Άποψη

Αναμενόμενες ανατιμήσεις: Στην Αγορά και τα σημεία των καιρών

Αναμενόμενες ανατιμήσεις: Στην Αγορά και τα σημεία των καιρών

Γράφει ο Κώστας Αγγελάκης Είναι γεγονός ότι έχουμε κάποιες ανατιμήσεις στην αγορά και το σίγουρο είναι ότι θα έρθουν και άλλες και φοβάμαι και μεγάλες.

Όταν υπάρχουν ανατιμήσεις σε κάποια βασικά προϊόντα και σε βασικές υπηρεσίες τότε αυτό, σαν ντόμινο παρασύρει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε μία κοινωνία.Απολύτως αναμενόμενο θεωρώ αυτό το φαινόμενο και καμία έκπληξη δεν πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ειδικών.Μετά από αυτήν την περιπέτεια της πανδημίας που έχει περάσει ο πλανήτης, και η οποία προφανώς δεν έχει τελειώσει ακόμα, αυτό το φαινόμενο των ανατιμήσεων θα είναι ένα από τα σημάδια που θα αφήσει πίσω της.

Η στάση εργασιών, που αναγκάστηκε να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου οι επιστήμες να προλάβουν την εξέλιξη της πανδημίας, έχει ένα έμμεσο κόστος που εμφανίζεται αργότερα και είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα.Οι οικονομίες κλίμακος δεκαετιών, των μεγάλων παραγωγικών μονάδων και των μεταφορικών υπηρεσιών, εξανεμίσθηκαν το τελευταίο ενάμιση χρόνο από την μείωση έως και την παύση πολλών λειτουργιών τους. H επανεκκίνηση «των μηχανών» σε διαφορετικές συνθήκες, πολλές φορές είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, που κρύβει τα δικά της κόστη που τελικά επίσης διαχέονται στην αγορά.

Η παράλληλη δε αύξηση του κόστους της ενέργειας και αρκετών πρώτων υλών, είναι αλληλένδετη, και συνεισφέρει σε ένα εκρηκτικό μίγμα αντιδράσεων στην αγορά που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της ζωής. Αυτό είναι σίγουρο.

Τα ερωτήματα είναι δύο.

  1. Πόσο θα επηρεασθεί η τελική αγοραστική δύναμη του πολίτη, μετά από όλες τις υποστηρικτικές δραστηριότητες της πολιτείας.
  2. Πόσο συγκυριακό είναι όλο αυτό, και πότε θα γυρίσουμε στις προ covid αξίες.

Η απαντήσεις και στα δύο είναι εξαρτώμενες μεταξύ τους και λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Όσο πιο πολύ αποσβεσθούν οι κραδασμοί των ανατιμήσεων, μέσω κρατικού χρήματος, τόσο αργότερα θα γυρίσουμε στην προηγούμενη κανονικότητα.Αν γυρίσουμε ποτέ, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικά κακό.Και επειδή  ο καπιταλισμός έχει αποθεματικά και λύσεις για τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων, θεωρώ ότι οι επεμβάσεις που ελπίζω να γίνουν θα αποσβέσουν ένα μεγάλο μέρος από τους κραδασμούς στην αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, γιατί στο τέλος της ημέρας, για αυτό μιλάμε.Τα συστήματα λοιπόν θα πρέπει να επενδύσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, υποστηρίζοντας την παραγωγή και την κατανάλωση, με τις βαρύτητες εκείνες και τον επιμερισμό που θα κρίνουν οι ειδικοί ότι θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Σε μερικές περιπτώσεις επιδοτείται η παραγωγή για να συγκρατηθούν τα κόστη όσο γίνεται, και σε άλλες επιδοτείται η κατανάλωση για διατηρηθεί η ζήτηση και οι ισορροπίες όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Δύσκολη φόρμουλα και ποτέ δεν αποδεικνύεται η ορθότητά της ή μη. Γιατί δεν μπορεί να αποδειχθεί ποτέ ότι θα είχες καλύτερο αποτέλεσμα αν είχες κάνει κάτι διαφορετικό.Και όταν θα μπει στην ζυγαριά το κόστος της επανεκκίνησης με το κόστος της στασιμότητας τότε ελπίζω οι επιλογές να είναι σοφές, ψύχραιμες και τολμηρές.Και μάλλον αυτό θα γίνει ή έτσι ελπίζω τουλάχιστον.

Η πολιτεία, δηλαδή, θα επιδοτήσει μέρος από την αύξηση του τιμάριθμου, σώζοντας έτσι ένα μέρος της αγοραστικής μας δύναμης και αποτρέποντας το δικό της πολιτικό κόστος και το κόστος από την στασιμότητα ή την αργή επανεκκίνηση της οικονομίας.Πρέπει ο τροχός να γυρίσει, η κινητικότητα να αποκατασταθεί, η οικονομία να δουλέψει, προϊόντα και υπηρεσίες να παραχθούν και να διατεθούν στην αγορά, να δημιουργηθούν κερδοφορίες, να πληρωθούν φόροι και η ζωή να τραβήξει την ανηφόρα.Θα παγιωθεί μια κατάσταση μεγαλύτερων αξιών με τον πληθωρισμό να καλπάζει για λίγο καιρό, και αφού σταθεροποιηθούν οι σχέσεις και ανακτηθούν κάποιες οικονομίες κλίμακος μπορεί να αποκλιμακωθεί όλο αυτό σε βάθους χρόνου και σε ορίζοντα μερικών ετών.Παράλληλα και με πληθωριστικό χρήμα θα ανακτήσουμε την αγοραστική μας ικανότητα και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.Φαινόμενα κερδοσκοπίας, σίγουρα θα υπάρξουν, σε αυτήν την εξέλιξη. Πάντα υπάρχουν γιατί όλοι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την θέση τους, εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια ανακατάταξη αγαθών και υπηρεσιών.Το θέμα είναι ότι από όλη αυτήν την διαδικασία, η σχέση μεταξύ εισοδημάτων και αγαθών μάλλον θα αλλάξει προς το χειρότερο, τουλάχιστον προσωρινά, και απλά ελπίζω όχι για πολύ.

 

Κώστας Αγγελάκης

www.costasaggelakis.com

www.pro-visions.eu

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κώστας Αγγελάκης: Όταν ο κορωνοϊός σου χτυπάει την πόρτα

Η επόμενη μέρα και … το «κρυφό» χαμόγελο του Κυριάκου

Τα χρέη της υγείας και ο πιο φιλάσθενος λαός του κόσμου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Καίριος ο ρόλος των φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση της πανδημίας & των χρόνιων παθήσεων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συνάντηση με τον ΠΦΣ πραγματοποίησε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι προκλήσεις που έχει επιφέρει η COVID στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και τις επιπτώσεις αυτής στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακά τους.

Θετική Φωνή ασθενών : 40 χρόνια HIV/AIDS - Μετράμε τις απώλειες- Διεκδικούμε τις νίκες

40 χρόνια από την αναγνώριση των πρώτων ασθενών με HIV/AIDS και την έναρξη της επιδημίας του AIDS για τους ανθρώπους που ζούμε με HIV στην Ελλάδα, η 1η Δεκέμβρη 2021 είναι ημέρα μνήμης για όλους τους ανθρώπους μας που δεν τα κατάφεραν.

Απόψεις δύο συνταγματολόγων για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60

«Η αναστολή της εργασιακής σχέσης δικαιολογείται από τη μέριμνα του νομοθέτη να αποφευχθεί η επαφή των υγειονομικών που είναι ανεμβολίαστοι με το ευρύ κοινό και οι κίνδυνοι μετάδοσης που προκύπτουν εξαιτίας του λόγου αυτού. Ενώ στην περίπτωση ενός ηλικιωμένου ο οποίος πιθανόν να βρίσκεται απομονωμένος στο σπίτι του, τέτοιοι κίνδυνοι δεν υπάρχουν. Άρα, λοιπόν, είναι τελείως διαφορετικό το ένα μέτρο από το άλλο»

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αδιανόητες οι επικυρωμένες προτάσεις του υπ. Υγείας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: "Συμπερασματικά, αξιολογώντας όλες αυτές τις «καινοτόμες» προτάσεις καταλαβαίνουμε όλοι, ότι πάλι, η υγεία στη χώρα φτιάχνεται με τις τσέπες των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, γι’ αυτό και καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσουν στη νομοθέτηση και να αποσύρουν από το υπό πρόταση σχέδιο νόμου ενός ακόμα δυσβάσταχτου πρόσθετου κόστους διαβίωσης στις ήδη υπερφορτωμένες πλάτες των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ.

Εθνική Ημέρα ΑμεΑ: Παρουσίαση δημοσκόπησης στις 2/12 με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα ΑμεΑ

Εθνική Ημέρα ΑμεΑ: Η έρευνα υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΣΑμεΑ από την εταιρεία GPO. Στόχος της είναι η διερεύνηση και αποτύπωση των στάσεων και αντιλήψεων της κοινής γνώμης όλης της επικράτειας αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, με απώτερο στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και την προώθηση, προστασία και απόλαυση όλων των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. 

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι φιλόδοξοι στόχοι και ο άγνωστος σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας  

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, ωστόσο παραμένει άγνωστος ο σχεδιασμός.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η διαχείριση της πανδημίας είναι θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Η πανδημία και η διαχείρισή της αποτελεί θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό. Η Ένωση σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού κάλεσε σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να δείξουμε στους πολίτες ότι απέναντι στις τραγικές απώλειες της πανδημίας και τα κοινωνικά οικονομικά επακόλουθα, είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.», δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης, κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που πραγματοποίησε σήμερα (26/11) η Ένωση με θέμα «Χρόνιοι Ασθενείς και Πανδημία».

ΕΣΑμεΑ: Σύναψη Μνημονίου συνεργασίας με το δήμο Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη των ΑμεΑ

ΕΣΑμεΑ: Οι δράσεις θα καλύπτουν πεδία όπως η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με αναπηρία στο πλαίσιο του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, η υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης του Προσβάσιμου Τουρισμού και η διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.