Διατροφή

Κοιλιοκάκη ραντεβού: Τα ραντεβού για φαγητό με κοιλιοκάκη είναι μια πρόκληση

Κοιλιοκάκη ραντεβού: Τα ραντεβού για φαγητό με κοιλιοκάκη είναι μια πρόκληση

Κοιλιοκάκη ραντεβού: Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη ανέφεραν διάφορες προκλήσεις όταν βγήκαν ραντεβού, κυρίως επικοινωνία των αναγκών τους και διαχείριση των συναισθημάτων λύπης, άγχους και αμηχανίας.

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη ανέφεραν διάφορες προκλήσεις όταν βγήκαν ραντεβού, κυρίως επικοινωνία των αναγκών τους και διαχείριση των συναισθημάτων λύπης, άγχους και αμηχανίας, σύμφωνα με στοιχεία της Εβδομάδας Digestive Disease. «Γνωρίζουμε ήδη ότι η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η δια βίου τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη και πολλές μελέτες έχουν δείξει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η διατροφή, ειδικά το φαγητό έξω, στην ποιότητα ζωής», λέει η Jessica Lebovits, RD, CDN, κλινική διαιτολόγος στο Κέντρο Κοιλιοκάκης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αλλά υπήρχε ένα κενό στην έρευνα όσον αφορά το ραντεβού με κοιλιοκάκη».

Η Lebovits συνέχισε, «Όταν αναζητάτε έναν νέο ρομαντικό σύντροφο, το ραντεβού τείνει να περιστρέφεται γύρω από το φαγητό, ειδικά το φαγητό σε εστιατόρια. Στην κλινική, μερικοί ασθενείς ήθελαν να συζητήσουν τις δυσκολίες των εμπειριών γνωριμιών τους, αλλά άλλοι παραδέχθηκαν ότι ντρέπονταν να αναφέρουν αυτά τα θέματα με τους παρόχους τους».

Η Lebovits και οι συνεργάτες της στόχευαν να εντοπίσουν τις προκλήσεις και τις συναισθηματικές ανησυχίες του ραντεβού καθώς και τα χαρακτηριστικά ιδανικού συντρόφου μεταξύ των ενηλίκων ασθενών με κοιλιοκάκη, πραγματοποιώντας μια ποιοτική ανάλυση σε μια ποσοτική μελέτη. Κάλεσαν 11.884 ενήλικες ασθενείς από το Κέντρο Κοιλιοκάκης, οι οποίοι ακολούθησαν όλοι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, να συμμετάσχουν σε μια διαδικτυακή έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, τρεις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου συνέλαβαν πληροφορίες σχετικά με συμπεριφορές ραντεβού, συναισθήματα και στάσεις απέναντι στο ραντεβού με κοιλιοκάκη. Περισσότερο από το 10% ολοκλήρωσε την έρευνα, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν γυναίκες (87%) και το 44% ανέφερε ραντεβού με κοιλιοκάκη.

«Διαπιστώσαμε ότι το ραντεβού με κοιλιοκάκη περιλαμβάνει διάφορους αγώνες και συναισθηματικές προκλήσεις, ειδικά γύρω από το φαγητό έξω, την επικοινωνία αναγκών που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη και τη διαχείριση των συναισθημάτων λύπης, άγχους, ανεπιθύμητης προσοχής και αμηχανίας», είπε η Lebovits. «Ένας ερωτώμενος εξήγησε τον αγώνα του ως «μεταδίδοντας τη σοβαρότητα της νόσου χωρίς να τρομάξει εντελώς το άλλο άτομο μακριά».

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τις μεγαλύτερες μάχες όταν βγαίνετε ραντεβού με κοιλιοκάκη, τα πιο κοινά θέματα ήταν:

  • το φαγητό έξω (41%),
  • η μετάδοση της νόσου σε ραντεβού (19%),
  • η εμπειρία αρνητικών συναισθημάτων (19%),
  • και το φιλί (4%) ).
  • Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν ότι ένιωσαν θλίψη, ντροπή ή παραμέληση σε ένα ραντεβού (53%),
  • ενώ το 18% ένιωσε θυμό ή ευερεθιστότητα, το 11% ανεπιθύμητη προσοχή και το 7% φόβο ή νευρικότητα.
  • Οι ερωτηθέντες σημείωσαν ότι τα πιο πολύτιμα χαρακτηριστικά του συντρόφου τους ήταν η κατανόηση (22%),
  • και η συμπόνια (16%).

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να καθοδηγήσουμε την κλινική πρακτική και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να αναπτύξουν στρατηγικές για τη διαχείριση της δίαιτας χωρίς γλουτένη σε κοινωνικά περιβάλλοντα και να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπό της στα ραντεβού», είπε η Lebovits. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης με έναν διαιτολόγο για τη διαχείριση της κοιλιοκάκης, καθώς αυτές οι συζητήσεις σχετικά με συγκεκριμένα κοινωνικά εμπόδια και την ποιότητα ζωής απαιτούν χρόνο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η κοιλιοκάκη επηρεάζει τον οργανισμό μας;

Ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις;

1 στους 10 στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από αυτοάνοσες διαταραχές

Tips αυτοφροντίδας για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δημιουργήστε ένα πικάντικο smoothie με κουρκουμά

Smoothie κουρκουμάς: Απολαύστε το δροσιστικό και θρεπτικό Smoothie με κουρκουμά! Είναι ένας τέλειος τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας ή να επαναφορτίσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας το απόγευμα.