Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κουνουπίδι: Γιατί το κουνουπίδι είναι παρεξηγημένο;

Κουνουπίδι: Γιατί το κουνουπίδι είναι παρεξηγημένο;

Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι προήλθε αρχικά από την περιοχή της Μεσογείου και έφτασε στην Ευρώπη γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα.



Το κουνουπίδι είναι ένα σταυρανθές λαχανικό που μοιάζει με μια λευκή εκδοχή του ξαδέλφου του, του μπρόκολου. Όπως το μπρόκολο, τα σφιχτά μαζεμένα λουλούδια του κουνουπιδιού συνδέονται με έναν παχύ πυρήνα, συχνά με λίγα ελαφριά φύλλα που τον περιβάλλουν. Ενώ το λευκό είναι το πιο κοινό χρώμα, θα βρείτε επίσης το κουνουπίδι σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, του μωβ και του πράσινου. Ανεξάρτητα από το χρώμα, η γεύση είναι η ίδια: ήπια, ελαφρώς γλυκιά, λίγο ξηρή. Το κουνουπίδι προήλθε αρχικά από την περιοχή της Μεσογείου και έφτασε στην Ευρώπη γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα. Είναι ένα παρακλάδι ενός είδους άγριου λάχανου που είναι επίσης ο πρόγονος του λάχανου, των λαχανικών Βρυξελλών και του κολοράμπι.

Διατροφικό Προφίλ

Μια μερίδα είναι 1 φλιτζάνι, ή περίπου 100 γραμμάρια, ψιλοκομμένο κουνουπίδι. Μία μερίδα ωμού ή μαγειρεμένου κουνουπιδιού έχει:

  • 25 θερμίδες
  • 0 γραμμάρια λίπους
  • 5 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών
  • 2 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 30 χιλιοστόγραμμα νατρίου

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, μια μερίδα κουνουπίδι έχει:

  • 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C
  • Περίπου το ένα τέταρτο της ημερήσιας βιταμίνης Κ
  • 2% του ημερήσιου ασβεστίου και σιδήρου σας
  • 6% του ημερήσιου καλίου σας
  • Περισσότερο από το 3% του ημερήσιου μαγνησίου σας

Οφέλη για την υγεία

Από τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού σε μια μερίδα, τα 92 γραμμάρια είναι νερό. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το λαχανικό μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Το κουνουπίδι έχει μια ομάδα ουσιών γνωστών ως γλυκοσινολικά. Καθώς το μασάτε και το χωνεύετε, αυτές οι ουσίες διασπώνται σε ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου — βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιικά και αντιβακτηριακά αποτελέσματα.

Πότε δεν πρέπει να τρώτε κουνουπίδι

Άτομα με ορισμένες παθήσεις μπορεί να θέλουν να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν φάνε κουνουπίδι.

  • Θέματα θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στο λαιμό σας που παράγει σημαντικές ορμόνες. Για να κάνει τη δουλειά του χρειάζεται ιώδιο. Η κατανάλωση πολύ κουνουπιδιού μπορεί να εμποδίσει τον θυρεοειδή σας να απορροφήσει ιώδιο — και να τον εμποδίσει να παράγει ορμόνες. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα κουνουπιδιού από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έτρωγαν ποτέ σε μία συνεδρίαση.
  • Προβλήματα πέψης ή γαστρεντερικού συστήματος. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως το κουνουπίδι μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, ειδικά σε άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.
  • Καρδιακή ασθένεια. Εάν παίρνετε αραιωτικά του αίματος ή στατίνες για καρδιακές παθήσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ επειδή μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακά σας.

Πώς να το προετοιμάσετε

Το κουνουπίδι είναι ευέλικτο και μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους:

  • Ο πιο απλός τρόπος είναι να το μαγειρέψετε στον ατμό. Μπορείτε να μαγειρέψετε ολόκληρο το κεφάλι στον ατμό ή να το κόψετε σε μπουκίτσες.
  • Ψήστε το. Κόβουμε το κεφάλι του κουνουπιδιού σε μπριζόλες ή μπλουζάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
  • Κάντε πουρέ. Μόλις ψηθεί το κουνουπίδι, μπορούμε να το κάνουμε πουρέ μέχρι να γίνει λείο. Μερικοί το χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο για σάλτσες κρέμας ή το προσθέτουν σε smoothies.
  • Πολτοποιήστε το. Ενισχύστε τη διατροφική αξία του πουρέ πατάτας βράζοντας λίγο κουνουπίδι στον ατμό και πολτοποιώντας το μέσα σε αυτά. Ή παραλείψτε τις πατάτες και επιλέξτε κουνουπίδι πουρέ με χαμηλούς υδατάνθρακες. Μπορείτε επίσης να πολτοποιήσετε το κουνουπίδι σε ζύμη πίτσας για πιο ελαφριά κρούστα.
  • Τρίψτε το. Βράζουμε το κουνουπίδι στον ατμό και το τρίβουμε σε υφή σαν ρύζι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το μπρόκολο κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Ετοιμάστε πιλάφι με ψητό κουνουπίδι για δείπνο

Ποιες τροφές προλαμβάνουν τον καρκίνο;

Βραδινά γεύματα για να χάσετε εύκολα βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Τι να επιλέξω;

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Η επιλογή μεταξύ αποξηραμένων και φρέσκων φρούτων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι διατροφικές ανάγκες, η ευκολία και τα προσωπικά προτιμήματα. Και τα δύο έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα,

Μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα 

Συνταγή χειμώνας: Το μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα είναι ένα υπέροχο πιάτο που συνδυάζει την τρυφερότητα του κρέατος με τη φρεσκάδα των λαχανικών και την αρωματική γεύση του λεμονιού. Ιδανικό για οικογενειακά γεύματα, προσφέρει γεύσεις που μαγνητίζουν τους πάντες.

Μαρούλι: Ένας θαυματουργός σύμμαχος για διαβητικούς

Μαρούλι:Πολύτιμος σύμμαχος για τους διαβητικούς. Χάρη στη χαμηλή θερμιδική του αξία, τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί ιδανική επιλογή για καθημερινή κατανάλωση.

Σπιτική πίτσα: 5 ιδέες για να μην βαρεθείτε ποτέ

Σπιτική πίτσα: Η παρασκευή σπιτικής πίτσας είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική διαδικασία που μπορείτε να απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ακολουθούν πέντε νόστιμες ιδέες για πίτσες

Τσάι: Ποια είδη τσαγιού βελτιώνουν την πέψη;

Τσάι: Οι κατάλληλες τσάι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της πέψης, ανακουφίζοντας από πεπτικά προβλήματα και ενισχύοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα τσάγια

Πώς προστατεύει το ακτινίδιο την υγεία της καρδιάς;

Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας

Close Icon