Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Junk food: Τα έτοιμα γεύματα δεν είναι ό,τι καλύτερο για εμάς ή για τον πλανήτη

Junk food: Τα έτοιμα γεύματα δεν είναι ό,τι καλύτερο για εμάς ή για τον πλανήτη

Junk food: Τα έτοιμα γεύματα όχι μόνο δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο τα μαγειρεμένα στο σπίτι, αλλά έχουν και υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Μια νέα μελέτη από το University of Aberdeen Rowett Institute διαπίστωσε ότι τα έτοιμα γεύματα όχι μόνο δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο τα μαγειρεμένα στο σπίτι, αλλά έχουν και υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Οι επιστήμονες συνέκριναν τη διατροφική ποιότητα, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και το κόστος 54 κατεψυγμένων ή έτοιμων γευμάτων και ισοδύναμων σπιτικών γευμάτων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συγκρίνουν γεύματα ζωικά με φυτικά και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των διαφόρων μεθόδων μαγειρέματος στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.


Το μέσο επίπεδο των ελεύθερων σακχάρων (αυτών που προστίθενται στα τρόφιμα) στα έτοιμα γεύματα ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Τα έτοιμα γεύματα είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Ο Magaly Aceves Martins, ερευνητής στο Ινστιτούτο Rowett, δήλωσε: «Τα έτοιμα γεύματα με βάση τα ζώα έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Οι εκπομπές είναι σχεδόν 40% υψηλότερες για τα έτοιμα γεύματα με βάση τα ζώα από τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Τα έτοιμα γεύματα με βάση τα φυτά και τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα είχαν συγκρίσιμες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.»

«Το μαγείρεμα έτοιμων γευμάτων ή ισοδύναμα σπιτικά γεύματα προσθέτουν περαιτέρω εκπομπές—βρήκαμε ότι το μαγείρεμα στο φούρνο προστέθηκε έως και 20% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το μαγείρεμα στη σόμπα και το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων πρόσθεσαν μόνο έως και 4% ή λιγότερο από 1% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αντίστοιχα .» Ο καθηγητής Baukje de Roos πρόσθεσε, «Τα έτοιμα γεύματα είναι πολύ δημοφιλή, λόγω έλλειψης χρόνου για μαγείρεμα, διαφορετικών ωρών γευμάτων και μερικές φορές έλλειψης μαγειρικών δεξιοτήτων».

«Η αγορά έτοιμων γευμάτων έχει αγοραία αξία στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 3,9 δισεκατομμύρια £. Υπολογίζεται ότι το 90% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου τρώει έτοιμα γεύματα, με δύο στους πέντε να τα τρώνε μια φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, οι συνταγές για έτοιμα γεύματα ποικίλλουν σημαντικά, Επομένως, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη βιομηχανία τροφίμων να βελτιώσει τη διατροφική τους ποιότητα και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το κόστος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υγιεινή για την καρδιά διατροφή

Τι να φάτε για να κρατήσετε τη φλεγμονή υπό έλεγχο

8 καθημερινές τροφές που δεν συνειδητοποιείτε ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon