Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κυτταρική κτηνοτροφία: Πρόκειται για το μέλλον της διατροφής;

Κυτταρική κτηνοτροφία: Πρόκειται για το μέλλον της διατροφής;

Κυτταρική κτηνοτροφία: Τις επόμενες δεκαετίες, προβλέπεται να λάβει σημαντικό μερίδιο αγοράς από τη βιομηχανία συμβατικών κρεάτων και θαλασσινών αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


Το καλλιεργημένο κρέας είναι γνήσιο ζωικό κρέας που παράγεται με απευθείας καλλιέργεια ζωικών κυττάρων. Αυτή η μέθοδος παραγωγής εξαλείφει την ανάγκη εκτροφής ζώων για τροφή. Το καλλιεργούμενο κρέας αποτελείται από τους ίδιους τύπους κυττάρων που μπορούν να διαταχθούν στην ίδια ή παρόμοια δομή με τους ζωικούς ιστούς, αναπαράγοντας έτσι τα αισθητήρια και διατροφικά προφίλ του συμβατικού κρέατος.

Ο Ολλανδός επιστήμονας Mark Post αποκάλυψε το πρώτο μπιφτέκι καλλιέργειας κρέατος το 2013. Δύο χρόνια αργότερα ιδρύθηκαν οι τέσσερις πρώτες εταιρείες καλλιέργειας κρέατος. Έκτοτε, ο κλάδος έχει αυξηθεί σε περισσότερες από 150 εταιρείες σε 6 ηπείρους στα τέλη του 2022, με την υποστήριξη 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις, με στόχο η καθεμία να παράγει προϊόντα καλλιέργειας κρέατος. Δεκάδες ακόμη εταιρείες έχουν δημιουργηθεί για να δημιουργήσουν τεχνολογικές λύσεις κατά μήκος της αλυσίδας αξίας.

Δεκαετίες συσσωρευμένης γνώσης στην κυτταροκαλλιέργεια, τη βιολογία των βλαστοκυττάρων, τη μηχανική ιστών, τη ζύμωση και τη μηχανική χημικών και βιοδιεργασιών προηγήθηκαν του τομέα του καλλιεργούμενου κρέατος. Εκατοντάδες εταιρείες και ακαδημαϊκά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο διεξάγουν έρευνα σε αυτούς τους κλάδους για να δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο για την παραγωγή βασικών προϊόντων κρέατος σε βιομηχανική κλίμακα.

Πώς παρασκευάζεται το καλλιεργημένο κρέας;

Η διαδικασία παραγωγής ξεκινά με την απόκτηση και την αποθήκευση βλαστοκυττάρων από ένα ζώο. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρες σε υψηλές πυκνότητες και όγκους. Παρόμοια με αυτό που συμβαίνει μέσα στο σώμα ενός ζώου, τα κύτταρα τροφοδοτούνται με ένα πλούσιο σε οξυγόνο μέσο κυτταροκαλλιέργειας που αποτελείται από βασικά θρεπτικά συστατικά όπως αμινοξέα, γλυκόζη, βιταμίνες και ανόργανα άλατα και συμπληρώνεται με αυξητικούς παράγοντες και άλλες πρωτεΐνες.

Οι αλλαγές στη σύνθεση του μέσου, συχνά σε συνδυασμό με ενδείξεις από μια δομή σκαλωσιάς, ενεργοποιούν τα ανώριμα κύτταρα να διαφοροποιηθούν στους σκελετικούς μύες, το λίπος και τους συνδετικούς ιστούς που αποτελούν το κρέας. Τα διαφοροποιημένα κύτταρα στη συνέχεια συλλέγονται, παρασκευάζονται και συσκευάζονται σε τελικά προϊόντα. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μεταξύ 2-8 εβδομάδων, ανάλογα με το είδος του κρέατος που καλλιεργείται. Ορισμένες εταιρείες ακολουθούν παρόμοια στρατηγική για τη δημιουργία γάλακτος και άλλων ζωικών προϊόντων.

Ποια είναι τα οφέλη του καλλιεργούμενου κρέατος;

Από τη φύση της πιο αποτελεσματικής διαδικασίας παραγωγής του, το καλλιεργούμενο κρέας αναμένεται να έχει ποικίλα οφέλη σε σχέση με τη συμβατική κτηνοτροφία. Οι εκτιμήσεις του μελλοντικού κύκλου ζωής δείχνουν ότι το καλλιεργούμενο κρέας θα χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερους πόρους και μπορεί να μειώσει τη ρύπανση και τον ευτροφισμό που σχετίζεται με τη γεωργία.

