Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχανικά ήπαρ αποτοξίνωση: Ποια λαχανικά αποτοξινώνουν τον οργανισμό

Λαχανικά ήπαρ αποτοξίνωση: Ποια λαχανικά αποτοξινώνουν τον οργανισμό

Ανακαλύψτε τα τρόφιμα που προστατεύουν το «φίλτρο» του οργανισμού και το βοηθούν να επιτελέσει το έργο της αποτοξίνωσης του σώματος


Λαχανικά ήπαρ αποτοξίνωση: Το ήπαρ έχει την ιδιότητα να λειτουργεί σαν φίλτρο για τον οργανισμό το οποίο συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης έχει την ιδιότητα να «αυτοκαθαρίζεται», συχνά όμως εξαιτίας του ανθυγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής δεν βοηθάμε το ήπαρ να επιτελέσει το έργο του. Αντιθέτως το.. κουράζουμε. Το ήπαρ επιβαρύνεται όταν τρώμε υπερβολικές ποσότητες ή καταναλώνουμε επεξεργασμένα ή τηγανιτά τρόφιμα, όταν πίνουμε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ή  ανθρακούχων και σακχαρούχων αναψυκτικών.

Ας δούμε τα τρόφιμα – φύλακες του ήπατος που το βοηθούν να αποτοξινωθεί προάγουν την καλή λειτουργία του ήπατος, αλλά και συνολικά την καλή υγεία του οργανισμού.

Παντζάρια. Τα παντζάρια προστατεύουν το ήπαρ παρέχοντας στον οργανισμό αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και σίδηρο. Η πηκτίνη που περιέχουν θεωρείται ότι βοηθά στην αποβολή των τοξινών που αποθηκεύονται στο ήπαρ. Με τη βοήθεια της πηκτίνης ο οργανισμός «διώχνει» τις επικίνδυνες τοξίνες και δεν τις αφήνει να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Διόλου τυχαία το παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον «καθαρισμό» του ήπατος και για την πρόληψη μιας  σειράς ασθενειών. Τα παντζάρια αλλά και τα καρότα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και β-καροτίνη. Η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να βελτιώσει την ηπατική λειτουργία.

Μπρόκολο. Χάρη στην πλούσια σε αντιοξειδωτικά σύνθεσή του αλλά και λόγω των φυτικών ινών και της χλωροφύλλης που περιέχει βοηθά το ήπαρ και τον οργανισμό συνολικά να απαλλαγεί από τις επιβλαβείς ουσίες. Τα κραμβοειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο ενισχύουν την παραγωγή ενζύμων του ήπατος που συμβάλλουν στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία και την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Human liver

Σπανάκι. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι αλλά και το μαρούλι και η ρόκα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά. Θεωρείται ότι προάγουν, μεταξύ άλλων, την τόνωση του ήπατος. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες  συμβάλλουν στην αποβολή από τον οργανισμό επικίνδυνων ουσιών, αποτελώντας ένα ισχυρό προστατευτικό μηχανισμό για το ήπαρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών

Φυτικές πηγές που μας δίνουν την απαραίτητη πρωτεΐνη

Διατροφή υγεία: Τι πρέπει να καταναλώνεται για να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του ελαιολάδου με άδειο στομάχι

Ελαιόλαδο: Από τη βελτίωση της πέψης και την αποτοξίνωση του οργανισμού μέχρι την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας, το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός σύμμαχος για την υγεία και την ευεξία.

Το μυστικό για την υγεία των ματιών μας

Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς, το έντονα κίτρινο μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa, είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Αν και συνήθως συσχετίζεται με την καταπολέμηση

Είναι απαραίτητα τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα;

Λαχανικά και φρούτα: Τα βιολογικά λαχανικά έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί άνθρωποι αναζητούν πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή τους. Αλλά πόσο σημαντικά είναι πραγματικά και τι διαφορά

Γαρύφαλλο - Μια φυσική ενίσχυση για τα οστά

Γαρύφαλλο: Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Πώς να λάβω πρωτεΐνη χωρίς να φάω κρέας

Plant based: Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση του κινδύνου χρόνιας ασθένειας.

Κρύβουν κινδύνους οι κύβοι ζωμού;

Κύβοι ζωμού: Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα συστατικά και να επιλέγουμε ποιοτικά προϊόντα ή να φτιάχνουμε το δικό μας ζωμό στο σπίτι.

Close Icon