Διατροφή

Γαλλία: Φόβοι για τις γαλλικές μπαγκέτες καθώς οι τιμές του ρεύματος καίνε τους αρτοποιούς

Γαλλία: Φόβοι για τις γαλλικές μπαγκέτες καθώς οι τιμές του ρεύματος καίνε τους αρτοποιούς

Ο Bernard-Regnard λέει ότι οι μέρες που ξυπνούσε στις 2 π.μ. για να ξεκινήσει τη ρουτίνα του και τελείωνε την εργάσιμη ημέρα του στις 8 μ.μ. έχουν τελειώσει - τουλάχιστον στη Γαλλία. "Μπορεί να πάω στο εξωτερικό όπου αναγνωρίζεται η πραγματική σου αξία", δήλωσε.

Γαλλία: Τα γαλλικά αρτοποιεία “κλείνουν κάθε μέρα” καθώς οι εταιρείες ενέργειας αυξάνουν τους λογαριασμούς τους Πρόσφατα περιγράφηκε ως “250 γραμμάρια μαγείας και τελειότητας” από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η γαλλική μπαγκέτα κινδυνεύει από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, με ορισμένους αρτοποιούς να προειδοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να ανάψουν τους φούρνους τους. Ήδη, παλεύοντας με τις απότομες αυξήσεις στις τιμές του βουτύρου, του αλευριού και της ζάχαρης κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η βραβευμένη βιομηχανία ανησυχεί τώρα για τους αστρονομικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με τους οποίους απειλούνται το 2023.

“Ήταν απολύτως αδιανόητο για μένα ότι ένας λογαριασμός ρεύματος θα μπορούσε να με κάνει να κλείσω το μαγαζί μου και να σταματήσω τη ζωή μου εδώ”, δήλωσε τηλεφωνικά στο AFP ο Julien Bernard-Regnard, ένας εξοργισμένος αρτοποιός στο χωριό Bourgaltroff στην ανατολική Γαλλία. Ακόμη συμβιβάζεται με το γεγονός ότι έκλεισε για τελευταία φορά τις πόρτες του στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού αποφάσισε ότι η συνέχιση της επιχείρησής του, που δημιουργήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν αδύνατη λόγω του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. “Έπρεπε να ανανεώσω το συμβόλαιό μου στις αρχές Σεπτεμβρίου και αυτό αυξήθηκε κατά τρεισήμισι φορές”, είπε. Το μηνιαίο κόστος του ρεύματος αυξήθηκε από περίπου 400 ευρώ (420 δολάρια) τον μήνα σε σχεδόν 1.500, ενώ η αναζήτηση εναλλακτικού προμηθευτή δεν έφερε καμία ανακούφιση. “Είμαι σε πολλές διαδικτυακές ομάδες με άλλους αρτοποιούς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν αρτοποιεία που κλείνουν κάθε μέρα. Κάποιοι έχουν λογαριασμούς που πολλαπλασιάζονται επί 10 ή 12. Υπάρχει κάποιος άλλος 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) από εμένα που μόλις έκλεισε”, πρόσθεσε. Σε μια χώρα όπου η διαθεσιμότητα του καθημερινού τραγανού ψωμιού είναι ένα πολιτικό ζήτημα γεμάτο κινδύνους για κάθε κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιο του Μακρόν θέλει να δείξει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τους 35.000 αρτοποιούς και κατασκευαστές κρουασάν της χώρας.