Μια μελέτη έδειξε ότι το καλλιεργημένο κρέας, εάν παραχθεί με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 92% και τη χρήση γης έως και 95% σε σύγκριση με το συμβατικό βόειο κρέας. Επιπλέον, η εμπορική παραγωγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου χωρίς αντιβιοτικά και είναι πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερες περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών λόγω της έλλειψης κινδύνου έκθεσης από εντερικά παθογόνα.

Τις επόμενες δεκαετίες, το καλλιεργούμενο κρέας και άλλες εναλλακτικές πρωτεΐνες προβλέπεται να λάβουν σημαντικό μερίδιο αγοράς από τη βιομηχανία συμβατικών κρεάτων και θαλασσινών αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η μετατόπιση θα μετριάσει την αποψίλωση των δασών που σχετίζεται με τη γεωργία, την απώλεια βιοποικιλότητας, την αντίσταση στα αντιβιοτικά, τα κρούσματα ζωονοσογόνων ασθενειών και τη βιομηχανοποιημένη σφαγή ζώων.

Πότε θα βγει στην αγορά το καλλιεργημένο κρέας;

Από τα τέλη του 2022, αρκετές κορυφαίες εταιρείες καλλιέργειας κρέατος μεταβαίνουν σε εγκαταστάσεις πιλοτικής κλίμακας που θα κατασκευάσουν το πρώτο κύμα εμπορευματοποιημένων προϊόντων μετά από ρυθμιστική έγκριση. Η Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης ενέκρινε το πρώτο προϊόν καλλιέργειας κοτόπουλου στον κόσμο προς πώληση τον Δεκέμβριο του 2020, όπου πωλείται επί του παρόντος σε πολλά εστιατόρια, δημόσιους πάγκους τροφίμων και σε κρεοπωλείο.

Τον Νοέμβριο του 2022, η UPSIDE Foods ολοκλήρωσε την πρώτη διαβούλευση πριν από τη διάθεση στην αγορά του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) για το καλλιεργούμενο προϊόν κοτόπουλου. Η UPSIDE Foods θα χρειαστεί να λάβει επιχορήγηση επιθεώρησης από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) προτού μπορέσει να πουλήσει το προϊόν της, κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2023. Άλλες χώρες βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ρυθμιστικών πλαισίων για να επιτρέψουν την πώληση καλλιεργημένου κρέατος.

Περαιτέρω κλιμάκωση θα απαιτήσει εμπορική παραγωγή σε σημαντικά μεγαλύτερες εγκαταστάσεις από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Η κλιμάκωση θα απαιτήσει επίσης την επίλυση μιας σειράς σύνθετων προκλήσεων που θα επηρεάσουν το κόστος παραγωγής. Αυτές οι προκλήσεις καλύπτουν πέντε βασικούς τομείς: κυτταρικές σειρές, μέσα κυτταροκαλλιέργειας, σχεδιασμός βιοδιαδικασιών, ικριώματα και σχεδιασμός και χαρακτηρισμός τελικού προϊόντος.

Η επίλυση αυτών των προκλήσεων και η προώθηση της βιομηχανίας καλλιέργειας κρέατος στην ωρίμανση θα απαιτήσει εισροή χρηματοδότησης τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Νέα μαθήματα, ερευνητικά κέντρα και προγράμματα κατάρτισης για επιστήμονες, καθώς και η πολιτική και η ρυθμιστική δράση θα επιταχύνουν την πρόοδο.

Ο τομέας θα χρειαστεί επίσης νέες εταιρείες, συνεισφορές από υφιστάμενες εταιρείες βιοεπιστημών και άνοιγμα στο εργασιών από υφιστάμενες εταιρείες καλλιέργειας κρέατος. Πολλές νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας θα πρέπει να καλυφθούν από ταλαντούχους επιστήμονες, επιχειρηματίες και άλλους συνεισφέροντες στην αλυσίδα αξίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα φυτικά προϊόντα κρέατος είναι πιο υγιεινά, αλλά συχνά στερούνται θρεπτικών συστατικών

Παγκόσμια Ημέρα Φυτικού Γάλακτος

Η plant based διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η plant based διατροφή θα μπορούσε να προσθέσει έως και 10 χρόνια στη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon