Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινο κρέας: Έρευνα εξηγεί πώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Κόκκινο κρέας: Έρευνα εξηγεί πώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Κόκκινο κρέας: Η κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσληψη πρωτεΐνης για να αντισταθμίσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία.


Η κατανάλωση περισσότερου κρέατος —ειδικά κόκκινου και επεξεργασμένου — αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, και αν ναι, γιατί; Παρά την έντονη μελέτη, ο αντίκτυπος των τροφών ζωικής προέλευσης στην αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD) συζητείται έντονα και οι μηχανισμοί που κρύβουν τις πιθανές επιδράσεις των ζωικών πρωτεϊνών παραμένουν ασαφείς. Η κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσληψη πρωτεΐνης για να αντισταθμίσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και των κορεσμένων λιπαρών, της διατροφικής χοληστερόλης, του νατρίου, των νιτρωδών και ακόμη και του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά τα στοιχεία που υποστηρίζουν πολλούς από αυτούς τους μηχανισμούς δεν ήταν αξιόπιστα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι υποκείμενοι ένοχοι μπορεί να περιλαμβάνουν εξειδικευμένους μεταβολίτες που δημιουργούνται από τα βακτήρια του εντέρου μας όταν τρώμε κρέας.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts και στο Cleveland Clinic Lerner Research Institute ποσοτικοποιεί τον κίνδυνο ASCVD που σχετίζεται με την πρόσληψη κρέατος και εντοπίζει υποκείμενες βιολογικές οδούς που μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση αυτού του κινδύνου. Η μελέτη σχεδόν 4.000 ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ άνω των 65 ετών δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ASCVD -22% υψηλότερο κίνδυνο για περίπου κάθε 1,1 μερίδα την ημέρα- και ότι περίπου το 10% αυτού του αυξημένου κινδύνου εξηγείται από αυξημένο επίπεδα τριών μεταβολιτών που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου από θρεπτικά συστατικά που είναι άφθονα στο κρέας. Υψηλότερος κίνδυνος και διασυνδέσεις με βακτηριακούς μεταβολίτες του εντέρου βρέθηκαν για το κόκκινο κρέας αλλά όχι για τα πουλερικά, τα αυγά ή τα ψάρια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (ATVB) την 1η Αυγούστου, είναι η πρώτη που διερευνά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τροφών ζωικής προέλευσης και του κινδύνου συμβάντων ASCVD και τη διαμεσολάβηση αυτού του κινδύνου από ενώσεις που δημιουργούνται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. καθώς και από τις παραδοσιακές οδούς κινδύνου ASCVD όπως η χοληστερόλη στο αίμα, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν οδηγούν σε διαβήτη τύπου 2

Η plant based διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη διατροφή της μακροζωίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon