Διατροφή

Ξύλο κοπής: Πόσο επικίνδυνο για την υγεία είναι ένα ξύλο κοπής;

Ξύλο κοπής: Πόσο επικίνδυνο για την υγεία είναι ένα ξύλο κοπής;

Ξύλο κοπής: Μελέτες λένε ότι ένα ξύλο κοπής είναι έως και 200 φορές πιο βρώμικο από ένα κάθισμα τουαλέτας με τεράστιο μέσο όρο βακτηρίων 24.250 ανά τετραγωνικό εκατοστό!

Το ξύλο κοπής λαχανικών είναι ένα από τα πιο σημαντικά είδη κουζίνας που όλοι χρησιμοποιούν πολλές φορές την ημέρα. Υπάρχουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και ξύλο και κάνουν την προετοιμασία για φαγητό πολύ εύκολη και συστηματική. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας, οι σανίδες κοπής είναι από τις χειρότερες όταν πρόκειται για τη διάδοση ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και τη μόλυνση των τροφίμων. Μελέτες λένε ότι ένα ξύλο κοπής είναι έως και 200 φορές πιο βρώμικο από ένα κάθισμα τουαλέτας με τεράστιο μέσο όρο βακτηρίων 24.250 ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Οι ειδικοί λένε ότι τα μικροπλαστικά που καταναλώνονται που υπάρχουν σε αυτές τις σανίδες προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονή, μειωμένη γλυκόζη νηστείας, προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη, οδηγώντας σε φλεγμονές και αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς και σε αναπαραγωγική βλάβη και παχυσαρκία. Μια μελέτη που διεξήχθη από το North Dakota State University2 ανέφερε ότι ο τεμαχισμός καρότων σε ξύλινες και πλαστικές σανίδες παράγει δεκάδες εκατομμύρια μικροσωματίδια, τα οποία είναι τοξικά.

Πλαστικά υλικά όπως το πολυπροπυλένιο και το πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιούνται εκτενώς στις σανίδες απορρίπτουν κηλίδες μεγέθους νανο και μικρού μεγέθους όταν κόβονται με μαχαίρια, παράγοντας 14-70 εκατομμύρια μικροπλαστικά πολυαιθυλενίου. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτές οι σανίδες, λόγω του πλαστικού και των βακτηρίων προκαλούν μια σειρά από ασθένειες που προκαλούνται από τη σαλμονέλα, το E-coli και το καμπυλοβακτηρίδιο, την πιο κοινή αιτία βακτηριακών τροφιμογενών ασθενειών σε όλο τον κόσμο.

Προκαλούν επίσης παρενέργειες όπως έμετο, κράμπες στο στομάχι και διάρροια. Οι ειδικοί λένε επίσης ότι το ωμό κρέας, ιδιαίτερα το κοτόπουλο, αφήνει ίχνη σαλμονέλας και καμπυλοβακτηριδίου που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Συμβουλές για να διατηρήσετε το ξύλο κοπής σας χωρίς μικρόβια

Μερικές συμβουλές που υποστηρίζονται από ειδικούς για να διατηρήσετε το ξύλο κοπής σας χωρίς μικρόβια είναι:

  • Πάντα να πλένετε το ξύλο κοπής σας μετά από κάθε χρήση: Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερο να απολυμάνετε τις σανίδες όταν τελειώσετε με τη χρήση τους έστω και μία φορά. Ένα πλυντήριο πιάτων απολυμαίνει με θερμότητα, αλλά αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε ένα άμεσα διαθέσιμο αντιβακτηριακό καθαριστικό. Επίσης, εάν χρησιμοποιείται εκτενώς, μουλιάστε το ξύλο για περίπου πέντε λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό και στεγνώστε με μια χαρτοπετσέτα.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ πανί για να καθαρίσετε: Αν και είναι εύκολο να καθαρίσετε το ξύλο μόνο με ένα πανί σκουπίζοντας τα υπολείμματα από πάνω του, το ξύλο θα παραμείνει βρώμικο και θα προκαλέσει βακτήρια.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά ξύλα για χορτοφαγικά και μη φαγητά: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ξεχωριστά ξύλα κοπής για κρέατα και λαχανικά και να φροντίζετε να μην ανακατεύονται.
  • Αντικαταστήστε γρήγορα: Μην συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα ξύλα κοπής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και όταν εντοπίσετε πάρα πολλές γρατσουνιές, αντικαταστήστε τα. Τα βακτήρια και τα τρόφιμα κολλάνε στις ρωγμές και τις σχισμές και δεν βγαίνουν εύκολα όταν πλένονται, επομένως, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα καινούργιο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αλλάζετε ξύλο κοπής μία φορά στους τρεις μήνες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τα τρόφιμά σας για να μη χαλάσουν;

Ισχύει πράγματι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

20 σοκαριστικά στοιχεία για την προσωπική μας υγιεινή

Η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα δεν σχετίζεται με ασθένειες από χαλασμένες τροφές, λένε οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα