Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κρητική κουζίνα: Φτιάχνοντας τα καλύτερα κρητικά εδέσματα

Κρητική κουζίνα: Φτιάχνοντας τα καλύτερα κρητικά εδέσματα

Κρητική κουζίνα: Η κρητική κουζίνα είναι γνωστή για την απλότητα, τη φρεσκάδα και τα οφέλη για την υγεία, που πηγάζουν από τη χρήση υψηλής ποιότητας τοπικών συστατικών όπως ελαιόλαδο, φρέσκα λαχανικά, βότανα και τυρί


Δείτε μερικές από τις πιο γνωστές κρητικές λιχουδιές και πώς να τις ετοιμάσετε. Δεν χρειάζεται κόπος ούτε πολλά λεφτά, το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και κάποιος ελέυθερος χρόνος για την παρασκευή τους.

Ντάκος (Κρητικό παξιμάδι)

Συστατικά:

  • 2 μεγάλα κριθαρένια παξιμάδια
  • 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 100 γρ τυρί φέτα ή μυζήθρα
  • Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Μαύρες ελιές (προαιρετικά)

Παρασκευή:

Βρέχουμε ελαφρά τα κριθαρένια παξιμάδια με νερό και τα τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώνουμε ομοιόμορφα την τριμμένη ντομάτα πάνω από τα παξιμάδια. Τρίβουμε το τυρί πάνω από τις ντομάτες. Περιχύνουμε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε μερικές μαύρες ελιές αν θέλετε.

Καλιτσούνια (Κρητικό γλυκό)

Υλικά για τη ζύμη:

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • Μια πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

  • 400 γρ τυρί μυζήθρα ή ρικότα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 αυγό
  • Μια πρέζα κανέλα

Παρασκευή:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ενσωματώνουμε σιγά σιγά το ζεστό νερό μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Για τη γέμιση, ανακατεύουμε το τυρί, το μέλι, το αυγό και την κανέλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτές πλάκες και κόβουμε σε μικρούς κύκλους. Τοποθετήστε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου, διπλώστε και κλείστε τις άκρες. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Χανιώτικο Μπουρέκι (Κολοκυθόπιτα και Πατατόπιτα)

Συστατικά:

  • 3 πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 3 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ τυρί φέτα, τριμμένη
  • 200 γραμμάρια μυζήθρα
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο ​​δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Παρασκευή:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φέτες πατάτας και τα κολοκυθάκια με αλάτι, πιπέρι και δυόσμο. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε τα μισά από τα λαχανικά στον πάτο. Πασπαλίζουμε με τα μισά τυριά και λίγο αλεύρι. Προσθέστε τα υπόλοιπα λαχανικά και ρίξτε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και το αλεύρι. Περιχύστε με ελαιόλαδο και ψήστε για περίπου μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και τα λαχανικά να μαλακώσουν.

Οι κρητικές λιχουδιές είναι μια γιορτή της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού. Χρησιμοποιώντας φρέσκα και ντόπια υλικά, μπορείτε να αναδημιουργήσετε αυτά τα παραδοσιακά πιάτα στο σπίτι, απολαμβάνοντας τις αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης. Είτε πρόκειται για την απλότητα του Ντάκου, την απολαυστική γλύκα της Καλιτσούνιας, είτε για τις ανακουφιστικές στρώσεις του Χανιώτικου Μπουρέκι, κάθε πιάτο προσφέρει μια μοναδική γεύση της κρητικής κουλτούρας και κουζίνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μπολονέζ;

Διάσημη συνταγή αμερικάνικου τηγανητού γατόψαρου

Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για σπανακόρυζο;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε σαρδέλες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon