Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κοτόπιτα: Πεντανόστιμη κοτόπιτα για να απολαύσει όλη η οικογένεια

Κοτόπιτα: Πεντανόστιμη κοτόπιτα για να απολαύσει όλη η οικογένεια

Κοτόπιτα: Ανακαλύψτε τα μυστικά για μια υπέροχη και εύκολη κοτόπιτα που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!


Αυτή η καταπληκτική σπιτική κοτόπιτα είναι το τέλειο πιάτο. Όμορφη εύθρυπτη ζύμη, τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου και γλυκά πράσα μαγειρεμένα σε κρεμώδη σάλτσα μηλίτη. Χρησιμοποιούμε μια εύκολη γέμιση  και την ψήνουμε σε μια φόρμα για κέικ για να μπορεί εύκολα να σβήσει και να κοπεί σε καλές φέτες.

Συστατικά

  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 πράσο κομμένο σε φέτες
  • 8 μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα, χωρίς κόκαλα , κομμένα σε κύβους
  • 1 κλωναράκι θυμάρι, φύλλα μαζεμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι
  • 100 ml λευκό κρασί ή ξηρό σέρι
  • 300 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 100 ml κρέμα γάλακτος ή διπλή κρέμα
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (χρησιμοποιήσαμε ολικής αλέσεως, αλλά χρησιμοποιήστε όποια ποικιλία έχετε)

Για τη ζύμη

  • 150 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους, συν επιπλέον για το πιάτο
  • 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και επιπλέον για το ξεσκόνισμα
  • 1 αυγό, χτυπημένο

Μέθοδος

  • ΒΗΜΑ 1

    Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το πράσο, το κοτόπουλο, τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα και μαγειρέψτε για 10-12 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, να μαλακώσουν τα πράσα και το μείγμα να σιγοβράζει. Ρίξτε το αλεύρι και μαγειρέψτε για 3 λεπτά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με αμμώδη πάστα. Ρίχνουμε μέσα το κρασί ή το σέρι, και σβήνουμε για 1 λεπτό, μετά ανακατεύουμε με το ζωμό, την κρέμα γάλακτος ή την κρέμα και τη μουστάρδα. Αφήνουμε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Βάλτε το σε ένα δοχείο και αφήστε το να κρυώσει για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.

  • ΒΗΜΑ 2

    Για να φτιάξετε τη ζύμη, τρίψτε το βούτυρο στο αλεύρι με μια μεγάλη πρέζα αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Προσθέστε το μισό χτυπημένο αυγό και 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό, και με τα χέρια σας, προσθέστε λίγο νερό ακόμα, αν χρειαστεί. Ζυμώνουμε για ένα λεπτό ώστε να ενωθεί τελείως και μετά αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.

  • ΒΗΜΑ 3

    Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ με χαλαρό πάτο 20 εκ. Τυλίξτε τα δύο τρίτα της ζύμης μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλη ώστε να στρώσετε το ταψί με λίγη προεξοχή. Χρησιμοποιήστε το για να στρώσετε τη φόρμα και μετά ρίξτε τη γέμιση με κουτάλι. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να γίνει αρκετά ώστε να καλύψει την πίτα. Αλείψτε την άκρη της ζύμης με λίγο από το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και μετά περάστε την πάνω από την πίτα για να κλείσει. Κόψτε την άκρη και μετά πιέστε με ένα πιρούνι για να σφραγιστεί. Ψύξτε μέχρι να είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε. Διατηρείται παγωμένο για έως και 24 ώρες .

  • ΒΗΜΑ 4

    Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220C. Αλείψτε την πίτα με λίγο από το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια χαράξτε ελαφρά ένα σταυρωτό σχέδιο από πάνω χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι . Ψήνετε σε ζεστό φύλλο για 20 λεπτά, μετά αλείφετε με το υπόλοιπο αυγό, αλατοπιπερώνετε με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και ψήνετε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και ξεκουράζουμε για 10 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά από το ταψί, απλώνουμε σε μια σανίδα και κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το Fast Food μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας;

4 Λιπαρές τροφές που βοηθούν τον μεταβολισμό μας

6 τροφές που πρέπει να πλένετε πριν τις καταναλώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon