Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρπούζι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καρπούζι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καρπούζι : Το καρπούζι ( Citrullus lanatus ) είναι ένα μεγάλο, γλυκό φρούτο που προέρχεται από τη νότια Αφρική. Σχετίζεται με πεπόνι, κολοκύθια, κολοκύθα και αγγούρι.

Το καρπούζι είναι γεμάτο με νερό και θρεπτικά συστατικά, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά δροσιστικό. Επιπλέον, είναι μια καλή διατροφική πηγή τόσο της κιτρουλίνης όσο και του λυκοπενίου, δύο ισχυρών φυτικών ενώσεων. Αυτό το ζουμερό πεπόνι μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένο πόνο στους μυς.


Στοιχεία για τη διατροφή
  • Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,5%). Δεν παρέχει σχεδόν καμία πρωτεΐνη ή λίπος και είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες.

Τα θρεπτικά συστατικά σε 2/3 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ωμού καρπουζιού είναι :

  • Θερμίδες: 30
  • Νερό: 91%
  • Πρωτεΐνη: 0,6 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 7,6 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 6,2 γραμμάρια
  • Ίνες: 0,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες

  • Το καρπούζι περιέχει 12 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι (152 γραμμάρια).
  • Οι υδατάνθρακες είναι ως επί το πλείστον απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Το καρπούζι παρέχει επίσης μια μικρή ποσότητα ινών.
  • Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) – ένα μέτρο του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα – των καρπουζιών κυμαίνεται από 72-80, το οποίο είναι υψηλό .
  • Ωστόσο, κάθε μερίδα καρπουζιού είναι σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες, οπότε η κατανάλωση δεν θα πρέπει να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Φυτικές Ίνες

  • Το καρπούζι είναι μια κακή πηγή ινών , παρέχοντας μόνο 0,4 γραμμάρια ανά 2/3 φλιτζάνι (100 γραμμάρια).
  • Ωστόσο, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φρουκτόζη, θεωρείται υψηλή σε FODMAPs ή σε ζυμώσιμοι υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας.
  • Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα σε άτομα που δεν μπορούν να τα αφομοιώσουν πλήρως, όπως αυτά με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και μια αξιοπρεπής πηγή πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων.

  • Βιταμίνη C. Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος και την ανοσοποιητική λειτουργία .
  • Κάλιο. Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς.
  • Χαλκός. Αυτό το μέταλλο είναι πιο άφθονο σε φυτικά τρόφιμα και συχνά λείπει από τη δυτική διατροφή.
  • Βιταμίνη Β5. Επίσης γνωστή ως παντοθενικό οξύ, αυτή η βιταμίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα σε κάποιο βαθμό.
  • Βιταμίνη Α. Το καρπούζι περιέχει β-καροτένιο .
 Ακολουθεί βίντεο για το καρπούζι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αρκουμανέας: Τα κρούσματα σήμερα θα είναι κοντά στα 3.000

Λαγνεία : Mάθετε τι ακριβώς είναι

Alpha Bank: Έμπρακτη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon