Επιστημονικά Νέα

Κοιλιοκάκη: Πώς η κοιλιοκάκη επηρεάζει τον οργανισμό μας;

Κοιλιοκάκη: Πώς η κοιλιοκάκη επηρεάζει τον οργανισμό μας;

Κοιλιοκάκη: Εάν υποψιάζεστε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή αξιολόγηση και διάγνωση.

Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα πυροδοτεί μια ανώμαλη απόκριση που καταστρέφει την επένδυση του λεπτού εντέρου. Αυτή η βλάβη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Κοιλιοκάκη

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να διαφέρουν ευρέως μεταξύ των ατόμων και μπορεί να περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και δυσκοιλιότητα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν πέρα από το πεπτικό σύστημα, όπως κόπωση, απώλεια βάρους, αναιμία, πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις, δερματικά εξανθήματα, ακόμη και νευρολογικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ή περιφερική νευροπάθεια.

Η διάγνωση της κοιλιοκάκης περιλαμβάνει έναν συνδυασμό εξετάσεων αίματος και βιοψίας λεπτού εντέρου. Οι εξετάσεις αίματος μετρούν τα επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων που είναι συνήθως αυξημένα σε άτομα με κοιλιοκάκη. Εάν οι αιματολογικές εξετάσεις υποδηλώνουν κοιλιοκάκη, πραγματοποιείται βιοψία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση εξετάζοντας τη βλάβη στην εντερική επένδυση.

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγετε όλα τα τρόφιμα και τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, των ζυμαρικών, των δημητριακών, των επεξεργασμένων τροφίμων, ακόμη και ορισμένων φαρμάκων και καλλυντικών που μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Ακολουθώντας μια δίαιτα χωρίς γλουτένη επιτρέπει στο λεπτό έντερο να επουλωθεί, μειώνει τα συμπτώματα και προλαμβάνει μακροχρόνιες επιπλοκές.

Η ζωή με κοιλιοκάκη απαιτεί προσεκτική προσοχή στις επιλογές τροφίμων και στην ανάγνωση των ετικετών για τον εντοπισμό κρυμμένων πηγών γλουτένης. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την εκπαίδευση των μελών της οικογένειας, των φίλων και των εστιατορίων σχετικά με τη σημασία της αποφυγής της διασταυρούμενης μόλυνσης με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Η διαβούλευση με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο που ειδικεύεται στην κοιλιοκάκη μπορεί να είναι ευεργετική για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου και θρεπτικού προγράμματος γευμάτων χωρίς γλουτένη.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές. Διατροφικές ελλείψεις μπορεί να εμφανιστούν λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, οστεοπόρωση ή μειωμένη ανάπτυξη στα παιδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 1, η νόσος του θυρεοειδούς ή ορισμένοι καρκίνοι του γαστρεντερικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS) είναι μια ξεχωριστή πάθηση που μοιράζεται ορισμένα παρόμοια συμπτώματα με την κοιλιοκάκη, αλλά δεν περιλαμβάνει την ίδια αυτοάνοση απόκριση ή εντερική βλάβη. Τα άτομα με NCGS εμφανίζουν συμπτώματα μετά την κατανάλωση γλουτένης αλλά δεν είναι θετικά για κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι.

Εάν υποψιάζεστε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή αξιολόγηση και διάγνωση. Μπορούν να σας καθοδηγήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις, να παρέχουν κατάλληλες συμβουλές για τη διαχείριση της πάθησης και να προσφέρουν υποστήριξη στην υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής χωρίς γλουτένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις;

Κάντε αυτό το λαχανικό χωρίς γλουτένη μέρος της θρεπτικής διατροφής σας

Γιατί πρέπει να εντάξετε την κινόα στη διατροφή σας;

Τα ζυμαρικά ή οι πατάτες είναι καλύτερα για την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Το σαμποτάζ και η συμπαιγνία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ταξίδι απώλειας βάρους σας διαπιστώνει μελέτη

Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, ωστόσο, μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι ματαιώνουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο στο να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής".

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.