– Κρατικές ενισχύσεις –

Η πρωθυπουργός Elisabeth Borne ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι αρτοποιοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας μπορούν να ζητήσουν να καθυστερήσει η πληρωμή των φόρων και των κοινωνικών επιβαρύνσεων, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire υποδέχθηκε την εθνική ομοσπονδία αρτοποιών για συνομιλίες στα γραφεία του. Ο Le Maire αναγνώρισε ότι οι αρτοποιοί της χώρας ήταν “ανήσυχοι” και ορισμένοι βρίσκονταν “σε πλήρη απόγνωση”, μόλις ένα μήνα αφότου ο τομέας τιμήθηκε με το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. “Τη στιγμή που η γαλλική μπαγκέτα έχει λάβει το καθεστώς της παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, θα ήταν πραγματικά παράδοξο να μην κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τους αρτοποιούς μας που αγωνίζονται με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας γενικότερα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Τα υφιστάμενα καθεστώτα για τη βοήθεια του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων κρατικών ενισχύσεων και ενός μηχανισμού που θα τους επιτρέπει να ζητούν μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας από τους προμηθευτές τους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για πολλές επιχειρήσεις κατά περίπου 40 τοις εκατό, δήλωσε ο Le Maire. “Προς το παρόν, δυστυχώς, αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό”, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία επέκρινε επίσης τους προμηθευτές ενέργειας ότι δεν παίζουν τον ρόλο τους. Αν και η Γαλλία έχει θέσει ανώτατο όριο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, περιορίζοντας τις αυξήσεις στο 4% το 2022 και στο 15% το 2023, δεν υπάρχει τέτοια προστασία για τις επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, ο εξοντωτικός ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ σημαίνει ότι τα αρτοποιεία δεν είναι σε θέση να μετακυλήσουν τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών στους πελάτες.

– Απώλεια για την κοινότητα –

Ο Bernard-Regnard ήταν απορριπτικός απέναντι στις κυβερνητικές δεσμεύσεις και δήλωσε ότι “βαρέθηκε την προπαγάνδα”, λέγοντας ότι η γραφειοκρατία και η περίπλοκη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για βοήθεια σήμαινε ότι δικαιούται “μηδενική” βοήθεια. “Είμαι έξαλλος. Η ζωή ενός αρτοποιού είναι δύσκολη. Δεν έχουμε ζωή, δεν έχουμε Κυριακές, δεν έχουμε διακοπές, δεν βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν, αλλά το κάνουμε με πάθος. Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να σταματήσετε να μας περνάτε για ηλίθιους”, δήλωσε. Το μεγαλύτερο παράπονό του είναι ότι απογοήτευσε τους τακτικούς πελάτες του στο Bourgaltroff, οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν μια διαδρομή 12-15 χιλιομέτρων για να πάρουν το καθημερινό τους ψωμί. “Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης και ζουν μόνοι τους. Μου είπαν ότι το να έρχονται στο κατάστημα ήταν η αχτίδα του ήλιου στη μέρα τους, επειδή δεν έβλεπαν κανέναν άλλο”, δήλωσε στο AFP.

Μεγάλα τμήματα της γαλλικής υπαίθρου βρίσκονται σε παρακμή τον τελευταίο μισό αιώνα, με τη συρρίκνωση και τη γήρανση του πληθυσμού να οδηγεί στο σταδιακό κλείσιμο καταστημάτων και τοπικών δημοσίων υπηρεσιών. Σε πολλά χωριά, όπως το Bourgaltroff, ο τοπικός φούρνος είναι η τελευταία επιχείρηση που επιβίωσε, που πουλάει επίσης τσιγάρα και λαχεία, καθώς και χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης. Ο Bernard-Regnard λέει ότι οι μέρες που ξυπνούσε στις 2 π.μ. για να ξεκινήσει τη ρουτίνα του και τελείωνε την εργάσιμη ημέρα του στις 8 μ.μ. έχουν τελειώσει – τουλάχιστον στη Γαλλία. “Μπορεί να πάω στο εξωτερικό όπου αναγνωρίζεται η πραγματική σου αξία”, δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνταγές με left overs για οικονομία και νοστιμιά

Συνταγή της ημέρας: μπαγκέτες γεμιστές, νηστίσιμες και αρτίσιμες

Φτιάξτε μόνοι σας ψωμί τοστ εύκολα και γρήγορα

Τα συντηρητικά δημιουργούν υπερκινητικότητα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη των αποξηραμένων σύκων όταν τρώγονται με άδειο στομάχι

Αποξηραμένα σύκα: Τα αποξηραμένα σύκα με άδειο στομάχι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.