Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κλασικά μελομακάρονα: Τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας

Κλασικά μελομακάρονα: Τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας

Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η γεύση τους, η υφή τους και το άρωμα από τα μπαχαρικά τα καθιστούν απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι.


Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η γεύση τους, η υφή τους και το άρωμα από τα μπαχαρικά τα καθιστούν απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας μελομακάρονα.

Συστατικά:

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια (για τη γέμιση)

 

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 γαρίφαλα

 

Για την επικάλυψη:

  • 200 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

 

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα ή μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε.
  2. Πλάθουμε τα μελομακάρονα: Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε μπαλάκια ή οβάλ σχήματα. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
  3. Ψήνουμε: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και τα γαρίφαλα για 5 λεπτά.
  5. Σιροπιάζουμε: Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα. Αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπιτικά ζυμαρικά;

Πρωτεΐνες: Ποιες κρύβονται πίσω από τη γήρανση του εγκεφάλου;

Vegan: Συνταγές για χορτοφάγους για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Ζαχαρούχα ροφήματα: Γιατί είναι επικίνδυνα για την καρδιά και ποιες είναι οι υγιεινές εναλλακτικές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ιδανική συνταγή για τους λάτρεις της λευκής σοκολάτας

Μπισκότα με λευκή σοκολάτα: Τα μπισκότα με λευκή σοκολάτα είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την κρεμώδη γεύση της λευκής σοκολάτας με την τραγανή υφή του μπισκότου. Η συνταγή αυτή είναι εύκολη και γρήγορη, και τα μπισκότα γίνονται ιδανικά

Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην εποχική συναισθηματική ιαταραχή (SAD) 

SAD: Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση. Οι τροφές αυτές μπορεί να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις και πτώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες σχετίζονται με αλλαγές στη διάθεση και την ενέργεια.

Είναι πράγματι η καστανή ζάχαρη πιο υγiεινή επιλογή;

Καστανή Ζάχαρη: Η καστανή ζάχαρη συχνά θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή ζάχαρη λόγω της παρουσίας μελάσας, η οποία της προσδίδει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα και μια πιο πλούσια γεύση. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι διαφορές

Κέικ Αμυγδάλου: Το γλυκό που θα λατρέψετε

Κέικ Αμυγδάλου: Το κέικ αμυγδάλου είναι ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό της ελληνικής κουζίνας, γνωστό για την ελαφριά υφή του και τη γλυκιά, αρωματική γεύση του αμυγδάλου. Πρόκειται για μια απλή αλλά εξαιρετικά γευστική συνταγή

Το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ σας

Μπισκότα με τζίντζερ και κανέλα: Τα μπισκότα τζίντζερ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και αρωματικά γλυκά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και των εορτών. Η χαρακτηριστική γεύση του τζίντζερ, σε συνδυασμό με την κανέλα, το γαρίφαλο και τη γλυκιά μελάσα,

4 tips που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ζάχαρη

Η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση είναι να αναγνωρίσετε ποιες τροφές περιέχουν ζάχαρη. Πολλές φορές η ζάχαρη κρύβεται σε τρόφιμα που δεν περιμέναμε, όπως σε σάλτσες, έτοιμα γεύματα και ακόμη και σε φρούτα σε κονσέρβα.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σπανάκι συχνά 

Η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στη βελτίωση της πεπτικής υγείας και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες προάγουν επίσης την αίσθηση κορεσμού, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Το απόλυτο γλυκό για μικρούς και μεγάλους

Μαλακά Μπισκότα: Τα μαλακά μπισκότα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα γλυκά με απαλή και αφράτη υφή. Είναι ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας και συνδυάζονται τέλεια με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη

Close Icon