Διατροφή

Η κατανάλωση χυμού κολοκύθας μειώνει τις πέτρες στα νεφρά και τη χοληστερόλη;

Η κατανάλωση χυμού κολοκύθας μειώνει τις πέτρες στα νεφρά και τη χοληστερόλη;

Ενώ ο χυμός κολοκύθας είναι ένα θρεπτικό ρόφημα με διάφορα πιθανά οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε τους ισχυρισμούς σχετικά με τις συγκεκριμένες επιπτώσεις του στις πέτρες στα νεφρά και τη χοληστερόλη με προσοχή.

Μια ανάρτηση στο Facebook ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση χυμού κολοκύθας μειώνει τον πόνο στα πόδια, τις πέτρες στα νεφρά, τη χοληστερόλη, την εξάντληση και την οξύτητα. Ισχύει κάτι τέτοιο ή αυτή η πεποίθηση είναι εντελώς εσφαλμένη;

Μπορεί η κατανάλωση χυμού κολοκύθας να μειώσει τις πέτρες στα νεφρά και τη χοληστερόλη;

Οχι ακριβώς. Κανένα στοιχείο δεν επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση χυμού κολοκύθας μειώνει τον πόνο στα πόδια, τις πέτρες στα νεφρά, τη χοληστερόλη, την εξάντληση και την οξύτητα. Τα στοιχεία δείχνουν μόνο ότι η κολοκύθα έχει αντιδιαβητικές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινογόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να μειώσουν τα προβλήματα, όπως αναφέρεται στον ισχυρισμό. Ωστόσο, κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν υποστηρίζει τον ισχυρισμό και τα μεμονωμένα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν.

Ο χυμός κολοκύθας είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη συνολική υγεία και ευεξία. Ωστόσο, δεν είναι μια μαγική θεραπεία για τις καταστάσεις που αναφέρθηκαν. Ο πόνος στα πόδια, οι πέτρες στα νεφρά, τα επίπεδα χοληστερόλης, η εξάντληση και η οξύτητα είναι πολύπλοκα ζητήματα υγείας που μπορεί να απαιτούν ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων σχεδίων διάγνωσης και θεραπείας.

Διαιτολογία

Η διαιτολόγος Deblina Chatterjee ενημερώνει: «Η κολοκύθα δεν μπορεί να μειώσει τις πέτρες στα νεφρά ή τη χοληστερόλη, αλλά έχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των επιβλαβών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι σαν μικροσκοπικοί ταραχοποιοί στο σώμα σας. Είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα σας». Η ίδια προσθέτει, «Ο χυμός κολοκύθας περιέχει βιταμίνη C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Αυτό απομακρύνει περαιτέρω τις τοξίνες από το σώμα σκοτώνοντας τις ελεύθερες ρίζες».

Γαστρεντερική άποψη

Ο Δρ Sharad Malhotra, Γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Akash Dwarka ενημερώνει: «Η διατροφή μπορεί να μειώσει τις πέτρες στα νεφρά και τη χοληστερόλη σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν πρέπει να βασίζονται πλήρως σε αυτά για να θεραπεύσουν αυτές τις καταστάσεις. Σε σχέση με τον χυμό κολοκύθας, έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον όγκο των ούρων και πιθανώς κάποια επίδραση στα επίπεδα ουρικού οξέος. Ωστόσο, αν αυτό μεταφράζεται σε μείωση των λίθων στα νεφρά είναι ασαφές. Επίσης, ο χυμός κολοκύθας περιέχει αντιοξειδωτικά, οπότε μπορεί να εμφανιστεί κάποια μικρή αλλαγή στα επίπεδα λιπιδίων, αλλά δεν μπορεί να είναι χρήσιμος για τη θεραπεία των επιπέδων χοληστερόλης».

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι απλές θεραπείες στο σπίτι μπορούν να θεραπεύσουν προβλήματα υγείας όπως οι πέτρες στα νεφρά και η υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, ελέγξαμε αυτές τις αξιώσεις και βρήκαμε ότι λείπει ένα πλαίσιο.

