Διατροφή

Λαχανικά ήπαρ αποτοξίνωση: Ποια λαχανικά αποτοξινώνουν τον οργανισμό

Λαχανικά ήπαρ αποτοξίνωση: Ποια λαχανικά αποτοξινώνουν τον οργανισμό

Ανακαλύψτε τα τρόφιμα που προστατεύουν το «φίλτρο» του οργανισμού και το βοηθούν να επιτελέσει το έργο της αποτοξίνωσης του σώματος

Λαχανικά ήπαρ αποτοξίνωση: Το ήπαρ έχει την ιδιότητα να λειτουργεί σαν φίλτρο για τον οργανισμό το οποίο συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης έχει την ιδιότητα να «αυτοκαθαρίζεται», συχνά όμως εξαιτίας του ανθυγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής δεν βοηθάμε το ήπαρ να επιτελέσει το έργο του. Αντιθέτως το.. κουράζουμε. Το ήπαρ επιβαρύνεται όταν τρώμε υπερβολικές ποσότητες ή καταναλώνουμε επεξεργασμένα ή τηγανιτά τρόφιμα, όταν πίνουμε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ή  ανθρακούχων και σακχαρούχων αναψυκτικών.

Ας δούμε τα τρόφιμα – φύλακες του ήπατος που το βοηθούν να αποτοξινωθεί προάγουν την καλή λειτουργία του ήπατος, αλλά και συνολικά την καλή υγεία του οργανισμού.

Παντζάρια. Τα παντζάρια προστατεύουν το ήπαρ παρέχοντας στον οργανισμό αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και σίδηρο. Η πηκτίνη που περιέχουν θεωρείται ότι βοηθά στην αποβολή των τοξινών που αποθηκεύονται στο ήπαρ. Με τη βοήθεια της πηκτίνης ο οργανισμός «διώχνει» τις επικίνδυνες τοξίνες και δεν τις αφήνει να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Διόλου τυχαία το παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον «καθαρισμό» του ήπατος και για την πρόληψη μιας  σειράς ασθενειών. Τα παντζάρια αλλά και τα καρότα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και β-καροτίνη. Η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να βελτιώσει την ηπατική λειτουργία.

Μπρόκολο. Χάρη στην πλούσια σε αντιοξειδωτικά σύνθεσή του αλλά και λόγω των φυτικών ινών και της χλωροφύλλης που περιέχει βοηθά το ήπαρ και τον οργανισμό συνολικά να απαλλαγεί από τις επιβλαβείς ουσίες. Τα κραμβοειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο ενισχύουν την παραγωγή ενζύμων του ήπατος που συμβάλλουν στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία και την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Human liver

Σπανάκι. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι αλλά και το μαρούλι και η ρόκα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά. Θεωρείται ότι προάγουν, μεταξύ άλλων, την τόνωση του ήπατος. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες  συμβάλλουν στην αποβολή από τον οργανισμό επικίνδυνων ουσιών, αποτελώντας ένα ισχυρό προστατευτικό μηχανισμό για το ήπαρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών

Φυτικές πηγές που μας δίνουν την απαραίτητη πρωτεΐνη

Διατροφή υγεία: Τι πρέπει να καταναλώνεται για να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια τα πλεονεκτήματα υγείας που προσφέρει η κατανάλωση αβοκάντο στις γυναίκες;

Γυναίκες αβοκάντο: Γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών C, E, K και B6 και ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέος, παντοθενικού οξέος, μαγνησίου και καλίου.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.