Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κίνδυνοι για την υγεία από τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βαρέα μέταλλα

Κίνδυνοι για την υγεία από τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βαρέα μέταλλα

Το θέμα της τροφικής μόλυνσης από μέταλλα έχει κλιμακωθεί, κυρίως λόγω της Έκθεσης του Κογκρέσου των ΗΠΑ του 2021 που αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα μετάλλων σε ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα εκείνα που προορίζονται για βρέφη. 


Το θέμα της τροφικής μόλυνσης από μέταλλα έχει κλιμακωθεί, κυρίως λόγω της Έκθεσης του Κογκρέσου των ΗΠΑ του 2021 που αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα μετάλλων σε ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα εκείνα που προορίζονται για βρέφη. Πρόσφατες μελέτες, που θα παρουσιαστούν στο 2023 Society for Risk Analysis Annual Conference, στοχεύουν να διερευνήσουν τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα και των σχετικών κινδύνων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Οι καλλιέργειες τροφίμων μπορούν να απορροφήσουν βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, του αρσενικού και του καδμίου, από μολυσμένο έδαφος, αέρα και πηγές νερού. Αυτό το φαινόμενο προκαλεί ανησυχίες καθώς ίχνη αυτών των επικίνδυνων μετάλλων βρίσκονται σε κοινά τρόφιμα, που κυμαίνονται από ρύζι και δημητριακά μέχρι ξηρούς καρπούς και σπανάκι. Η πρώτη μελέτη διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με τη διατροφική έκθεση σε μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη μετάλλων από διάφορες πηγές, αναλύοντας τη δύναμη της συσχέτισης μεταξύ της διατροφικής έκθεσης και των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία. Εξετάστηκαν τόσο οι καρκινικές όσο και οι μη καρκινικές επιπτώσεις στην υγεία, χρησιμοποιώντας τις βαθμολογίες των κριτηρίων Bradford Hill.

Επιπτώσεις και κίνδυνοι του μολύβδου

Ο μόλυβδος, ένα τοξικό μέταλλο που βρίσκεται σε διάφορες περιβαλλοντικές πηγές, εμφάνισε βαθμολογίες μέτριου έως υψηλού κινδύνου για την πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του εγκεφάλου . Επιπλέον, έδειξε μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για μη καρκινικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των αιμοποιητικών, αναπαραγωγικών, νευρολογικών, νεφρικών και αναπνευστικών επιδράσεων.

Η παρουσία και οι κίνδυνοι του αρσενικού

Το αρσενικό, ένα φυσικό τοξικό στοιχείο, έδειξε μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για καρκίνους του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων, των νεφρών και του ήπατος. Επίσης, παρουσίασε μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για μη καρκινικούς κινδύνους, εκτεινόμενες δερματικές βλάβες, καρδιαγγειακές παθήσεις, ανοσολογικές, νευρολογικές, αναπαραγωγικές, αναπτυξιακές και νεφρικές επιδράσεις.

Επιπτώσεις και κίνδυνοι του καδμίου

Το κάδμιο, που υπάρχει σε διάφορες πηγές τροφίμων όπως οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποκάλυψε βαθμολογίες μέτριου έως υψηλού κινδύνου για καρκίνους του προστάτη, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παγκρέατος και του ενδομητρίου. Επίσης, εμφάνισε μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για μη καρκινικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των νεφρικών, αναπτυξιακών, αναπαραγωγικών, ανοσολογικών και νευρολογικών επιδράσεων.

Ποσοτική Εκτίμηση Κινδύνου Καρκίνου

Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε σε μια ποσοτική αξιολόγηση του κινδύνου καρκίνου για διάφορα τρόφιμα που περιέχουν ανόργανο αρσενικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι πάνω από 6.000 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα και περισσότερες από 7.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος ετησίως θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κατανάλωση ανόργανου αρσενικού στις ΗΠΑ.

Προσδιορισμός Τροφίμων Υψηλού Κινδύνου

Ορισμένα προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, του σιταριού και των φυλλωδών πράσινων λαχανικών, εντοπίστηκαν ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου από άλλα. Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό της μόλυνσης από μέταλλα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, δεδομένων των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων καρκίνων και άλλων μη καρκινικών επιπτώσεων στην υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου

5 λόγοι για να προσθέσετε τη χλωρέλλα στη διατροφή σας

5 προειδοποιητικά σημάδια ότι το σώμα σας είναι γεμάτο τοξίνες

Πόσες τοξίνες περιέχουν οι παιδικές τροφές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon