Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κλασικά μελομακάρονα: Τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας

Κλασικά μελομακάρονα: Τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας

Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η γεύση τους, η υφή τους και το άρωμα από τα μπαχαρικά τα καθιστούν απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι.

Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η γεύση τους, η υφή τους και το άρωμα από τα μπαχαρικά τα καθιστούν απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας μελομακάρονα.


Συστατικά:

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια (για τη γέμιση)

 

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 γαρίφαλα

 

Για την επικάλυψη:

  • 200 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

 

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα ή μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε.
  2. Πλάθουμε τα μελομακάρονα: Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε μπαλάκια ή οβάλ σχήματα. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
  3. Ψήνουμε: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και τα γαρίφαλα για 5 λεπτά.
  5. Σιροπιάζουμε: Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα. Αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπιτικά ζυμαρικά;

Πρωτεΐνες: Ποιες κρύβονται πίσω από τη γήρανση του εγκεφάλου;

Vegan: Συνταγές για χορτοφάγους για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Ζαχαρούχα ροφήματα: Γιατί είναι επικίνδυνα για την καρδιά και ποιες είναι οι υγιεινές εναλλακτικές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon