Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γεύμα απόλαυση: Mindful την ώρα του γεύματος για να απολαύσεις το φαγητό

Γεύμα απόλαυση: Mindful την ώρα του γεύματος για να απολαύσεις το φαγητό

Γεύμα απόλαυση: Όπως καταλαβαίνεις η ενσυνειδητότητα έχει να κάνει με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε ή να δρούμε στην καθημερινότητά μας, μέρος των οποίων είναι και το πώς τρεφόμαστε.

Το mindful eating ή αλλιώς «ενσυνείδητη διατροφή», σε καλεί να βγάλεις πια, τα γεύματα από τον «αυτόματο πιλότο» και να τους δώσεις τη προσοχή σου! Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) έχει να κάνει με την συνειδητή επίγνωση της σωματικής αίσθησης, του μυαλού και της ψυχολογίας στην τρέχουσα χρονική στιγμή. Πρακτικά δηλαδή, είναι να συνειδητοποιείς στο παρόν και μόνο σε αυτό:


 

 

  • Τι αισθάνεται το σώμα σου
  • Τι σκέψεις κάνεις
  • Ποια συναισθήματα σε διακατέχουν

Αν αναρωτιέσαι «Μα είναι δυνατόν να μην ξέρω τις σκέψεις μου αφού εγώ τις κάνω;» ή «Λες να μη ξέρω τι αισθάνεται το σώμα μου ή αν είμαι θυμωμένος;», θυμίσου όλες εκείνες τις φορές που δεν πείναγες καθόλου όλη μέρα στη δουλειά αλλά το βράδυ έπεσες με τα μούτρα στο φαγητό.

Αφορά μόνο τη διατροφή

Όπως καταλαβαίνεις η ενσυνειδητότητα έχει να κάνει με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε ή να δρούμε στην καθημερινότητά μας, μέρος των οποίων είναι και το πώς τρεφόμαστε. Eίναι εξίσου σπουδαίο, ότι μας προπονεί να ακούμε το σώμα μας και ως εκ τούτου να αποφασίζουμε συνειδητά για τον τρόπο που θα το θρέφουμε.

 

5+1 λόγοι να απολαύσεις το φαγητό σου

  1. Ανεξάρτητα αν είναι υγιεινό, πολυδιαφημισμένο, ακριβό ή φτηνό… η νούμερο 1 αιτία που διαλέγουμε το φαγητό που θα καταναλώσουμε ήταν και παραμένει η απόλαυση, η νοστιμιά.
  2. Διαχείριση συναισθηματικού φαγητού. Σκέψου ότι αν είσαι σε θέση να κατανοείς πότε ένα γεύμα/λιχουδιά σε ικανοποιεί, πιθανόν να το ολοκληρώσεις και νωρίτερα γλιτώνοντας την υπερκατανάλωση.
  3. Κατανάλωση φαγητού χωρίς τύψεις και ενοχές. Αρνητικά συναισθήματα, τα οποία κατά τα άλλα δεν γεννιούνται από την απόλαυση αυτή κάθε αυτή, αλλά από παγιωμένες λανθασμένες νοοτροπίες σε σχέση με το φαγητό που είναι η ώρα να μπουν στη θέση τους!
  4. Ανοιχτόμυαλοι σε νέες γευστικές δοκιμές, προμήθεια και ιδία ενασχόληση με τις πρώτες ύλες και πειραματισμούς στη κουζίνα που ανοίγουν το δρόμο να φέρεις στα δικά σου μέτρα μια υγιεινή διατροφή.
  5. Κοινωνικοποίηση. Το φαγητό συνόδευε ανέκαθεν τις κοινωνικές περιστάσεις μας. Ένα φαγητό που απολαμβάνω, αυξάνει τη διάθεση ή και την ευκαιρία να το προσφέρω περισσότερες φορές και να ωφεληθώ από τα θετικά της συνεστίασης.
  6. Έχοντας φροντίσει τη σχέση με τη διατροφή σου μέσω της απόλαυσης, θρέφεις τελικά και μια υγιή σχέση με το σώμα σου μακριά από την νοοτροπία της δίαιτας και πιο κοντά στην πραγματική ευζωία!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπιφτέκια λαχανικών: Ιδανική συνταγή για τη Σαρακοστή

Πώς να φτιάξετε ένα γρήγορο και πεντανόστιμο πρωινό για τα παιδιά σας;

Διαισθητική Διατροφή: Πώς μπορεί να αλλάξει τη σχέση σου με το φαγητό;

Το πιο νόστιμο πιάτο στον κόσμο με γαρίδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon