Διατροφή

Καλαμπόκι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καλαμπόκι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καλαμπόκι : Το καλαμπόκι είναι ένα αμυλούχο λαχανικό και δημητριακά που τρώγονται σε όλο τον κόσμο για αιώνες.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία του καλαμποκιού είναι αμφιλεγόμενα – ενώ περιέχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η καλλιέργεια συχνά τροποποιείται γενετικά.

Τι είναι το καλαμπόκι
  • Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο ένα λαχανικό όσο και ένα δημητριακό.
  • Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε από το στάχυ θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως ολικής αλέσεως .
  • Το καλαμπόκι προέρχεται από το Μεξικό πριν από 9.000 χρόνια και είναι γνωστό με το αρχικό του όνομα «αραβόσιτος» σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί μεγάλωσαν και συγκομιδή αυτής της καλλιέργειας ως κύρια πηγή τροφής.
Πολύ θρεπτικά
  • Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης σχετικά χαμηλή σε πρωτεΐνες και λίπη.

Ένα φλιτζάνι (164 γραμμάρια) γλυκού κίτρινου καλαμποκιού περιέχει :

  • Θερμίδες: 177 θερμίδες
  • Υδατάνθρακες: 41 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 5,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 2,1 γραμμάρια
  • Ίνες: 4,6 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 17% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 24% του DV
  • Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 19% του DV
  • Μαγνήσιο: 11% του DV
  • Κάλιο: 10% του DV
  • Το καλαμπόκι περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις που μπορεί να παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Η περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ματιών

  • Το καλαμπόκι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη , δύο καροτενοειδή που μπορεί να αποτρέψουν τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας (AMD)
  • Αυτό είναι πιθανό επειδή η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη αποτελούν μεγάλο μέρος της περιοχής της ωχράς κηλίδας των ματιών σας .
  • Μια μελέτη σε 365 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη καροτενοειδών – ειδικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – είχαν 43% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης AMD σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη .

Μπορεί να αποτρέψει την εκφυλιστική νόσο και άλλα πεπτικά προβλήματα

  • Οι ίνες στο καλαμπόκι μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.
  • Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Ακόμη περισσότερο, η κατανάλωση αρκετών ινών προάγει την υγιή πέψη και μπορεί να σας προστατεύσει από προβλήματα του εντέρου .
  • Το καλαμπόκι, ειδικότερα, μπορεί να προστατεύσει από συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκφυλιστικής νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του πεπτικού συστήματος .

Ακολουθεί βίντεο για το καλαμπόκι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Τόσο διάστημα μπορείτε να μείνετε νηστικοί

Θηλασμός : Τα οφέλη του στην μαμά και το παιδί

Μπανάνες : Δείτε πότε επηρεάζουν τον διαβήτη και το Σάκχαρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.

Ποια είδη τροφών μπορούν να καθαρίσουν το στομάχι σας;

Στομάχι τροφές: Όταν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι ήπιες για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.

Είναι τα σπορέλαια επικίνδυνα για την υγεία σας;

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry διαπίστωσε ότι η θέρμανση φυτικών ελαίων, όπως το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, σε υψηλές θερμοκρασίες παρήγαγε υψηλά επίπεδα τοξικών ενώσεων.

Μπορούν οι φράουλες να ανακουφίσουν τους πονοκεφάλους;

Φράουλες: Αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη ή ακόμα και στην ανακούφιση των πονοκεφάλων. Οι φράουλες είναι μια υγιεινή επιλογή φρούτων που αξίζει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Πράσινες πιπεριές: Σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας

Πράσινες πιπεριές: Μια νόστιμη προσθήκη για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β6 που περιέχει συμβάλλουν στη συνολική υγεία του πεπτικού σας συστήματος.