Διατροφή

Ξηροί καρποί: Πώς ξεφλουδίζουμε και καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς;

Ξηροί καρποί: Πώς ξεφλουδίζουμε και καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς;

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής. Όταν γνωρίζουμε πώς να τους επεξεργαστούμε, ξεκλειδώνουμε τη γεύση και τις ιδιότητές τους.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τους προσθέσουμε στη διατροφή μας! Είναι αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν θετικά στον οργανισμό μας, καθώς μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Βέβαια, η κατανάλωση ξηρών καρπών σε καθημερινή βάση αμφισβητείται από πολλούς καταναλωτές. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει η φήμη πως είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Είναι απαραίτητο να τους εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, καθώς είναι
γεμάτοι σε πρωτεΐνες, ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες. Το μόνο που χρειάζεται να προσέχουμε για να μην παχύνουμε είναι οι ποσότητά τους.

Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι μία χούφτα (9 -10) ξηροί καρποί καθημερινά. Ωστόσο, οι ξηροί καρποί δεν τρώγονται μόνο σκέτοι! Μπορείς να τους προσθέσεις στα γλυκά σου ή ακόμα και στα φαγητά! Για τον λόγο αυτό, πολλοί τους ξεφλουδίζουν κι έπειτα τους καβουρδίζουν! Θέλεις να μάθεις το πώς; Η διαδικασία είναι πολύ απλή και είμαι σίγουρη πως θα σε καταπλήξει! Ξεφλούδισμα και καβούρδισμα ξηρών καρπών σε λίγα μόνο λεπτά! Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να ξεφλουδίσουμε τα αμύγδαλα ή τα φουντούκια. Η διαδικασία είναι εύκολη!

Εκτέλεση ξεφλουδίσματος

1. Παίρνουμε όσα φουντούκια/ αμύγδαλα θέλουμε για τη συνταγή μας.
2. Προσθέτουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να βράσει.
3. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και φροντίζουμε το νερό να τους σκεπάζει. Σε 2
λεπτά τους απομακρύνουμε από τη φωτιά και τους στραγγίζουμε.
4. Τους ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για να κρυώσουν.
5. Έπειτα, τους στραγγίζουμε πολύ καλά.
6. Τους πιάνουμε έναν – έναν με τα δάχτυλά μας και αφαιρούμε τη “σάρκα”.

Εκτέλεση καβουρδίσματος

1. Σε ένα ταψί, προσθέτουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τους ξηρούς καρπούς.
2. Ψήνουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς κελσίου μέχρι να πάρουν χρώμα.

Tip: Αν θέλεις να τους καβουρδίσεις πιο γρήγορα, τοποθέτησέ τους σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρισέ τους μέχρι να πάρουν χρώμα. Αξίζει να καβουρδίσουμε τους ξηρούς καρπούς μας, καθώς αποτελεί εξαιρετική προσθήκη σε κάθε συνταγή που απαιτεί ξηρούς καρπούς. Το ψήσιμο των ξηρών καρπών ενισχύει τη γεύση τους, επειδή αναδεικνύονται τα φυσικά τους έλαια και ενισχύεται η υφή τους.
Γίνονται πιο τραγανά και πιο νόστιμα! Δοκιμάστε τους και καβουρδισμένους λοιπόν!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξισορροπώντας τις γευστικές κραιπάλες των γιορτών

Η διατροφή που μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε κατάθλιψη

Φτιάξτε σπιτικές μπάρες δημητριακών για θρεπτική και νόστιμη διατροφή

Οι ξηροί καρποί βοηθούν την ισορροπημένη διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.