Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαβήτης τύπου 2: Η πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών δεν αυξάνει τον κίνδυνο

Διαβήτης τύπου 2: Η πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών δεν αυξάνει τον κίνδυνο

Διαβήτης τύπου 2: Τα ευρήματα νέας ανάλυσης διαψεύδουν την κοινή πεποίθηση ότι τα επεξεργασμένα και μη ολικής αλέσεως δημητριακά μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε διαβήτη τύπου 2.


Νέα δημοσίευση στο Mayo Clinic Proceedings παρουσιάζει δεδομένα που αναιρούν την κοινή πεποίθηση ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών συνδέεται με κινδύνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 (T2D). Συγγραφέας της είναι ο Δρ. Glenn Gaesser, Ph.D., καθηγητής στο College of Health Solutions στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Η ανάλυση περιλαμβάνει δεδομένα από όλες τις δημοσιευμένες μελέτες κοόρτης παρατήρησης που εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών και του κινδύνου T2D. Με βάση τα ευρήματα από 11 διαφορετικούς πληθυσμούς ενηλίκων, με σχεδόν 400.000 άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες, τα αποτελέσματα δεν αποκαλύπτουν καμία συσχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών και του κινδύνου T2D.

Αυτά τα ευρήματα διαψεύδουν την κοινή πεποίθηση ότι τα επεξεργασμένα και μη ολικής αλέσεως δημητριακά μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με δημητριακά, όπως ψωμιά, δημητριακά και ζυμαρικά δεν αύξησε τον κίνδυνο διαβήτη και μάλιστα η συνολική πρόσληψη τους συσχετίστηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ακόμη και σε μελέτες που περιελάμβαναν τροφές με δημητριακά, όπως κέικ, μπισκότα, γλυκά ρολά και μάφιν, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με τον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, αρκετές μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση λευκού ρυζιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, κυρίως σε ασιατικούς πληθυσμούς.

«Αν και τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται εκπληκτικά, υπάρχει στην πραγματικότητα μια απλή εξήγηση», εξηγεί ο Δρ Γκάισερ. “Μεγάλο μέρος της έρευνας που συνδέει την κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών με τον κίνδυνο Διαβήτη τύπου 2 βασίζεται σε διατροφικά πρότυπα, τα οποία κατηγοριοποιούν συνήθως τα επεξεργασμένα δημητριακά μαζί με το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα ποτά με ζάχαρη, τις τηγανητές πατάτες και τα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί η διακριτή διαφορά μεταξύ των κατηγοριών υψηλότερου κινδύνου, όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και τα ζαχαρούχα ποτά και της κατηγορίας των επεξεργασμένων δημητριακών, η οποία συχνά συνδέεται λανθασμένα με τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2».

Ο Δρ Gaesser προσθέτει ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά που καταναλώνονται στην Αμερική είναι εμπλουτισμένα με θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, σίδηρο και φολικό οξύ και περιλαμβάνουν πολλά άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αναπλήρωση των διατροφικών ελλείψεων που μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένες Αμερικανικές δίαιτες. Τα δημητριακά είναι πολύ πιο υγιεινά από ό,τι πιστεύαμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η COVID-19 τα άτομα με διαβήτη;

Και μόνο η θέα ενός γεύματος διεγείρει την ανοσοαπόκριση

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Nέο μοντέλο για τη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον προδιαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon