Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ανθεκτικότητα ψυχολογία: Χτίζοντας ψυχική δύναμη σε έναν αγχώδη κόσμο

Ανθεκτικότητα ψυχολογία: Χτίζοντας ψυχική δύναμη σε έναν αγχώδη κόσμο

Ανθεκτικότητα ψυχολογία: Η ανθεκτικότητα είναι μια μοναδική ανθρώπινη ποιότητα που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αναπηδήσουν από αντιξοότητες, τραύματα ή οποιαδήποτε εμπειρία πρόκλησης για τη ζωή τους. 

Η ζωή μας συχνά δεν συνοδεύεται από χάρτη. Ωστόσο, ο καθένας από εμάς βιώνει τις ανατροπές του λόγω των καθημερινών προκλήσεων από τραυματικές καταστάσεις της ζωής που αφήνουν ένα μόνιμο αντίκτυπο, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα απειλητικό ατύχημα, σοβαρή ασθένεια και απροσδόκητες αλλαγές στη ζωή. Κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις επηρεάζει τους ανθρώπους διαφορετικά. Ωστόσο, χάρη στην ανθεκτικότητα, ορισμένα άτομα προσαρμόζονται καλά σε αυτά με την πάροδο του χρόνου. Η ανθεκτικότητα είναι μια μοναδική ανθρώπινη ποιότητα που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αναπηδήσουν από αντιξοότητες, τραύματα ή οποιαδήποτε εμπειρία πρόκλησης για τη ζωή τους. Η ανθεκτικότητα είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό που μπορεί να γαλουχηθεί και να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου και ο ρόλος της στην ψυχική μας ευεξία δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Εάν οι άνθρωποι μπορούν να διδαχθούν πώς να χτίζουν την ανθεκτικότητά τους, θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τραυματικά γεγονότα στο μέλλον. Με τέτοια εκπαίδευση, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να συμμετάσχουν στην πρόληψη, μετατοπίζοντας έτσι την εστίαση από τη θεραπευτική δράση στη συμβουλευτική.

Ο μυς της ανθεκτικότητας

Η ανθεκτικότητα ονομάζεται επίσης νοητικός μυς. Όλοι έχουν μύες και κάποιοι τους έχουν πιο ουσιαστικούς από άλλους. Όπως η ανθεκτικότητα, γίνεται πιο ισχυρή όσο περισσότερο τη χρησιμοποιούμε. Η ανθεκτικότητα υπάρχει σε ένα φάσμα. Μερικά άτομα φαίνονται εκ φύσεως ανθεκτικά, ενώ για άλλα, μπορεί να φαίνεται σαν ένας τεράστιος αγώνας για να αντιμετωπίσουν ακόμη και μικρές αποτυχίες στη ζωή. Η ανθεκτικότητα καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική, η ανατροφή, οι εμπειρίες ζωής και η κοινωνική υποστήριξη, εκτός από τα κοινωνικοπολιτισμικά πλαίσια. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και πρόθεση για να χτιστεί ο μυς της ανθεκτικότητας, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μπορεί να εργαστεί και να βελτιωθεί, ανεξάρτητα από το σημείο εκκίνησης του καθενός. Η ανθεκτικότητα είναι ενδεικτική της βαθιάς προσωπικής ανάπτυξης για άτομα που χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις ζωής. Η ανθεκτικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική, συναισθηματική και σωματική ευεξία.

Η ανθεκτικότητα βοηθά σε:

  1. Προσαρμοστικότητα: Τα ανθεκτικά άτομα μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές και να έχουν μικρότερο χρόνο ανάρρωσης από τις αναποδιές. Αυτό ισχύει σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, καθώς βοηθά τα άτομα να περιηγούνται στις ανατροπές της ζωής πιο αποτελεσματικά.
  2. Ψυχική υγεία: Η έρευνα έχει αποδείξει πώς η ανθεκτικότητα συνδέεται εγγενώς με την ψυχική υγεία. Εξοπλίζει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το στρες, το άγχος, την κατάθλιψη και άλλες σοβαρές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν πόρους και να αναζητήσουν βοήθεια όταν χρειάζεται.
  3. Συναισθηματική σταθερότητα: Τα ανθεκτικά άτομα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε δύσκολες καταστάσεις.
  4. Βελτιωμένες διαπροσωπικές σχέσεις: Τα ανθεκτικά άτομα είναι καλύτερα στην επίλυση συγκρούσεων και στη διατήρηση των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η ανθεκτικότητα είναι ένα ουσιαστικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αντιμετωπίσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής. Τα οφέλη του δεν μπορούν να παραβλεφθούν σημαντικά όταν ωφελούν αμοιβαία την ψυχική, συναισθηματική και σωματική μας ευεξία. Με το να γίνει κανείς πιο ανθεκτικός, μπορεί να επιβιώσει από τις αντιξοότητες και να μάθει να ευδοκιμεί μέσα σε αυτές, όντας πιο ενδυναμωμένος, προσαρμοστικός και αυτοδύναμος, ακόμα και να βελτιώσει τη ζωή του στην πορεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στρατηγικές για να διατηρήσετε την ψυχική ευκρίνεια στα 50 σας και μετά

Οι ψυχολογικές διαταραχές της μητέρας αυξάνουν το ποσοστό θνησιμότητας στις ΗΠΑ

Ψυχική Υγεία Maryland: Χρηματοδότηση 111 εκ. δολαρίων για οργανισμούς που εξυπηρετούν παιδιά

Πώς μια δύσκολη μέρα επηρεάζει την διάθεσή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντικαταθλιπτικά Σταμάτημα - Πώς μπορείτε λοιπόν να τα σταματήσετε χωρίς συμπτώματα στέρησης

Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τα αντικαταθλιπτικά, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας παρακολουθήσει στη διαδικασία ασφαλούς διακοπής.

Επιθετικότητα - Κοινό συμπλήρωμα διατροφής τη μειώνει ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στη μείωση της επιθετικότητας. Μελλοντικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν- μέσω μαγνητικής τομογραφίας- εάν τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξετάσουν εάν τα γονίδια επηρεάζουν τη θεραπεία με ωμέγα-3. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της αύξησης βάρους;

Κατάθλιψη βάρος: Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυξημένου σωματικού βάρους είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Απαιτείται νέα διάγνωση για το προβληματικό gaming

Παιχνίδια εθισμός: Περίπου το 3 τοις εκατό των παικτών διαγιγνώσκονται με Διαταραχή Παιχνιδιού, ωστόσο περισσότερο από το διπλάσιο αυτό θα μπορούσε να ταξινομηθεί ως διάγνωση επιβλαβών παιχνιδιών.

Close Icon