Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ξηροί καρποί: Τα κορυφαία 5 οφέλη για την υγεία των ξηρών καρπών

Ξηροί καρποί: Τα κορυφαία 5 οφέλη για την υγεία των ξηρών καρπών

Ξηροί καρποί: Oι ξηροί καρποί αποτελούν ένα νόστιμο σνακ και, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιοι σε λιπαρά, συμβάλλουν σημαντικά σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Βολικοί και θρεπτικοί, οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα νόστιμο σνακ και, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιοι σε λιπαρά, συμβάλλουν σημαντικά σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Οι ξηροί καρποί είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά, βρώσιμοι πυρήνες σπόρων που περικλείονται σε σκληρό κέλυφος – οι πιο δημοφιλείς είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια και τα φιστίκια, καθώς και τα κάσιους, τα κουκουνάρια, τα πεκάν, τα μακαντάμια και τα καρύδια Βραζιλίας.


Διατροφικά οφέλη

Μια μερίδα 30 g ανάμεικτων ξηρών καρπών παρέχει:

  • 174Kcal /722KJ
  • 7,1 g πρωτεΐνης
  • 14,7 γρ λίπος
  • 8,2g μονοακόρεστα λιπαρά
  • 3,5 g πολυακόρεστα λιπαρά
  • 3,5 γρ υδατάνθρακες
  • 1,9g φυτικές ίνες
  • 28 mg ασβεστίου
  • 67 mg μαγνησίου

Πλούσιοι σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν προστατευτική δράση στο σώμα το κάνουν βοηθώντας στην εξουδετέρωση των ασταθών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, με τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια Αιγίνης και τα πεκάν να είναι από τα πιο πλούσια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση βάρους

Οι ξηροί καρποί περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που δυσκολευόμαστε να αφομοιώσουμε, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να απορροφήσουμε περίπου το 5-15% των θερμίδων των ξηρών καρπών.

Υψηλοί σε λιπαρά

Με εξαίρεση τα κάστανα, οι ξηροί καρποί είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά , με επίπεδα που κυμαίνονται από 46% στα κάσιους και το φιστίκι έως 76% στα μακαντάμια. Ωστόσο, οι τύποι λιπών είναι εκείνοι που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, καθώς είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, με υψηλότερα επίπεδα των φιλικών προς την καρδιά μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών.

Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Η συμπερίληψη των ξηρών καρπών στη διατροφή σας έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη υγεία της καρδιάς . Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη διατήρηση της υγείας της επένδυσης των αρτηριών, εξισορροπεί τη χοληστερόλη και μειώνει τη συσσώρευση εναποθέσεων που ονομάζονται πλάκες, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα περιέχουν Βιταμίνη C και γιατί πρέπει να τα τρώμε;

Οι φρουτόμυγες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν δίαιτες για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon