσινο. Οι γεύσεις διαφέρουν, οπότε δοκιμάστε τις όλες. Οι τύποι περιλαμβάνουν:

  • Σγουρό λάχανο: λαμπερά πράσινα αναστατωμένα φύλλα, ο πιο κοινός τύπος λαχανίδας
  • Λάχανο δεινοσαύρων: στενά, ζαρωμένα πράσινα φύλλα προσκολλημένα σε παχύ μίσχο
  • Redbor kale: αναστατωμένα φύλλα που ποικίλλουν σε χρώμα από βαθύ κόκκινο έως μοβ
  • Ρωσικό λάχανο: λιγότερο κοινό και έχει επίπεδα φύλλα με κρόσσια που κυμαίνονται από πράσινο έως κόκκινο έως μοβ

Πολλές αγορές αγροτών πωλούν πολλά είδη κατσαρό λάχανο και τα περισσότερα μεγάλα παντοπωλεία θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα. Εάν έχετε έναν κήπο ή ακόμα και λίγα δοχεία σε ένα αίθριο, μπορείτε να καλλιεργήσετε λάχανο. Είτε αγοράζετε λάχανο από το κατάστημα είτε το μαζεύετε από τη δική σας αυλή, αναζητήστε σκούρα, τραγανά φύλλα. Όταν ετοιμαστείτε να το μαγειρέψετε ή να το φάτε, αφαιρέστε τα φύλλα από τα πιο σκληρά κοτσάνια.

Πώς να μαγειρέψετε λάχανο

Προσθέστε λάχανο σε σάλτσα ζυμαρικών, smoothies ή σούπα. Ή δοκιμάστε μία από αυτές τις μεθόδους:

  • Σοτάρετε το. Μια βουτιά ελαιόλαδο και λίγο κρεμμύδι ή σκόρδο είναι όλα όσα χρειάζεται αυτό το λαχανικό και ψήνεται σε λίγα λεπτά. Το φύλλο είναι πιο σκληρό από τα φύλλα του σπανακιού, επομένως δεν θα μαραθεί τόσο γρήγορα στο τηγάνι.
  • Φτιάξτε μια σαλάτα Kale Caesar. Μπορείτε να φάτε λάχανο ωμό σε σαλάτα. Τα φύλλα μπορούν να αντέξουν σε βαρείς επιδέσμους. Οι σαλάτες Kale Caesar έχουν εμφανιστεί σε πολλά μενού εστιατορίων. Μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό dressing με βάση τη μουστάρδα που έχει όλο το πάχος του Καίσαρα αλλά λιγότερες θερμίδες.

  • Ψήστε τσιπς λάχανου. Ψήστε το λάχανο στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο περιχυμένο πάνω από ελαφρώς αλατισμένα φύλλα. Τα πατατάκια λάχανου που αγοράζονται από το κατάστημα μπορεί μερικές φορές να τηγανιστούν ή να συνοδεύονται από μια επικάλυψη τυριού, γι’ αυτό ελέγξτε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι δεν επιθυμείτε ένα σνακ με πολλές θερμίδες.

Κίνδυνοι λάχανου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το λάχανο είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα. Αλλά σε πολύ υψηλές ποσότητες, το λάχανο και τα ξαδέρφια του στην οικογένεια του λάχανου μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα σας.

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, γνωστό και ως υπολειτουργικό θυρεοειδή, ρωτήστε το γιατρό σας για το πώς ορισμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν τον θυρεοειδή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε για να χάσετε βάρος;

Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε όταν έχετε διάρροια

5 Λόγοι που χρειάζεται να προσθέσετε τα λαχανικά στη διατροφή σας

Μπορεί ο χειμώνας να επηρεάσει το πεπτικό σας σύστημα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon