Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Granola: Φτιάξτε πεντανόστιμη σπιτική granola με λίγα υλικά και πολύ μεράκι

Granola: Φτιάξτε πεντανόστιμη σπιτική granola με λίγα υλικά και πολύ μεράκι

Granola: Η σπιτική γκρανόλα είναι αρκετά υγιεινή, χωρίς πολλά πρόσθετα και περιττές θερμίδες. Φτιάξτε την και απολαύστε ένα υπέροχο πρωινό με το γάλα ή το γιαούρτι της επιλογής σας.


Αν αγαπάτε τη granola, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει μια «βασική» συνταγή. Αυτή είναι και η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή που έχετε φτιάξει ποτέ. Στην πραγματικότητα θα σας αρέσει τόσο πολύ αυτή η συνταγή που θα γίνει για εσάς ένα υπέροχο σνακ ή πρωινό. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσθέσετε είναι γάλα της επιλογής σας και ίσως μερικά φρέσκα φρούτα. Αποθηκεύεται για αρκετό καιρό και αυτό είναι κάτι επίσης που το κάνει ένα υπέροχο σπιτικό δώρο. Μόλις δοκιμάσετε τη σπιτική γκρανόλα, δεν θα επιστρέψετε ποτέ στις έτοιμες γκρανόλα που αγοράζετε από τα καταστήματα. Στην συνταγή χρησιμοποιούνται βασικά προϊόντα τροφοδοσίας που μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε. Ξεκινήστε αυτή τη συνταγή τουλάχιστον 6 ώρες νωρίτερα.

Τα συστατικά είναι:

  • 1/2 φλιτζάνι (80 γρ.) ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1/2 φλιτζάνι (80 γρ.) αμύγδαλα με φλούδα
  • 260 γρ. βρώμη σε ρολό
  • 450 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι (140 γρ.) φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου
  • 150 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 40 γρ. μέλι
  • 100 γρ. αποξηραμένα φρούτα όπως κράνμπερι, σταφίδες ή σουλτανίνα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Η μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή του είναι πολύ απλή. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε τη βάση και τα πλαϊνά ενός τετράγωνου ταψιού βάθους και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τη βρώμη σε ξεχωριστούς δίσκους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Ταυτόχρονα, βάλτε τους χουρμάδες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιήστε μέχρι να έχετε μια ημίλευκη πάστα μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε μικρά κομμάτια.
  4. Αναμίξτε το λάδι, το βούτυρο ξηρών καρπών, το σιρόπι σφενδάμου και το μέλι σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγειρέψτε. Ανακατέψτε συχνά για 2-3 λεπτά μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε έπειτα και τον χουρμά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει και να ενωθεί ο χουρμάς. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη και κρατάμε ζεστό.
  5. Βάλτε τα αποξηραμένα φρούτα, τη βρώμη, τα αμύγδαλα, την κανέλα, 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το μείγμα χουρμά και το βούτυρο ξηρών καρπών και χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά.
  6. Πιέστε το μείγμα γκρανόλα στον δίσκο που έχετε προετοιμάσει. Σκεπάστε και βάλτε το στο ψυγείο για 6-8 ώρες μέχρι να δέσει πλήρως. Έπειτα κόψτε τα σε σχήματα ή μεγέθη που θέλετε για να τα σερβίρετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η γκρανόλα υγιεινή επιλογή πρωινού;

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε φασολάκια almondine με τραγανά αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί βοηθούν την ισορροπημένη διατροφή

Μια χειμωνιάτικη συνταγή για ζυμαρικά με αμύγδαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon