Διατροφή

Κόκκινο κρέας: Έρευνα εξηγεί πώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Κόκκινο κρέας: Έρευνα εξηγεί πώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Κόκκινο κρέας: Η κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσληψη πρωτεΐνης για να αντισταθμίσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Η κατανάλωση περισσότερου κρέατος —ειδικά κόκκινου και επεξεργασμένου — αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, και αν ναι, γιατί; Παρά την έντονη μελέτη, ο αντίκτυπος των τροφών ζωικής προέλευσης στην αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD) συζητείται έντονα και οι μηχανισμοί που κρύβουν τις πιθανές επιδράσεις των ζωικών πρωτεϊνών παραμένουν ασαφείς. Η κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσληψη πρωτεΐνης για να αντισταθμίσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και των κορεσμένων λιπαρών, της διατροφικής χοληστερόλης, του νατρίου, των νιτρωδών και ακόμη και του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά τα στοιχεία που υποστηρίζουν πολλούς από αυτούς τους μηχανισμούς δεν ήταν αξιόπιστα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι υποκείμενοι ένοχοι μπορεί να περιλαμβάνουν εξειδικευμένους μεταβολίτες που δημιουργούνται από τα βακτήρια του εντέρου μας όταν τρώμε κρέας.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts και στο Cleveland Clinic Lerner Research Institute ποσοτικοποιεί τον κίνδυνο ASCVD που σχετίζεται με την πρόσληψη κρέατος και εντοπίζει υποκείμενες βιολογικές οδούς που μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση αυτού του κινδύνου. Η μελέτη σχεδόν 4.000 ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ άνω των 65 ετών δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ASCVD -22% υψηλότερο κίνδυνο για περίπου κάθε 1,1 μερίδα την ημέρα- και ότι περίπου το 10% αυτού του αυξημένου κινδύνου εξηγείται από αυξημένο επίπεδα τριών μεταβολιτών που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου από θρεπτικά συστατικά που είναι άφθονα στο κρέας. Υψηλότερος κίνδυνος και διασυνδέσεις με βακτηριακούς μεταβολίτες του εντέρου βρέθηκαν για το κόκκινο κρέας αλλά όχι για τα πουλερικά, τα αυγά ή τα ψάρια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (ATVB) την 1η Αυγούστου, είναι η πρώτη που διερευνά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τροφών ζωικής προέλευσης και του κινδύνου συμβάντων ASCVD και τη διαμεσολάβηση αυτού του κινδύνου από ενώσεις που δημιουργούνται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. καθώς και από τις παραδοσιακές οδούς κινδύνου ASCVD όπως η χοληστερόλη στο αίμα, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν οδηγούν σε διαβήτη τύπου 2

Η plant based διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη διατροφή της μακροζωίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.