Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που δίνουν σε αυτές τις ρουμπινί ομορφιές το χρώμα τους έρχονται επίσης με ισχυρά οφέλη για την υγεία. Τα πιο βαθιά χρώματα, όπως η σκοτεινή απόχρωση των τεύτλων, συνήθως σημαίνει ότι το λαχανικό είναι πιο πλούσιο σε αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τεύτλα

  • Σύμφωνα με το USDA , τα τεύτλα είναι ένα από τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C και νιτρικών αλάτων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη , το γήινο λαχανικό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να ενισχύσει την αθλητική αντοχή.
  • Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε το ψήσιμο τεύτλων με λίγο υγιές λάδι στην καρδιά και σοτάρετε τα χόρτα για την υψηλή συγκέντρωση βιταμινών Α, C και Κ. Μπορείτε επίσης να πιείτε το χυμό τους, αλλά οι ερευνητές συνιστούν να προσέχετε την κατανάλωση. Η κατανάλωση χυμού τεύτλων καθημερινά μπορεί να είναι πολύ καλή. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε την κατανάλωση τεύτλων μόνο μερικές φορές την εβδομάδα και ανάμειξη χυμού τεύτλων με άλλους χυμούς φρούτων και λαχανικών για να βελτιώσετε τη γεύση, να προσθέσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και να αποτρέψετε την υπερβολική κατανάλωση.
 Κόκκινο λάχανο
  • Ενώ μπορεί να φαίνεται πιο μωβ από το κόκκινο, αυτό το λάχανο μοιράζεται πολλά από τα οφέλη του με τα σταυρόδερμα αδέλφια του όπως το λάχανο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών και το μπρόκολο. Το βαθύ χρώμα του προέρχεται από ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών διαταραχών, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη .
  • Το κόκκινο λάχανο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μόνο φλιτζάνι έχει 85 τοις εκατό της ημερήσιας απαίτησής σας για βιταμίνη C, 42 τοις εκατό βιταμίνης Κ και 20 τοις εκατό βιταμίνης Α. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, καλίου και μαγγανίου.
  • Φάτε ωμό κόκκινο λάχανο για να πάρετε την περισσότερη γεύση και θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Μπορείτε επίσης να το μαγειρέψετε, αλλά φροντίστε να το βράσετε στον ατμό με λίγο νερό και σύντομο χρόνο μαγειρέματος για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη ανθοκυανίνη, γλυκοσινολικά άλατα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Για μια επιπλέον ώθηση των καλών βακτηρίων, μπορείτε επίσης να ζυμώσετε το λάχανο.

Ντομάτες

  • Από τη σάλτσα ζυμαρικών έως τη φρέσκια σαλάτα caprese, οι ντομάτες παρέχουν κρυμμένα οφέλη. Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, βιταμίνης C και καλίου. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας , περίπου το 85% του λυκοπενίου στη διατροφή μας προέρχεται από φρέσκες ντομάτες και προϊόντα ντομάτας.
  • Ενώ όλες οι ποικιλίες παρέχουν θρεπτικά οφέλη, οι ντομάτες μαγειρεμένες με λίγο λάδι διευκολύνουν το σώμα να απορροφήσει λυκοπένιο.

Ακολουθεί βίντεο για τα κόκκινα λαχανικά