Για παράδειγμα, κάποιοι λένε ότι ένα μείγμα ελαιόλαδου και χυμού λεμονιού μπορεί να θεραπεύσει τις πέτρες στα νεφρά, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Εξετάσαμε επίσης την ιδέα ότι ένα φυτό που ονομάζεται Kalanchoe pinnata με μέλι μπορεί να θεραπεύσει τις πέτρες στη χολή, και αυτό δεν είναι αλήθεια.

Ομοίως, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ορισμένες τροφές μπορούν να θεραπεύσουν μαγικά την υψηλή χοληστερόλη. Ένας από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ότι η κατανάλωση chikki (ένα είδος γλυκού από φιστίκια) μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι δεν λειτουργεί. Ένας άλλος ισχυρισμός υποδηλώνει ότι ένα ποτό που παρασκευάζεται με σκόνη Guarana και πορτοκάλι μπορεί να θεραπεύσει την κακή μνήμη, την κούραση και την υψηλή χοληστερόλη, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Συνοψίζοντας, ενώ οι θεραπείες στο σπίτι μπορεί να είναι χρήσιμες για ορισμένα πράγματα, μπορεί να μην λειτουργούν για σοβαρά προβλήματα υγείας όπως πέτρες στα νεφρά, χολόλιθοι ή υψηλή χοληστερόλη. Είναι σημαντικό να βασίζεστε σε αποδεδειγμένες ιατρικές θεραπείες και συμβουλές από επαγγελματίες υγείας για αυτές τις καταστάσεις.

Ποιες μπορεί να είναι οι προκλήσεις του να βασίζεσαι αποκλειστικά σε μια κολοκύθα για να μειώσεις τις πέτρες στα νεφρά και τη χοληστερόλη;

Το να βασίζεσαι αποκλειστικά σε μια κολοκύθα για να αντιμετωπίσεις τον πόνο στα πόδια, τις πέτρες στα νεφρά, τη χοληστερόλη, την εξάντληση και την οξύτητα μπορεί να παρουσιάσει πολλές προκλήσεις:

  • Ελλιπές διατροφικό προφίλ: Αν και οι κολοκύθες είναι θρεπτικές, δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη συνολική υγεία και τις συγκεκριμένες συνθήκες. Η εξάρτηση αποκλειστικά από την κολοκύθα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και ανισορροπίες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας.
  • Ανεπαρκής θεραπεία για τις υποκείμενες αιτίες: Οι πέτρες στα νεφρά και η χοληστερόλη μπορεί να έχουν διάφορες υποκείμενες αιτίες. Η κολοκύθα από μόνη της μπορεί να μην αντιμετωπίσει αυτές τις βασικές αιτίες. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων απαιτεί συχνά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, τη φαρμακευτική αγωγή και τις στοχευμένες θεραπείες, τις οποίες η κολοκύθα από μόνη της μπορεί να μην παρέχει.
  • Ατομική μεταβλητότητα: Η κατάσταση της υγείας κάθε ατόμου είναι μοναδική και αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Το να βασίζεσαι αποκλειστικά σε μια κολοκύθα μπορεί να παραβλέπει μεμονωμένες παραλλαγές ως απόκριση στη θεραπεία, καθυστερώντας ενδεχομένως τις κατάλληλες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
  • Καθυστέρηση ή παραμέληση της ιατρικής περίθαλψης: Το να βασίζεστε αποκλειστικά στην κολοκύθα ως θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ή παραμελημένη ιατρική φροντίδα. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε επαγγελματίες υγείας για ακριβή διάγνωση, παρακολούθηση και κατάλληλες θεραπείες. Η παραμέληση της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία κάποιου και μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες καταστάσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές προάγουν την υγεία των ματιών σας;

Pumpkin espresso martini: Υπέροχο φθινοπωρινό κοκτέιλ με αρώματα καφέ και κολοκύθας

Μια πεντανόστιμη συνταγή για όσους ξέρουν να εκτιμούν τις ωραίες γεύσεις

Γιατί τα κολοκυθάκια θεωρούνται ένα εύκολο λαχανικό για μαγείρεμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα