Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Granola: Εσείς ξέρετε πώς να φτιάξετε τη δική σας γκρανόλα;

Granola: Εσείς ξέρετε πώς να φτιάξετε τη δική σας γκρανόλα;

Granola: Με λίγα μόνο υλικά και λίγο χρόνο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νόστιμη γκρανόλα προσαρμοσμένη στα γούστα και τις διατροφικές σας ανάγκες.

Η Granola είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό σνακ που φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι. Με λίγα μόνο υλικά και λίγο χρόνο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νόστιμη γκρανόλα προσαρμοσμένη στα γούστα και τις διατροφικές σας ανάγκες. Εδώ είναι ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να φτιάξετε τη δική σας γκρανόλα.

Συστατικά

Βάση:

3 φλιτζάνια βρώμη
1 φλιτζάνι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν ή μείγμα)

Γλυκαντικά:

1/3 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη (προαιρετικά, για επιπλέον γλυκύτητα)

Συνδετικά και λάδια:

1/3 φλιτζάνι λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Πρόσθετα:

1 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κράνμπερι, βερίκοκα ψιλοκομμένα)
1/2 φλιτζάνι σπόροι (chia, λινάρι, κολοκύθα ή ηλίανθος)

Οδηγίες:

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 165°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και το λάδι καρύδας μέχρι να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.
  • Ρίχνουμε τα υγρά υλικά πάνω στα στεγνά υλικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα όλα τα ξηρά υλικά.
  • Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα στο έτοιμο ταψί. Ψήνετε για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 10 λεπτά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο. Παρακολουθήστε προσεκτικά προς το τέλος για να αποφύγετε το κάψιμο. Η γκρανόλα σας πρέπει να είναι χρυσοκαφέ και αρωματική.
  • Μόλις ψηθεί, βγάζουμε τη γκρανόλα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω στο ταψί. Αφού κρυώσει, ρίχνουμε μέσα τα αποξηραμένα φρούτα.
  • Μεταφέρετε τη γκρανόλα σε ένα αεροστεγές δοχείο. Μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου έως και δύο εβδομάδες.

Συμβουλές:

Προσαρμόστε τη γκρανόλα σας με μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο.
Προσθέστε νιφάδες καρύδας ή κομματάκια σοκολάτας μετά το ψήσιμο για επιπλέον γεύση.
Για πιο σφιχτή υφή, πιέστε τη γκρανόλα προς τα κάτω με μια σπάτουλα πριν την ψήσετε.
Η δημιουργία της δικής σας granola επιτρέπει την ατελείωτη προσαρμογή, διασφαλίζοντας ότι κάθε παρτίδα είναι μοναδική και προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις σας. Απολαύστε το ως δημητριακό πρωινού, επικάλυψη γιαουρτιού ή ένα υγιεινό σνακ εν κινήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γκρανόλα: Τι είναι, ποια να επιλέξω και πώς να την εντάξω στη διατροφή μου;

Πώς να φτιάξετε το τέλειο κυριακάτικο πρωινό για την οικογένειά σας;

Ποια σνακς μπορούμε να φτιάξουμε για το σχολείο και περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς;

Τι σνακ μπορούν να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρωτεϊνικές Δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη σύνθεση του σώματος

Η έρευνα διεξήχθη από τον Adejumo στο εργαστήριο Marcell, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής  Εταιρεία Μικροβιολογίας ASM Microbe 2024 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στις 15 Ιουνίου 2024.

Χοιρινό στο τηγάνι με πιπεριές και φέτα

Χοιρινό τηγανητό με πιπεριές και φέτα είναι ένα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή πιάτο που συνδυάζει τις αλμυρές γεύσεις του χοιρινού με τη γλύκα της πιπεριάς και τη νοστιμιά της φέτας.

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Quiche Lorraine με σπανάκι 

Κις λορέν: Αυτό το Quiche Lorraine με σπανάκι είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε για οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Έλαιο Canola vs φυτικού ελαίου: Ποιο είναι πιο υγιεινό; 

Εάν επικεντρώνεστε στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, το λάδι canola μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 και των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών.

Close Icon